Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316724/bmid_zlata-kniha-komiksu-vlastislava-tom-WAt-316724.jpg 5 18 10

Petronely, táborské píšťaly, hákovnice… Jak vypadaly první palné zbraně a jak se vlastně přišlo na to, že se prach dá využít ke střelbě? Vlastislava Tomana toto téma natolik inspirovalo, že o vzniku střelných zbraní napsal několik příběhů a v časopise ABC postupně vycházely komiksy, které vás zavedou do nejrůznějších dob a míst. V této knize najdete všechny povídky i komiksy pohromadě a budete se tak moct ponořit do příběhů, ve kterých není o dobrodružství nouze.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
06.11.2023 3 z 5

Jeden scénárista (Vlastislav Toman) a čtyři ilustrátoři (Miloš Novák, Milan Víšek, Luboš Hlavsa a Jiří Petráček) jsou podepsáni pod Příběhy psanými střelným prachem, které tvoří obsah druhé Zlaté knihy komiksů Vlastislava Tomana. Samotné komiksy jsou pak doplněny šesticí Tomanových povídek ze stejného cyklu. Na rozdíl od příběhů Malého boha, Kruanových dobrodružství a výprav do ztraceného světa z první Zlaté knihy mají zde uvedené komiksy a povídky nepřehlédnutelný výchovně-vzdělávací charakter. Dalo by se říct, že je to historie palných zbraní v kostce podaná zábavnou formou s důrazem na kdejaké střílející podivnosti, kordem počínaje (Zákeřný kord), přes kapesní Le Protector (Střílející ruka), čtyřhlavňové pistole (Osm kulí), až po zdobené příbory (Silvestrovský souboj). Kresba Miloše Nováka je hrubá až skicovitá bez pozadí. Trochu více detailů a scénokresby přidává až Milan Víšek. Luboš Hlavsa jde zase jiným směrem, jeho linie jsou čistší a barvy pastelovější. Kresba Jiřího Petráčka se pak nepodobá žádnému z již zmíněných umělců, je moderní, nádherně čitelná a přehledná (možná i proto, že je o více jak dvacet až třicet let mladší než ostatní dílka). Příběhy psané střelným prachem nejsou ohromující, ale jsou to ryzí české komiksy ve své nejklasičtější podobě, díky za ně...

Denny456
15.01.2023 3 z 5

Některé ty příběhy jsou už jednoznačně zastaralé a některé jsou neuvěřitelně nadčasové. Kresba je většinově na skvělé úrovni. Tomana jsem měl vždy rád a i tady se vytáhl.


KAREL6725
23.11.2022 5 z 5

Návrat do dětství kdy jsem sháněl nové číslo ABC. Z této knihy znám jen pár komiksu a zbytek mě nějak minul. Absolutní nadšení z Pána vlku. Celkově,nádherná kniha komiksů , velká spokojenost a milé překvapení.

bazyk21
13.08.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

špulo
23.01.2022 5 z 5

V tejto knihe je moja školská srdcovka. V tom čase som sa pravidelne preháňal po prériach a lesoch severnej Ameriky s Winetuom, Tekumsehom, Čingačgúkom a ich bielymi bratmi či nepriateľmi. So zálesákom Rolfom a dvoma divochmi som sa učil lesnej mudrosti, so synmi Veľkej medvedice prežíval veľké peripetie. Atakďalej, atakďalej... Pán vlků - taká kombinácia Zorra a Posledného mohykána - to bol pre mňa akoby komiks na želanie. Dodnes som zaň autorom vďačný. Samozrejme, som vďačný za všetky tieto súborné vydania. Pánové, klobouček. 100%.

Milonak
18.03.2020 5 z 5

Návrat do mládí - a krásný. Všechny příběhy velice dobré, jen snad poslední Pirátova dcera je takový průměr. Příběhy mají "lidskou" povahu, respektive popisují uvěřitelným způsobem příběhy ze života spojené s tématem zbraně. Nesmírně mě bavilo se do příběhů začíst a zároveň zavzpomínat na mládí.

Ladys
04.01.2019 5 z 5

Při koupi první Zlaté knihy jsem se těšil jako malej Jára na Kruanova dobrodružství.
Pak vyšla druhá Zlatá kniha.
Přiznávám, že původní série Příběhů psaných střelným prachem mě časově minula a když vycházela druhá série v osmdesátých letech, tak jsem už měl pubertální starosti, takže i když jsem občas o nějaký příběh zavadil, tak mě to už nebralo.
Když jsem si tedy koupil druhou Zlatou knihu, tak jsem sám byl zvědavý, jak mi sedne. A přišlo velké překvapení. Příběhy psané střelným prachem sebrané v jedné knize mají své kouzlo i dnes.
To, že jsem si knihu kupoval především proto, že v ní jsou komiksy ze staré školy, byla samozřejmá věc. Ale to, že ať komiksy, nebo povídky, mě budou opravdu bavit i v dospělém věku??? To je prostě plus a radím každému, kdo má Tomanovu tvorbu rád, aby si Zlatou knihu komiksů II koupil. Nebo alespoň přečetl.

Disease
27.12.2017 4 z 5

Podstatně lepší než minulá Zlatá kniha, nejspíš díky tematické jednotnosti a kvalitnímu zpracování všech příběhů.

Satan__666
14.11.2017

Jedná se samořejměo klasiku, dobře uspořádánou a asi opravdu kompletní.
Mrzí mne jenom nepochopitelně nízká kvalita obrázků (scanů - příliš tmavé s "přepáleným" kontrastem) v porovnání s přechozími vydáními.

martinstefko
08.12.2016 5 z 5

Dostanete komiksy a povídky, které se dnes jeví trochu naivní, ale nejsou to příběhy bez toho, aby zde lidé neumírali, jen se o tom tolik nemluví. Střelná zbraně s sebou nesou zajímavé dějové linky a Vlastislav Toman je se svými kreslíři představil skutečně poutavě. Dýchne na vás stará škola, která je ale funkční i v dnešní době. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/12/1324-zlata-kniha-komiksu-vlastislava.html

Kniha Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem je v

Přečtených19x
Doporučených1x
Knihotéce39x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x