Velký rozvrat

Velký rozvrat https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26184/velky-rozvrat-26184.jpg 4 13 2

Vývoj, jímž v posledním půlstoletí prošly Spojené státy a postupně i další hospodářsky vyspělé země bývá nazýván přechodem k "informační společnosti", "třetí vlnou", která může mít stejně zásadní důsledky jako přechod od společnosti zemědělské ke společnosti průmyslové. Vymoženosti, jimiž nás obdařil hospodářský systém spočívající na informacích, měly negativní vliv na náš společenský život a morálku. Věc má ale i kladnou stránku: rozvrácený společenský řád se obvykle začne opravovat, a z mnoha náznaků lze usoudit, že to se právě dnes děje. Kniha se zabývá tím, jak společenský řád vzniká, jak se vyvíjí a odkud pocházejí jeho zdroje.... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Academia
Originální název:

The Great Disruption , 1999


více info...

Přidat komentář

NGC6715
08.12.2021 3 z 5

Kniha řeší témata jako pokles zločinnost, porodnosti ve vyspělých zemích, normy, spolupráce, sebeorganizace, individualismus, zapadnutí člověk do skupin… Asi nejdůležitější mi přišlo upozornění na problém, že pokud všichni budou mít volnost a nebudou trvaleji vázáni k žádné skupině, pro nikoho žádná skupina nebude skutečně důležitá – pokud se skupina dostane do problémů, prostě ji opustí. Firmy tento problém řeší například psychotesty a podobně, ale na rozdíl od autora nemám v efektivitu psychologie a personalistiky v tomto ohledu takový optimismus. Nevím, proč se jmenuje Velký rozvrat, když autor nakonec dochází k závěru, že kapitalismus sice spotřebovává určitý typ sociálního kapitálu, ale na druhé straně vytváří jiný. Až na ten optimismus, že kapitalismus je vlastně udržitelný (a který autor pořádně nezdůvodnil) s většinou věcí celkem souhlasím, nicméně kniha mohla být psaná trochu záživněji.

JohnMiller
13.07.2014 4 z 5

Komplexné, takmer vizionárske, sociologické úvahy tohoto významného sociológa Francisa Fukuyamu som mal na Vysokej škole ako povinnú literatúru. Páčilo sa mi na tom že v podstate nešlo o skriptá, kniha bola písaná dosť ľudsky a odborné výrazy a termíny boli vkusne vysvetlené na príkladoch s bežného života. Niekde sa mi zdalo že jednoducho komentuje súčasnosť no keď sa pozriem na dátum vydania 1999 až ma zarazí. Jeho vizionárske pohľady doložené faktami sú až neuveriteľné ale skutočné.