Velké partnerství: Bůh, věda a hledání smyslu

Velké partnerství: Bůh, věda a hledání smyslu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477238/bmid_velke-partnerstvi-buh-veda-a-hledan-4Fs-477238.jpg 5 5 4

Věda rozebírá věci na součástky, aby pochopila, jak fungují. Náboženství skládá věci dohromady, aby pochopilo jejich smysl. Jonathan Sacks energicky hájí komplementárnost vědy a náboženství. Svá tvrzení zdůvodňuje celou škálou historických a filozofických argumentů, aby nám dokázal, že k pochopení pozice člověka ve světě je zapotřebí obojí. Srovnáním příkladů z různých kultur a pátráním hluboko v historii lidské řeči a dějin západní civilizace Sacks ukazuje, že současný konflikt mezi vědou a náboženstvím je postaven na falešné dichotomii. Víra odjakživa sehrávala v lidské kultuře významnou úlohu, inspirovala člověka k mravní velikosti a umožňovala mu budovat společenství, chovající v úctě každého jednotlivce a pěstující vztahy, založené na laskavosti a vnímavosti. Náboženství nejenže zdaleka není čímsi bezvýznamným a okrajovým, ale má zásadní roli v tříbení a kultivování vědecké debaty. Dějiny totiž jasně ukazují, že ztratí-li společnost svou duši, ztratí zakrátko i svou budoucnost.... celý text

Žánr:
Náboženství , Literatura naučná

Vydáno: , Triton
Originální název:

The Great Partnership: God Science and the Search for Meaning , 2011


více info...

Přidat komentář

Saxofonista
07.01.2024 4 z 5

Brilantní. Snad jen jedna věc: trochu komprese by neškodilo, občas se autor opakuje, čímž místy ztrácí čtenářovu pozornost.

painthers
14.05.2023 4 z 5

Věda rozebírá věci na součástky, aby zjistila, jak fungují. Náboženství skládá věci dohromady, aby pochopilo jejich smysl.
Ztratí-li společnost svou duši, ztratí zakrátko i svou budoucnost.

Kniha snažící se překlenout mosty mezi vědou a náboženstvím, jelikož tyto dvě nejsou v rozporu, nýbrž se jedna bez druhé neobejdou. S autorem zcela souhlasím a děkuji za zasazení celé této falešné dichotomie do historického i kulturního kontextu.


Eldar80
12.09.2022 5 z 5

Naprosto úžasné dílo. Ale jsem zaujatý. Nevím jestli má smysl se víc rozepisovat, když to vidím skoro stejně jako autor. Jsem ovlivněný židovstvím, kabalou a judaismem, takže pohled rabína je mi nesmírně blízký.
Mám podobné či stejné názory a tak bych mohl říct, že jsem se nedozvěděl nic nového. O tohle téma se zajímám dlouho a dospěl jsem ke stejnému závěru: Mezi vědou a náboženstvím není žádný rozpor.
Čtení mě neskutečně bavilo. Sám bych to totiž tahle napsat nedokázal. Výklad je perfektní, srozumitelný a jasný. A navíc je zde spousta různých souvislostí, které jsem si vůbec neuvědomoval. Nadšení nezná mezí.
Mimo beletrii je to druhá nejlepší kniha co jsem četl za posledních 5 let. Předtím to byla Cesta ke svobodě od Dalajlamy a Spiritualita bez náboženství od Harrise. Ta mě tehdy hodně nadchla. Tohle je ještě lepší.
Kupodivu se mi to špatně komentuje, když tu podstatu oba vidíme stejně. Jak jsem zvyklý kritizovat, co se mi nelíbí, tak nevím čeho se chytit, když na tom nenalézám chybu. Teprve až poslední třetina mě přišla o dost slabší.
Sacks mluví o monoteismu obecně. Co říká o náboženství platí pro judaismus, křesťanství i islám. Při čtení se ukazuje, jaké jsou mezi nimi rozdíly. Rozhodně doporučuju všem zájemcům o náboženství a vědu. 95%

BernardBlack
10.07.2022 5 z 5

Věda rozebírá věci na součástky, aby zjistila, jak fungují. Náboženství skládá věci dohromady, aby pochopilo jejich smysl.

Štítky knihy

věda a víra

Kniha Velké partnerství: Bůh, věda a hledání smyslu je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x