Velký Nor

Velký Nor https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88965/bmid_velky-nor-aLN-88965.jpg 5 10 3

Velký Nor je životopisný román polské spisovatelské dvojice o slavném badateli a vědci Fridtjofu Nansenovi.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Fridtjöf, co z ciebie wyrośnie? , 1963


více info...

Přidat komentář

Pozde
02.10.2022 5 z 5

Moje znalosti o polárních expedicích a objevech se až donedávna omezovaly na téměř doslovnou znalost Cimrmanova "Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem". Mimochodem až teď mi došlo, že téměř všechno, co se ve hře a jí předcházející přednášce odehrává, má reálný a pravdivý základ. V létě jsme byli na dovolené v Norsku, kde jsme zašli do muzea Fram (mimochodem asi jednoho z nejlepších muzeí, v jakém jsem kdy byla) a tam mě tématika dobývání obou pólů doslova přepadla. Ještě během cesty domů jsem si po antikvariátech sehnala několik knížek zabývajích se touto problematikou a "Velký Nor" byla jednou z nich.
Nansen je neprávem opomíjenou osobností evropských dějin. Musel to být neskutečně charizmatický člověk, moudrý, schopný, nezdolný. Na takové lidi by se nemělo zapomínat a měli by sloužit jako vzor pro ostatní. Román, za pomoci citací z jeho deníků a knih, věrně přibližuje jeho nadlidské úsilí a nasazení života při potřebě posouvat lidské vědění a možnosti dál. Musel to být výjimečný chlap a knížka to velice dobře zachycuje.
Doporučuji nejen jako román o objevování a dobývání obou pólů, ale i jako dokument o zajímavé epoše lidských dějin a o výjimečném člověčenství.

Milos74
02.02.2017 5 z 5

Zajímavá knížka o jedné z nejzajímavějších a zároveň možná trochu pozapomenutých evropských osobností. Díky ní jsem se seznámil s člověkem, kterého jsem do té doby znal jenom díky pojmu "Nansenovské pasy".


rikke
18.09.2011 5 z 5

Kniha je nepostradatelnou součastí mé seversky zaměřené knihovny. Českému čtenáři autorská dvojice předkládá životní příběh muže, který svůj život zasvětil polárním oblastem a vědeckému výzkumu tam, a to ať již se jednalo o přechod Grónskem nebo snahou dosáhnout severního pólu. Nansen se za svého života těšil obrovské úctě, působil rovněž v diplomacii, v roce 1922 mu byla udělena Nobelova cena míru. Kniha je doplněna o dobové fotografie z polárních výprav, jednotlivých členů posádky, Nansenovy lodě Fram.