Velká povídka o Americe

Velká povídka o Americe https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52934/a-tall-tale-of-america-velka-povidka-o-americe-52934.jpg 4 18 6

Zajímavé povídání J.Škvoreckého o životě a Americe. Cyklus cestopisných reportáží z autorovy cesty po Spojených státech v roce 1969. V sérii žánrových obrázků popisuje poměry na amerických univerzitách, vztahy mezi černými a bílými, život našich emigrantů v Americe, Pekelné anděly, mormony, americké sporty, lidové zábavy, rodeo a mnoho dalších zajímavostí z historie a současného života Ameriky.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Kruh (Hradec Králové)
Originální název:

A Tall Tale of America , 1980


více info...

Přidat komentář

pagac17
11.04.2020

Poprvé čtu publikaci autora, přečetl jsem jí s velkým zájmem, sděluje nám svoje poznatky ze svého exilu do Ameriky a Kanady. Seznámil jsem se s jeho příběhy v Americe. Pro mě překvapující a zároveň poučné, jinak jak tehdy žili Američané.

mi-380
27.11.2018 4 z 5

„Na Ameriku neexistuje odpověď.“
Reportáže pana Škvoreckého z roku 1969, skoro padesát let staré. Tenkrát pro občana našeho státu zvyklého na poloprázdné obchody a zmanipulované volby, byly informace z imperialistické říše zla jako zprávy z jiné planety. Vždyť také jejich vydávání v našem tisku bylo brzy zakázáno a knižně u nás vyšly až v roce 1991. Uplynulo půl století a skoro všechno kdysi americké už tu máme. Svobodné volby, a když to nedopadne podle mých představ, budu statečně (protože beztrestně) protestovat, přeplněné supermarkety, kde si můžeme koupit tolik jídla, že polovina populace už je obézní, stovky televizních pořadů, z nichž si jen někdy vyberu něco smysluplného, ponuré herny, znovu se množící ostře levicové studenty a intelektuály. Ale také svobodu pohybu, svobodu slova, svobodu podnikání a všechny ty krásné svobody, které si teď užíváme a pro které měl Škvorecký Ameriku tak rád. Ale i on už tenkrát viděl, že něco je jinak, něco tu nesedí. Jeho romantické představy a ideály z doby třicátých a čtyřicátých let dostávaly v konfrontaci s realitou konce let šedesátých jeden tvrdý úder za druhým.
80 % (aktuálně jen 14 hodnotících, průměr 90 %).
„Na Ameriku neexistuje odpověď.“


AnjaVCL
16.09.2017 5 z 5

Dokonalý pohled na Ameriku. Nedostižná komika. Zobrazení jejích neduhů a ironický odstup. Esence Škvoreckého geniality.

RichardvonT.
17.01.2017 5 z 5

"můžu jít vočovat týví?" aneb mluva v emigrantských rodinách v USA:-)
Jestli se chcete něco dozvědět o šedesátých letech, aniž byste je museli přímo prožít, je A Tall Tale dobrý začátek.
Zrovna čtu od Oty Ulče Kam šlápne česká noha a je to podobná záležitost, jen s časovým odstupem - americká zkušenost českýma očima.

tenax
02.02.2014 4 z 5

Je to velmi čtivý cestopis, psaný lehkým, mírně ironickým stylem, přesto faktograficky nabitý.

Spark
12.10.2013 3 z 5

Zajímavé vyprávění o cestování po Americe v 60. letech. Spousta věcí se tam nemění ;) Bohužel musím říct, že mi kniha nepřišla až příliš čtivá, občas jsem se do dočtení musela nutit. Ale jinak určitě zajímavá a stojí za přečtení.