Veľká kniha rastlín, hornín, minerálov a skamenelín

Veľká kniha rastlín, hornín, minerálov a skamenelín https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184868/bmid_velka-kniha-rastlin-hornin-mineralo-184868.jpg 5 9 3

Velká kniha rostlin, minerálů, hornin a zkamenělin je bohatě ilustrované dílo, které v ucelené formě podává obraz o živé i neživé přírodě ve střední Evropě. Úvodem jsou uvedeny základní informace o rostlinách, o botanice jako vědě a jejích nejdůležitějších disciplínách. Další část se zabývá poznáváním života rostlin, např. jejich rozmnožováním, rozšiřováním, dráždivostí, přeměnami orgánů a chemickými procesy, především fotosyntézou a vodním režimem. Poutavou formou jsou zpracovány i údaje o významu rostlin, ať již jde o význam pro výživu lidí, léčivé účinky, medonosnost, nebo toxicitu. Všeobecnou část uzavírají kapitoly o ochraně rostlin, přírodních rezervacích a chráněných územích. Těžištěm celého díla jsou však barevné tabule, které v kreslené i fotografické podobě zobrazují 1686 rostlinných druhů a 99 minerálů, hornin a zkamenělin. Autorem překrásných vyobrazení rostlin je akademický malíř Jindřich Krejča. Tomuto výjimečnému, dnes již nežijícímu výtvarníkovi se s neuvěřitelnou přesností podařilo zobrazit morfologické detaily jednotlivých druhů, a tak harmonicky skloubit svět reality s výtvarným uměním.... celý text

Přidat komentář

david5849
01.09.2020 5 z 5

DOBRY DEN
JE TO MOC PĚKNÁ KNÍŽKA , ROZHODNĚ DOPORUČUJI BOTANIKUM A PŘÍRODOVĚDCUM A LIDEM KTEŘÍ MAJÍ RÁDI PŘIRODU A CHTĚJÍ DĚLAT POZNÁVAČKU V PŘÍRODĚ .

Edeltruda
24.01.2019 5 z 5

Knihu používám jako atlas k určování rostlin a je skvělá. Oceňuji především rozřazení rostlin podle barvy květu - ideální i pro laika.


Žlutotemenný
03.12.2016 5 z 5

Velmi poučná kniha, která se určitě stane časem vyhledávanou. Je totiž spousty přírody, která pomalu ustupuje kancelářským, skladovým a dalším průmyslovým stavbám. Stačí se jen zeptat, kde jsou brabci, kterých bylo ve městech spousty. A co teprve rostliny, spousty druhů hyne jen díky tvořivosti "pánů přírody". Kniha má nádherné a podnětné fotografie.