Velké hledání

Velké hledání https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502809/bmid_velke-hledani-UV7-502809.jpg 4 197 26

Kolo času série

< 2. díl >

Legendární cyklus Kolo času pokračuje druhou knihou… Mladík Rand má předurčeno stát se Drakem Znovuzrozeným. Jelikož je schopen ovládat jedinou sílu, musí zároveň prchat před Aes Sedai – ženami, jež dlouhá staletí stráží svět před podobnými muži. A k tomu všemu se znovu objevil Valerský roh, artefakt z dávných časů, který je schopen rozhodnout válku mezi Světlem a Temnotou. Podaří se jej Randovi a jeho přátelům získat dřív, než jej temní služebníci předají svým pánům?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Great Hunt , 1990


více info...

Přidat komentář

ElikaS
21.01.2024 4 z 5

Musím říct, že druhý díl jsem si užila více než ten první. Odpadlo složité uvádí do děje a celého světa a rovnou jsme se vrhli do poměrně složitého příběhu. Musím říct, že jsem ráda, že jsem druhý díl poslouchala hned po přečtení prvního, protože být mezi knížkami větší rozestup, asi bych měla trochu problém zorientovat se ve všech postavách. Takhle jsem hned naskočila do děje a nechala se unášet příběhem. A výhoda to byla i v tom, že už jsem byla přivyklá interpretovi, takže jsem ho tentokrát nezkousávala tak těžce jako v případě předchozí audioknihy.

Druhý díl byl plný zajímavých zvratů a líbí se mi, jak se příběh rozvinul. Jsem zvědavá na pokračování a doufám, že nám autor přinese zase něco jiného, aby se knížky nezačaly brzy opakovat.

cathyblack
08.01.2024 4 z 5

Jestli někdo našel odvahu po Oku světa zažít Great Hunt, mohl být příjemně překvapen vcelku příjemnou změnou.
Pokud někomu vadilo, že se jednička vlní v rytmu Pána prstenů, myslím, že u dvojky by mohl dojít duševního klidu. Jordon nalézá svou vlastní cestu a buduje svět, který svou velikosti a hloubkou budí respekt.
Pokud někomu vadily přílišné popisy, mám pro něj potěšující zprávu - Jordon si v nich i nadále libuje, nicméně snížil se svých nároků na množství.

Celá kniha odsýpá v celku solidním tempu, tedy až na kapitoly s Aes Sedai. Tím nechci říci, že tyto kapitoly nebyla zajímavé, naopak. Dostáváme se trošku k politikaření a intrikám, odkrýváme tajemství zaškolování nových Aes Sedai a jejich života uvnitř "klanu". Jordon ukazuje, kolik toho jeho svět může nabídnout a moc se těším, co příjde příště.

Stále si troufám doufat, že jsem teprve na začátku něčeho velkého. Hlavní mužské trio má podle mne krásně nakročeno k růstu. Všimla jsem si, že spousta čtenářů má problém s Randem a jeho chování, tím, jak se nechává ovlivňovat a jak "neví". Já mám pocit, že ho chápu. Jordon je narozený ve znamení vah a pokud psal Randa a zakomponoval do jeho charakteru něco sám ze sebe, věřím tomu, že to o mnohém vypovídá. Rand je mi sympatický, to jeho pochybování, vztekání a strach, zároveň touha... Mám pro něj pochopení. Další dva hoši z Dvojříčí dostanou určitě prostor k tomu se předvést. A opravdu se těším na to, co předvedou.
Velkým překvapením druhé knihy je Nyneiva.

Na to velké finále a závěrečný souboj jsem se těšila a dostala to, co jsem si přála. Opravdu skvěle napsaný. Ze zajímavosti jsem si pustila několik posledních minut posledního dílu druhé série seriálu od Amazonu a šla se vyblít. Z tak dokonalého konce udělat takovou ....

No nic, chci jen říct, že dvojka krásně nalákala na trojku. Tu právě teď čtu a žasnu jakej je Matt frajer. Takže se nenechejte zviklat a v sérii /pokud jste ji nakousli/ pokračujte. Přes nějaký mouchy dostanete úžasně spletenou pavučinu příběhu, jejichž nitky se zaplétají do složitých vzorů, které Vás uchvátí.

Já jsem zaháčkovaná.


Jarda72
11.12.2023 4 z 5

Tak tohle už byla parádní jízda, knihu jsem přečetl zhruba za měsíc, protože mě to stále znovu a znovu vtahovalo do děje. Líbilo se mi to a těším se zase někdy na další pokračování.

kurama45
05.12.2023 4 z 5

Keď sa kolo času trochu otočilo, hneď bol z neho lepší výhľad Alebo: druhá časť je niekoľkokrát lepšia, zaujímavejšia a napínavejšia ako prvá. Do vzoru sa tkajú aj nové kultúry (viď Sečuan), čo je super.
Ale ach, tá Randova naivita ma niekedy dostávala do kolien. Pubertálny chlapec par excellence. Strašne ma bavilo, ako si s Perrinom navzájom myslia, že to ten druhý so ženami vie. A pritom som žena a vie to so mnou predovšetkým Mat, tak dúfam, že v ďalej časti dostane väčší priestor. No a to, čoho som sa obávala najviac (iritácia ženskými hrdinkami), nenastalo. Ono sú to vážne silné a nezávislé ženy. Moderné feministky môžu závidieť.

Mabie
26.10.2023 4 z 5

Mnohem lepší než první díl! Příběh se zaměřil na jednotlivé postavy a popisoval hlavně společné hledání, cestu do Tar Valonu, boj o Valerský roh a to vše prošpikovaly snové pasáže.
Dějové linky jednotlivých postav se proplétaly, objevilo se pár nových tváří a hlavní hrdinové (žádní prvoplánoví klaďasové) od doby odchodu z Emmondovy Role vyzráli. Je zřejmé, že Rand svému osudu neunikne, ale i ostatní jeho přátelé mají svou roli ve vzoru, protože jak víme - Kolo času se otáčí.
Jordan už tentokrát opustil Tolkienovu šablonu a začal vyprávět originální příběh, kdy svůj sugestivně vymodelovaný svět zaplnil akcí, temnou atmosférou i originálními postavami. I přes značnou popisnost to dokázal poutavě a čtivě. Poslouchala jsem jako audioknihu a Pavel Soukup byl opět výborným interpretem.

Adam84
31.05.2023 4 z 5

Kolo času se v mém případě opět pootočilo a musím říct, že nebylo špatné být zase poblíž ta'veren.

Perspektivou oka devadesátkových fantasy, drobné vady opět odpuštěny. Největší obavy byly z přibývajícího množství postav, ale Jordan - až na jednu výjimku (Seléné, která mi přišla prostě protivná) - dokázal všechny postavy do příběhu umně zapracovat.

Zvědavý jsem na případný vývoj konceptu světa snů (prchavé reality, který slouží převážně k získávání informací, či předvídání možného vývoje událostí), který se v tomto díle objevil.

Takže je na co se těšit a brzy s dalším dílem kolo času opět roztočit.

klara1550
19.02.2023 5 z 5

Jak tady píše hodně lidí, první polovina byla taková průměrná, zato posledních cca 150 jsem nemohla knížku odložit. Dost mě bavilo vykreslení fungování části seančanské společnosti a přišel mi to poměrně originální nápad (víc neřeknu, abych nespoilerovala).

alishek
16.03.2022 5 z 5

Příběh se rozjíždí, postavy se vyvíjí a dozvídáme se více o další frakci Aes Sedai, která se po dlouhé době objevila.

bo_okista
13.01.2022 5 z 5

Už je to celkem doba, co jsem dočetla druhý díl Kola času a s přibližujícím se datem premiérového dílu seriálové adaptace, nervozita stoupá. Zvládnou to zpracovat dobře? Zůstanou věrní tomu, co je podstatné, ale zároveň – dokážou to dostatečně přizpůsobit jinému médiu? (spoiler: jakoby... ani ne no)
Moje sny o tom, že zhltnu celou sérii, než se rozběhne seriál, zhatil letošní rok, kdy o každou přečtenou knihu musím fakt hodně bojovat. U Kola času to ale stojí za to. Kde se mi první díl sice velmi líbil, ale ještě to nebylo takové to „wowza, absolutně ultra bezchybná věc“, druhý díl se k mé představě ideálního vstupu do 10+ dílné epické série hodně blíží. Od prvních náznaků komplexity, jakou nabídne magický systém, přes náhledy do politiky až po (a já se budu opakovat, ale u Kola času to asi ani jinak nejde) do detailů vykreslené odlišné kultury.
Robert Jordan prostě umí a Perrin, do kterého jsem se v Oku světa zamilovala při první zmínce, mě i v druhém díle baví neskutečně. Stejně tak jsem nadšená z ženských hrdinek, před kterými jsem byla varována, že mě možná budou tak trochu štvát. (Neštvou! Vůbec!).
Jediný zádrhel tak pro mě představuje Rand, což je u hlavního protagonisty na jednu stranu nežádoucí, na druhou stranu pak člověka o to víc baví sledovat, jak s ním některé postavy zvládnou krásně manipulovat a ani ho to nemrzí.

John6900
14.12.2021 5 z 5

Tak tady se to konečně pořádně rozjelo. Jsem prostě nadšený. První polovina ještě taková vlažnější, ale druhá je prostě pecka a napínavá až do samotného konce. Těším se na další a doufám že kvalita vydrží.
Během čtení jsem shlédnul 6 epizod seriálu, tam už tak nadšený nejsem, ale zase mi to dost pomohlo se zorientovat v příběhu a hlavně v celkem velkém množství postav. I když spoustu jsem si jich představoval jinak - hlavně Egwain...

Hakkon
12.12.2021 5 z 5

Tak ako ma niekedy nebavila prvá časť, tak veľmi mi to vynahradila časť druhá. Akcia, zvraty, nové informácie/postavy/miesta pridávajú na tomto svete iba na atraktívnosti a fakt sa teším na ďalšie časti o to viac. Perfektný rozjazd!

denniys
03.08.2021 5 z 5

Jsem nadšená jako malá holka. Tuto knihu vnímám jako již poměrně složitý příběh, který se díky autorovu umu čte s naprostou lehkostí. Velké hledání se vymanilo ze stínu Pána prstenu a skvěle šlape vlastní cestou po několika dějových liniích. Hrdinové přibývají, vyvíjejí se charaktery a zamotávají se jejich osudy. Jestli mě víc bavila linka mužů nebo dívek, nedokážu říct, protože tohle počteníčko nemělo hluché místo. Těším se, co kolo utká dál a jaký bude vzor.

Lolila
09.03.2021 5 z 5

Druhá časť je ešte lepšia, menej putovania, dej sa trochu zrýchlil a dostal spád. Pribúdajú ďalšie postavy, nové tvory, nové ríše. Spisovateľ rozširuje fantazijný svet, odkrýva viac informácií.... Ďalšie časti ževraj sú ešte lepšie, takže som zvedavá.... A našla som správu, že sa pripravuje sfilmovanie tejto fantasy, super...:-)

Luigi1
09.01.2021 5 z 5

Jsem zvědavý jak dopadne boj o Valerský roh,přibývají postavy a děj se rozjíždí

Deia
20.12.2020 4 z 5

Druhá časť ma bavila viac ako prvá a aj sa mi čítala oveľa lepšie. Postavy síce opäť putujú z miesta na miesto, ale už je to zaujímavejšie. Veľmi som ocenila, že je tam viac Randa a oveľa menej Mata a Perrina. Perrin síce vyzerá ako zaujímavá postava, ale Mat mi je strašne nesympatický a tá postava mi strašne vadí, podľa mňa tam je úplne zbytočná (iba čo mi nervy robí :D). Podobne to mám aj s Nyneivou, jej dejová linka, ktorá je spoločná s Egwaininou, je zaujímavá, ale jej myšlienkové pochody mi naozaj vadia, hlavne jej neustála a podľa mňa neoprávnená nenávisť k Moirain a túžba sa jej pomstiť. Na druhú stranu sa v knihe vyskytovala Moirain spolu s Lanom veľmi málo, čo je podľa mňa škoda, dúfam, že v ďalšej časti dostanú viac priestoru. Čo sa mi veľmi páči je prepracovanosť Jordanovho fantasy sveta, jeho veľkosť, množstvo legiend... Dúfam, že ďalšie časti ma nesklamú a budú ešte lepšie.

Lanley
29.09.2020 5 z 5

Po prvním díle, který měl, dle mého názoru, až moc paralel s Pánem prstenů a trošku se vlekl, bylo Velké hledání jako kniha od úplně jiného autora. Až na prvních cca 50 stran, odehrávajících se ve Fal Daře, děj letěl jak splašený, knihu jsem nemohl odložit a zvraty a informace, které nám Jordan postupně servíruje, byly prostě perfektní.
Zatím jsem přečetl prvních 5 knih Kola Času, ale tenhle díl se mi líbil nejvíce. Po tomhle díle jsem si musel do svojí knihovny koupit rovnou celou sérii...

SkcSAM
31.08.2020 5 z 5

Druhá kniha je určite lepšia ako prvá. Príbeh začne hneď po skončení prvej knihy a na začiatku sa rozvíja trošku pomalšie, ale následne graduje až sa dostaneme do veľkolepého finále, ktoré autor zvládol bravúrne. Postavy už nerobia také hlúpe rozhodnutia ako v prvej knihe a autor im rozvil charaktery.

Teron
08.05.2020 5 z 5

Druhé kolo...pořád cestujeme, tentokrát míň, zato zajímavěji. Jordan odhaluje další vrstvy svého světa stejně jako vlny minulosti, které stále více prosakují a chápou se současníků. Postavy se více usazují na svých chtěných i nechtěných místech na šachovnici a každá má dostatek potenciálu na vlastní linii. Vyvstávají třecí plochy, vlákna a vztahy, budoucí možnosti dalších konfliktů, pádů i triumfů.
A ve finále...tam se stejně jako u Oka světa dotkneme legend, pověstí, utrousíme několik geniálních hlášek a odškrtneme další z doteků archetypálna. A autorovi to nelze vyčítat, naopak je to vítáno...protože tady to není recyklát, tady je to tesání klasiky do kamene.

ZuKo
26.04.2020 3 z 5

První polovina se vlekla a některé postavy bych nejraději profackovala. Druhá polovina už měla spád. Dávám 3 1/2 a čekám, že každý další díl bude lepší.

MichalPuchovsky
20.09.2019 5 z 5

Prvá kniha ma pred dvomi rokmi veľmi zasiahla, ale návrat do svet Roberta Jordana som kvôli iným knihám dlho odkladal. Návrat stál za to.
Zápletka knihy je pomerne jednoduchá (ujebali nám roh, my potrebujeme roh, stopujeme roh). Čaro kniha sa pre mňa ukrýva v postupnom odkrývaní prepracovanosti sveta Kola Času. Pribúdajú postavy, zjavujú sa úplne fascinujúci Seančania, spoznávame viac svet Aes Sedai. Ako duchovne zameraný človek si užívam aj ezoterikou šmrncnutú filozofiu knihy. Záver knihy je úplne strhujúci a rovno som siahol po ďalšom pokračovaní.