Velká ryba

Velká ryba https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33671/velka-ryba-33671.jpg 4 57 7

Kultovní režisér David Lynch se na pozadí své filmografie vyrovnává s tím, co do jeho života vnesly zkušenosti s transcendentální meditací. Třiatřicet let meditační praxe a intenzivní zájem o duchovní hodnoty vůbec se zde opírá o množství snímků, které patří do zlatého fondu světové kinematografie. Způsob, jakým Lynchovy filmy vznikaly, jejich inspirační zdroje i rodinné okolnosti, které se často nevědomky promítly do příběhů – to vše Lynch podává v množství krátkých úderných kapitol. Prostým a nenáročným jazykem odkrývá svým čtenářům cesty, kterými loví své myšlenky (ryby) v nekonečném oceánu (vědomí).... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Literatura naučná

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Catching the Big Fish , 2006


více info...

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Kniha Velká ryba, která je především o meditaci vážně není pro každého. Vy, strýcové, co byste ji hodili pod štítek ezo, by ste byli vedle jak ta jedle. Tady to není motivačně sebezdokonalující "návod.
Lynch má můj obdiv. Veskrze nechápaný režisér, s úžasnými citem pro šíleno, v této útlé knížce popisuje, co pro něj znamená meditace a spíše popisuje, co přináší jemu. Mně četba přiměla opět zintenzivnit své duchovní úsilí o meditace a praktikovat je znovu alespoň dvakrát denně. Musím ovšem říct, že zrovna na Lynche mi meditace nepasují. O to však více mě to celé překvapilo a potěšilo.

Kiyu
Kiyu
12.06.2019 4 z 5

David říká, že vysvětlováním nechce kazit divákovi zážitek z filmu. Ale někdy je velmi zajímavé dozvědět se o tom, co všechno stálo v pozadí při tvorbě. Taky mě zaujalo, že Lynch se dal původně na malířskou dráhu a jeho popis jak malinké věci ho vedli na správnou cestu - k místu kde je právě teď. O meditaci a její prospěšnosti na kreativitu a celkově jsem už četla. No a tohle mě opravdu nakoplo :). Tuto malou nenápadnou knížečku jsem ještě k tomu našla vespod v poličce naší městské knihovny. Jinak k sehnání skoro není.


Bonda
Bonda
07.04.2017 5 z 5

Další pozitivní, povzbuzující a jednoduchá kniha od člověka, který našel štěstí v sobě, resp. v meditaci a tvůrčí práci. Jeho popis transcendentální meditace je tak přesvědčivý, že bych s ní nejraději začala hned zítra. Malí mužíci se rozběhnou do všech pater mrakodrapu, bleskově vyčistí každý pokoj a naplní ho zlatem. A ten mrakodrap jste vy při meditaci. No, nezkuste to!

puml
puml
27.07.2016 5 z 5

Kniha o meditaci, filmu, tvorbě obecně a o tom jak se loví "velké ryby" v jednotném poli. Pro mě osobně inspirativní čtení a důkaz toho, že na to abyste točili opravdu dobře surreálné filmy, nebo dělali potemnělé a depresivní obrazy a skulptury, musíte být v pohodě, bez stresu, a pokud možno bez negativních emocí.

Pro mě měly filmy Davida Lynche v sobě vždy dětskou až intuitivní hravost (rekvizity, nasvícení místností, specifický humor) a i přes tu potemnělost to jsou filmy, které v sobě mají množství pozitivní tvůrčí energie a dokáží mě vždy dobře naladit, proto se k nim často vracím, stejně jako k této Davidově knize. Doporučuji.

Čtení:
1. červen - červenec 2008
2. červenec 2016
3. březen 2019

panHnědý
panHnědý
18.04.2014 5 z 5

Geniální přečtení pana Lynche. Lidské vědomí a jeho rozsah. Jeho filmy miluji.

tweed
tweed
04.03.2013 3 z 5

Jeden z mála případů, kdy pro mě film překonal svou předlohu.

knedlik
knedlik
03.02.2011 4 z 5

Zajímavé filosofičtější počtení nejen pro fanoušky filmů Davida Lynche.

Štítky knihy

umění meditace film inspirace David Lynch

Autorovy další knížky

David Lynch
americká, 1946
2020  85%Místo snění
2007  80%Velká ryba
1997  91%Ztracená dálnice
2009  80%Vlastními slovy David Lynch

Kniha Velká ryba je v

Právě čtených3x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce29x
Chystám se číst30x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x