Velký pátek číhošťského faráře P. Josefa Toufara: křížová cesta

Velký pátek číhošťského faráře P. Josefa Toufara: křížová cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433581/mid_velky-patek-cihostskeho-farare-p-jo-RFK-433581.jpg 5 25 6

Dalším kamínkem do toufarovské mozaiky, kterou trpělivě a pečlivě skládá spisovatel Miloš Doležal, je jeho text čtrnácti zastavení křížové cesty. Čtrnáct obrazů, čtrnáct pozastavených situací na životní cestě i v trýznivém životním finále číhošťského faráře P. Josefa Toufara (1902—1950), jedné z prvních obětí komunistického režimu u nás, vznikalo několik let. Doplňují je meditace-modlitby-prosby karmelitánské řeholnice Marie Judit od Ježíše Zmrtvýchvstalého z kláštera v Dačicích. Důležitým rozměrem knihy je výtvarný doprovod — pašijový cyklus provedený technikou cliche verre Bohuslava Reynka, básníka a grafika z Petrkova u Havlíčkova Brodu, který na tomto svém cyklu pracoval na Vysočině právě v době temna padesátých let 20. století. Autorem doslovu je historik a teolog Tomáš Petráček, který připomíná: „Vznikají stále nové a různě formulované křížové cesty s cílem proniknout hlouběji, více prožít a pochopit mystérium Kristovy velikonoční oběti a sebevydání. /.../ P. Josef Toufar dokázal žít Ježíšova blahoslavenství, a proto měl sílu projít neobyčejně trpkou a hořkou křížovou cestou.“ Vydáno k 70. výročí smrti P. Josefa Toufara 25. února 2020.... celý text

Přidat komentář

Luvy
28.03.2024 5 z 5

Je to smutné a silné. I proto, že ho zabil režim, s nímž se tenhle člověk snažil vyjít - aby mohl dělat svou práci. Všechny ty podrobnosty zmíněné v knize odkazují na jeho vnitřní sílu, usebrání a taky na to, jak někomu může pomoct přežít peklo, pokud věří a má v sobě zakódovaný tzv. vyšší princip.
Jeho příběh je dojemný a k naštvání a z celého srdce si přeju, aby se dějiny už neopakovaly.
Knihu bych nacpala jako povinnou četbu především učitelům na základních školách, aby pochopili, proč je důležité mluvit s dětmi o moderních dějinách. Na základkách to ti staří komunisté ještě nepochopili.

honajz
01.03.2024 5 z 5

Hodně silné. Pravda, občas mi tam vadily překlepy či nespisovná slova, chtělo to nějakého zkušeného redaktora, ale na obsah a předání emocí to nemá vliv. Člověk si uvědomí, jací sadisté byli komunisté a bolševici (a zamrzí ho, že jeden z nich sedí na Hradě), ale také to, že mučednictví není - s prominutím - žádná legrace. Hodně mi daly promluvy samotného P. Toufara, jejichž úryvky jsou v knize také uvedeny (ačkoliv někdy mi přijdou naroubovány na aktuální dění poněkud násilně), zvláště ta o naší malé vděčnosti za jídlo, vzduch, zdraví, vše, co nám Bůh každý den dává.


fanous21
05.04.2021 5 z 5

Dvakrát jsem vedl tuto křížovou cestu během svatého týdne, dvakrát mě přemohly slzy. Tolik bolesti a zároveň naděje v tak drobounké knížce. Tolik lidské nenávisti a tolik boží milosti. Lidumilné Toufarovy výňatky z kázání v kontrastu k (zlo)činům estébáckých katanů. Silný a brilantní počin dokreslený až mystickou poetikou a grafikou pana umělce Reynka. Veliký díky autorům.

Juagustin
22.03.2021 5 z 5

Drobné dílko, v němž spolu souzní verše a grafiky B. Reynka, stati Miloše Doležala, modlitby s. Marie Judit, ale i doslov p. Petráčka. Četl jsem během doby postní a podařilo se mi zkrotit čtenářskou hltavost, dával jsem si jedno dvě zastavení před spaním - vřele doporučuju!

Rade
03.08.2020 5 z 5

Působivé srovnání smutného osudu pátera Josefa Toufara a křížové cesty Ježíše Krista. Hodně povedená forma malé knížečky s grafikou a verši Bohuslava Reynka.
Doplněno modlitbami řeholnice z dačického kláštera, pro mě to má zajímavou spojitost, protože ve dveřích dačického klášterního kostela jsem čirou náhodou před týdnem stála během své telčské dovolené.
Četla jsem teď v parném létě, spíš by se ale hodilo číst v čase adventním…
Zasáhne každého, víra, nevíra.

* Unesli ho z fary jako zločince a teď ho vyslýchají v cele, kde před pěti lety vyslýchalo německé gestapo. Zbavili ho jména, dali mu číslo 8016, obrali o poslední osobní věci. Modlil se a snad uvažoval nad tím, že se naplnila jeho předtucha: „Zavřou spíš mne, než devatenáct svědků.“ Je ochoten a připraven vysvětlit, jak se vše událo, a že sám nic neviděl. Přece se najde někdo, kdo bude schopen naslouchat a jeho vysvětlení přijmout. Nemůže tušit, že na jeho pravdivé vylíčení událostí nikdo nečeká. V děsivě promrzlých valdických zdech bude po následující čtyři týdny trápen a sadisticky ubíjen k smrti. …*

Vojslava
01.03.2020 5 z 5

Proč tuto fascinující knížku komentovat? Nechte se sami strhnout do víru obrazů, meditací, svědectví a autentických kázání, abyste si z ní sami vyextrahovali to, co odpovídá vašim vlastním bolestem, temnotám a nadějím...

Kniha Velký pátek číhošťského faráře P. Josefa Toufara: křížová cesta je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce10x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x