Velká sestra, malá sestra, rudá sestra

Velká sestra, malá sestra, rudá sestra https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439611/bmid_velka-sestra-mala-sestra-ruda-sestr-2RV-439611.jpg 4 27 8

Kniha se zabývá ojedinělým osudem tří sester, které se zapsaly do historie Číny 20. století. Nejstarší Aj-ling (1888–1973) se provdala za Kchung Siang-siho (1880–1967), který byl ministrem průmyslu, krátce i předsedou vlády Čínské republiky a rovněž guvernérem Čínské centrály banky. Po komunistickém převratu v Číně se Aj-ling s manželem usadili ve Spojených státech. Prostřední Čching-ling (1893–1981) se v roce 1915 provdala za Sunjatsena (1866–1925), zakladatele Kuomintangu, propadla komunistické ideologii a za vlády Mao-ce tunga patřila k předním funkcionářům strany. Nejmladší sestra Mej-ling (1898–2003) se provdala za generála Čankajška (1887–1975), během druhé světové války pomáhala Spojencům v boji proti Japoncům a v čínské občanské válce stála spolu s manželem v čele protikomunistické opozice. Po vzniku Čínské lidové republiky se přestěhovala na Thaj-wan, kde se stala první dámou svobodné Číny. Po manželově smrti žila v New Yorku, kde nakonec zemřela v požehnaném věku 105 let. Kniha popisuje život sester od dospívání až do smrti, jejich vzájemné vztahy, neshody i dramatické osudy, které byly natolik spjaté s novodobou historií Číny, že vyprávění o jejich životě může sloužit zároveň i jako přehledný nástin čínských novodobých dějin.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Big Sister, Little Sister, Red Sister , 2019


více info...

Přidat komentář

Aaloha
29.01.2024 1 z 5

Myslela jsem, že jde o román, ale není. Pro mě náročné čtení, čínská jména se mi pletou, nevím kdo je kdo a nebavilo mě to. Takže jsem knihu nedočetla a vrátila.

YangJie
02.09.2023 5 z 5

Člověk by skoro řekl, že to není možné. Svrhnout císaře, zničit a rozvrátit celý ten středověký systém staré Číny a pak na hřbetech těch stamiliónů prostých zemědělců vytvořit systém novodobé šlechty, privilegií bez pravidel, pouze právem silnějšího. A to vše během několika desetiletí. Zrůdné a zároveň fascinující. Jung Chang je úžasná.


kalinkacz
27.12.2022 4 z 5

O dějinách novodobé Číny toho moc nevím, to se přiznám. Z toho důvodu jsem sáhla po novince Velká sestra, malá sestra, rudá sestra. Díky příběhu těchto tří sester jsem se toho dozvěděla opravdu hodně. Knihu jsem si dávkovala, čínská jména se mi hůř pamatují a tak jsem vypisovala. Jsem moc ráda, že jsem trošku vystoupila ze své komfortní zóny a zkusila něco jiného, takže za sebe doporučuji.

juliesze
22.08.2022 4 z 5

Kniha byla oproti Divokým labutím více historická a popisná o událostech. Je opravdu zajímavé, jak může být nějaká rodina tak vlivná a mocná. Velice zajímavý osud všech tří sester. Hvězdičku jsem ubrala jen za to, že jsem čekala víc román/příběh, nicméně se konalo spíš líčení historických událostí a proto jsem se místy do knihy nutila.

keselylenka
13.08.2022 3 z 5

Asi základní problém byl, že jsem dostala něco jiného, než jsem čekala. Čekala jsem román nebo možná fakta, ale 100% o životě sester. Bohužel za mě pasáže o sestrách byly spíše v menšině a převládala politika. Když už ale přišel prostor na tahle místa bylo to super a byla jsem spokojena.

Jihorka
31.05.2022 5 z 5

Na knihu jsem se dost těšila. Od autorky jsem znala Divoké labutě, které jsem četla kdysi dávno a byla z nich naprosto nadšená. Vzbudily můj zájem o Čínu, její historii.
Z obsahu této knihy je vidět, že autorka musela nastudovat obrovské množství materiálu, aby čtenáři prezentovala některé z velikánů čínských dějin 20. století v běhu času nikoli jako historické postavy, ale jako lidi, s jejich klady i zápory.
Ve srovnání s Divokými labutěmi je kniha více faktografická a vyžaduje alespoň základní orientaci v čínských dějinách.
Samotný příběh sester je působivý a neobyčejný, k čemuž nepochybně přispívá nejen jejich původ a zázemí, ale i rozdílnost jejich povah a smýšlení.
Doporučuji nejen těm, kdo se zajímají o historii Číny ve 20. století, ale i těm, kdo se dosud nezajímali a o Číně by se něco chtěli dozvědět. Kniha je velmi čtivá.

tereza1198
12.05.2021 4 z 5

Co já vím o novodobé historii Číny? Vůbec nic. Myslela jsem, že bez paláců, eunuchů a císařů mi to moc říkat nebude. Přitom jsem narazila na strašně zajímavou knihu, kde jsou na jedné rodině ukázány obrovské dějinné změny. Sestry měly obrovský vliv a zajímavé osudu. Některé části byly až neuvěřitelné. Aj-ling šlo o peníze a zajištění rodiny a Mej-ling o moc a sebe prezentaci. Nejraději jsem měla asi Čching-ling, která opravdu věřila v komunismus. Taky dostala ze všech sester největší životní rány a prozření za za vlády Mao-ce tunga přišlo pozdě - jestli vůbec. Určitě se pustím do dalších knih autorky.

maryzka
23.04.2021 5 z 5

Sice je pravda, že tato kniha by měla mít ještě určité vysvětlivky- především kvůli mému orientování jmen, ale tuto knihu doporučuji především pro určité politické , společenské změny v Asii- především se mi zdála podobnost knihy ,, Za velikou zdí". Zaujala mě i kvůli paní Čenkaškové, neboť se o něm právě nejvíc hovoří jako o hybateli velikých politických změn. Součásti této knihy jsou tam i velmi bohatý fotografické dokument

Štítky knihy

Čína životopisy, biografie přelom 19. a 20. století 20. století politika sestry Tchaj-wan, Taiwan

Autorovy další knížky

Jung Chang
čínská, 1952
1996  91%Divoké labutě
2021  82%Velká sestra, malá sestra, rudá sestra
2006  82%Mao: Příběh, který možná neznáte

Kniha Velká sestra, malá sestra, rudá sestra je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce100x
Chystám se číst114x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x