Velký věk chce mít též velké mordy

Velký věk chce mít též velké mordy https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16135/velky-vek-chce-mit-tez-velke-mordy-16135.jpg 5 12 3

Život a dílo Karla Čapka. Klíma ve své obšírné monografii mimojiné vyvrací ustálený názor, že Čapkův osud, spjatý s tragickými chvílemi českých dějin, byl svým způsobem také tragický. Podle Klímy Čapek prožil šťastný život, i když měl chvíle, kdy ho skličovala nemoc a kdy mu bylo těžko. Získal si přátelství řady vynikajících osobností, držel si jedinečný vztah se svým bratrem, jeho dílo došlo nejvyššího uznání a vzal si ženu, kterou po mnoho let opravdu miloval a obdivoval.... celý text

Přidat komentář

Vidlička
25.01.2022 5 z 5

Mám vždycky před očima Pepíka Abrháma s Haničkou Maciuchovou, takže mě nikdy nenapadlo, že KČ a OS byli taky jenom obyčejní lidé sem tam i s nějakýma těma nectnostma. A vida, oni jo. Knížka perfektní, hlavně jak to všechno člověku krásně chronologicky dá do rámečku.

Peleus
23.08.2015 5 z 5

Skvělá kniha! Dobře napsaná, velmi čtivá, škoda, že krátká.

A navíc:
1. Mám rád dílo Karla Čapka. Těžko popisovat, jak jsem se cítil, když jsem byl v jeho vile, z níž udělali muzeum, na prohlídce! Všechny ty Čapkovy knihy (různá vydání), atmosféra domu, zahradní branka, u níž nastydl, když vyprovázel návštěvu a později na to umřel atd., apod.. Nezapomenutelný zážitek.
2. Tuto knihu jsem měl podepsanou od Ivana Klímy. Ten den v jistém knihkupectví měl nejprve besedu (a že umí vyprávět, o tom žádná), poté autogramiádu.

P.S. Škoda jen, že jsem ji během stěhování ztratil.


Cacolinka
14.04.2014 4 z 5

Doporučuju přečíst všem Čapkofilům. Pěkně vysvětluje souvislosti mezi jednotlivými díly Karla Čapka, i souvislosti mezi jeho dílem a životem. (I to že Olga Scheinpflugová nebyla taková světice, za jakou by ji mohl čtenář, Čapkových dopisů a jejích knih o něm, považovat. A to že si chtěla vzít Jana Masaryka? WTH? No nic opadla ze mě iluze...)