Velká kniha říkadel

Velká kniha říkadel https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130703/bmid_velka-kniha-rikadel-x6X-130703.jpg 4 31 11

Hojně ilustrovaný soubor lidových říkadel. Nejkrásnější české lidové říkanky, rozpočítadla a veršovánky jsou doprovázeny půvabnými obrázky Vladimíry Vopičkové.

Přidat komentář

nniikka
07.09.2023 5 z 5

Knihu dostala moje dcera od strejdy jestě po jeho vnucích. V roce ráda prohlížela teď čteme před spaní. Moc doporučuji.

yaoiyuri
08.07.2021 3 z 5

Kniha obsahuje převážně kratičká, čtyřveršová říkadla (některá si pamatuji ještě ze školky), většinou podle schématu „jedna strana, jedno říkadlo, jeden tematický obrázek“.

Jindy se však místo říkadla jedná o první (případně několikátou) sloku z delší písničky / básničky – např. první sloka Pec nám spadla. Jen málokdy je tam píseň uvedena celá (Polámal se mraveneček), nechápu proč, prostoru tam na to bylo požehnaně.

Dále moc nechápu řazení, nejde podle „abecedy“ (první písmeno je vždy velká iniciála), podle tématu… kromě čísla stránek se není jak orientovat.

Ilustrace moc nenadchly, některé byly povedenější, jiné o poznání méně.

Knihu jsem našla v knihobudce, a upřímně novou bych si ji nekoupila, poohlédla bych se po jiné knize říkadel (kde by bylo víc říkadel a méně rozkouskovaných písniček) a s „líbivějšími“ obrázky.


Daněla
13.05.2021 3 z 5

Knihu jsme přečetly a niajk zvlášť nás nezaujala. Obrázky se mi také moc nelíbí. Některá řikadla se opakují. Pro první čtení se k ní třeba vrátíme.

petraj30
30.12.2019 4 z 5

Tuto knihu si oblíbil můj syn a teď je to oblíbená kniha mé dcery. Mohla bych číst, zpívat a recitovat od rána do večera. Knihu doprovázejí krásné ilustrace, které se nám moc líbí.
Pro nejmenší děti ideální

JessieEx
20.06.2019 4 z 5

Tohle je momentálně synova nejoblíbenější kniha. Vzhledem k tomu, že to není leporelo (protože do leporela by se takové množství říkanek nevešlo) tak je náš exemplář, který jsem koupila cca 2 měsíce zpět, už dost jetý. Syn jím listuje několikrát denně a bohužel se ke knize nechová moc hezky. Přesto ho vždy napomenu ale knihu mu nevezmu, z jednoho důvodu: jsem šťastná, že jeví takový zájem o knížku a raději budu mít doma salátové vydání, které se čte denně, než mít doma dokonale netknutou a nečtenou knihu...
Mimochodem paní doktorka nám právě říkanky doporučila k rozvoji řeči.a.funguje to. Čteme a opakujeme stále dokola. Syn už si říkanky pamatuje a sám doplňuje nebo ukazuje.
Co se obsahu týče - souhlasím, že obrázky nejsou moc hezké ale dětem se líbí. Říkanky jsou opravdu ty staré a klasické. Kdo chce nějaké moderní a inovativní, nechť si koupí říkanky od Fisher Price ;) Já zastávám názor, že děti by měly znát jak klasické, tak nové. Čím více, tím lépe :)

Edeltruda
05.04.2019 1 z 5

Přehledný formát - jedna stránka, jedno říkadlo a jeden obrázek se mi líbí, i když bych uvítala v říkadlech a písničkách trochu systém nebo logické řazení jako mají jiné podobné knížky. Větší výhrady mám až k obsahu. Souhlasím, že obrázky nejsou příliš pěkné. Mnoho říkadel mi přijde už příliš vzdálených dnešní realitě. Kdyby to byly jen příběhy ze života praprarodičů o pečení brambor v ohni apod. nevadilo by mi to tolik, jako když jsou zde říkadla ilustrující tehdejší nepěkný vztah ke zvířatům nebo mezi lidmi. Musím ale uznat, že se autoři dobře popasovali s básničkou Běžel zajíc kolem plotu, která nevyznívá vůbec tak krutě jako v podobné knize.

Jelitovna
24.03.2019 5 z 5

Čtu a zpívám třetímu dítku, vždy s velkým úspěchem, stále dokola. Krásné veselé obrázky, jejichž prohlížením trávíme spoustu času. Jedna z knih, které nikdy nevyhodím a ani ji neuklidím do sklepa, protože spolehlivě zabaví nečekané dětské návštěvy.

Tapeworm
03.10.2017 odpad!

Ne moc hezké obrázky, říkadla, která často nejsou říkadly, ale jenom úryvky ze známých písniček... Mě se knížka nelíbila ani trochu.

Hebrey
21.12.2016 3 z 5

Dětem se knížka líbí a jistě pro ně má smysl a užitek. Jen snad ty nové říkanky se těm starým lidovým holt nevyrovnají.

hojchna
21.12.2015

Máme doma několik knih pro děti s říkačkami, ale tahle je nej. Krásné ilustrace, je přehledná - co stránka, to říkačka a obrázek. Moc se mi líbí..

kazecha
17.08.2012

Dost velká kniha, na každé straně malá básnička a veliká ilustrace. Hodně básniček jsem četla poprvé.