Velká kniha čůrání

Velká kniha čůrání https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175652/bmid_velka-kniha-curani-175652.jpg 4 101 32

Unikátní, hravá a naučná knížka kapesního formátu představuje čůrání ze všech stran. Od vysvětlení základních principů močení přes jeho historii až k současným stylům a technikám.

Přidat komentář

ave55
20.02.2024 4 z 5

Při čtení jsem si uvědomila, že v Praze se "čůrá", v Ostravě "čurá".

DominaCZ
17.02.2024 odpad!

Pro burany dobrý koukám.
Dnes je za stylovou nutnost považováno vše jak vidno.
Tak si to mějte.


betička
08.01.2024 5 z 5

Dostala jsem od syna jako dáreček k vánocům :-)
Opravdu vtipně zpracováno, nic trapného, nevkusného.
Spousta obrázků, málo textu a dokonce jsem se dozvěděla i nějaké novinky, takže i poučení :-)

JSmerda
24.03.2023 5 z 5

Vtipná, lehce komixová, kniha na jeden večer. I o takových to tématech je potřeba mluvit. Kupodivu to jde udělat i tak, aby vás to nepohoršovalo, ale bavilo :)

Štěpinambura
08.06.2022 5 z 5

Super zajímavá fakta. A vážně velice vtipné!

eraserhead
12.02.2022 5 z 5

Kniha nejen zábavná a úsměvná, ale i informativní. Hodně dobré zpracování.

tatjana1737
25.01.2022 4 z 5

(SPOILER) S ohledem na to, že kniha získala Zlatou stuhu a objevila se v katalogu Nejlepší knihy dětem, čekala jsem víc, než co mi nabízely první dojmy, a do čtení se pouštěla poněkud skeptická. Svůj názor jsem ale musela přehodnotit a s ohledem na to, že mne autor několikrát přiměl zasmát se nahlas (což u mě nebývá moc zvykem), mu musím dát palec nahoru. Ale pro objasnění hned v úvodu: Velká kniha čůrání NENÍ encyklopedií, nebo ne seriózní encyklopedií tak, jak toto slovo chápeme. Autor sice na obálce uvádí, že kniha obsahuje mýty, fakta, polopravdy a 164 výpravných ilustrací, celé téma však není pojato seriózně akademicky, ale rádoby vědecky se zapojením autorova humoru. Pokud čtenář přistoupí na to, že nečte „encyklopedii“, ale autorský počin, který kombinuje vědecká fakta se subjektivními zjištěními, ale zejména s množstvím více či méně skrytých fórků, z nichž některé jsou zcela zjevné, nevyjde z četby rozčarován, ale naopak obohacen o mnoho faktů, ale i mystifikací a legrací.

Moje největší výtka směruje k mystifikaci potencionálního čtenáře již v anotaci: "Encyklopedie čůrání pro malé i velké. Unikátní, hravá a naučná knížka kapesního formátu představuje čůrání ZE VŠECH STRAN. (...)" Knížka se věnuje pouze močení klučičímu, což autor sice v předmluvě lakonicky uvádí, u dílka, které se prezentuje pod názvem „Velká kniha něčeho“ a samo sebe zve encyklopedií, bych však čekala i zahrnutí tohoto pohledu, ne-li pojednání i o močení jiných živočišných druhů a organismů.

Kniha je rozdělena do větších celků: Co je to čůrání, Co jsou to čůránky, Využití čůránek, Historie čůrání, Jak lidé čůrají a Čůrání v extrémních podmínkách. Osobně mne zaujala tabulka uvádějící barvy moči, kdy například červená barva značí nadměrnou konzumaci řepy či otravu olovem, zelená nadměrné požívání chřestu a modrá vysokou hladinu vápníku. U Historie čůrání je diskutabilní, jaké momenty autor zvolil a zda jsou skutečně natolik reprezentativní, aby byly do přehledu zařazeny. Z autorského hlediska je pak asi nejpřínosnější kapitola o tom, jak lidé čůrají, kdy již samotný Určovací klíč čůrání poukazuje na to, že zde jakákoli snaha o serióznost končí (Čůrání proběhlo: indoor / outdoor, vědomě / nevědomě, na něco / na někoho / z něčeho / do něčeho). Závěrečným bonusem je přepis textu písně Čůrej od skupiny Kašpárek v rohlíku, která též (nevyčůraně) Plachého knihu podporuje.

Nabízí se samozřejmě otázka, proč knihu číst a zda je vůbec vhodná pro děti. Navzdory tématu, které může vzbudit jisté kontroverze, neobsahuje nic vulgárního, a to ani v textu ani v samotných stylizovaných obrázcích. Přestože jde hlavně o počin humorný, autor předkládá i mnoho zajímavých informací, které čtenář zaručeně nevěděl, a které ho v této oblasti skutečně více vzdělají. V neposlední řadě - soudě dle reakcí syna - je kniha již svým tématem zajímavá, malůvky vtipné a může tedy (nejen malé) čtenáře zaujmout. U mladších bych pouze byla opatrná v nekritickém přejímání některých informací a doporučovala bych přítomnost dospělého, který některé údaje uvede na pravou míru. A co já vím, u čtenářů - dívek může kniha vést k debatě na téma, jak to mají s čůráním holky, a třeba v rámci škol a rodin vznikne mnoho nových autorských počinů ;-).

Na závěr musím konstatovat, že samotné čtení knihy působí značně močopudně, takže nedoporučuji číst tam, kde čtenář nemá možnost jít si odběhnout, anebo těm, kteří jsou - podobně jako já - neskutečně učůraní! To, že autor zvolil žlutou barvu obálky, a že ilustrace obsahují pouze žluté prvky a žádnou jinou barvu, jsem odhalila relativně pozdě a souhlasím s tím, že v kontextu předkládaného tématu to na někoho nemusí působit dobře a může si vsugerovat, že si po přečtení má umýt ruce. Osobně to považuji za další autorův žertík :-).

koudja
22.12.2021 5 z 5

Po dočtení (v kuse) jsem se musel jít vyčůrat.
Geni(t)ální!

martin9666
07.11.2021 3 z 5

Vtipná malá kniha plná jednoduchých kreseb. Nekoupil bych si ji, ale jako veselý dárek dobrá. Byla by lepší kdyby obsahovala více informací.

Lady.Lucrezia
14.10.2021 5 z 5

Jednoduché, zábavné, originální.
Našla jsem tuto knížečku v knihovně svého přítele, když jsem hledala, co bych jako marod mohla ještě přečíst a BINGO! Je to vážně skvost v rámci divnoliteratury. Díky kapitole "Jak lidé vyjadřují, že chtějí čůrat" jsem objevila mnoho zahraničních jazykových mutací a nenapadlo mě nic jiného, než si yzkoušet jak znějí vyslovené přes Google Překladač. Rovněž musím autorovi jako štiplístková poděkovat za vyobrazení Specifického stylu čůrání ve vlaku, který přesně zobrazuje umění mnoha našich cestujících.

LuckyVagabond
30.09.2021 5 z 5

Díky této knížečce jsem se naučil používat termín: "Čůrání s duchovním přesahem".

Aneb tvrzení, že se s každou knihou člověk něco naučí, se i zde potvrdilo.

Kupodivu je to tak roztomile pitomé, až je to svým způsobem vtipné :)

madlenka3189
14.06.2021 4 z 5

Hodně originální a vtipná kniha! Já se moc pobavila! Autor je velmi kreativní.. doporučuji každému (:

Bája89
26.04.2021 3 z 5

Asi mě nikdy nepřestane překvapovat, jaké bizarnosti vycházejí. Už jenom skutečnost, že se našel někdo ochotný vydat tuto mikroencyklopedii moči mě ohromila, snad víc než skutečnost, že někoho napadlo to vůbec napsat. Ale ať nejsem škarohlíd, tak jsem se u některých míst i pobavila a zasmála. Obávám se, že "jdu vylejt kánoj" mi už zůstane. Škoda, že se autor nevydal cestou volného pokračování "A jak to mají ženy". Věřím, že se v této drobné žlutěžluté knize najde spousta lidí. Je unikátní, to rozhodně ano. Neotřelá a jedinečná.

plutoking
22.02.2021 5 z 5

Jednoduché, výstižné, poučné :)

Gabi13
03.06.2020 5 z 5

Velmi vtipně zpracované téma, které děti ve školce neomrzí. Skvěle zpracované graficky.

Seabeast
12.12.2019 5 z 5

Povinná četba pro každého člověka! Dozvěděl jsem se plno nových poznatků. Nu dobrá, a teď vážně. Vlastně ono to ani nejde. Absurdně komická knížečka, kterou slupnete během několika minut. Ale určitě potěší ty, jež se neberou tolik vážně.

SlamLenka
08.07.2019 5 z 5

** přečteno díky mé kamarádce - sběratelce divnoknih **
Geniální a zábavná kniha o něčem naprosto běžném, ale přitom velmi komplexním - o močení na všechny (aspoň mužské) způsoby a o všem možném, co s tím je spojeno. Bavilo mě to od začátku do konce, tedy nejen psaný text, ale i skvělé a přitom naprosto jednoduché (a typicky dvoubarevné) ilustrace. Obzvlášť se mi líbilo historické okénko! Jen mám pocit, že tam chybělo info, jak se moč používala při barvení látek a činění kůží.

Anchie
25.01.2019 5 z 5

Knížečka, která by neměla chybět v žádné domácnosti, teda konkrétně na žádném záchodě!

eseona
05.01.2019 4 z 5

Kniha ma takový ten trpně vtipný humor. Rozhodně neosloví každého, ale na poličce vedle záchoda nesmí chybět. Jediné co bych jí vytkla je "genderová nevyrovnanost". Zhruba půlka knihy se věnuje tomu, jak se dá různě čůrat, na co a kde, ale tato část je pouze z pohledu mužského čůrání. Jinak je kniha opravdový klenot.

Šetčet
20.12.2018

Nezpochybnitelný klenot záchodové literatury. Asi si u toalety zřídím knihovničku na podobné tituly, protože do té hlavní se už nevejdou. Význam publikace se těžko bude vysvětlovat něžnému pohlaví, ale už sám Freud znal důležitost falické fáze vývoje, která s čůraním neodmyslitelně souvisí. Experimentování s délkou, výškou, intenzitou, mířením, obkreslováním obrazců, stavění se vůči větru pod různými úhly, čůraní odrazem o prkýnko, čůrání ze štaflí, čůrání na pohybující se cíle (psi, kočky, sourozenci) a jiné utváří sebevědomí a charakter každého muže zcela zásadním způsobem. I proto je tato kniha vítaným materiálem, který nejen pobaví, ale i poučí. Jen ten product placement firmy Toi toi měl být na jednom listu, aby šel vytrhnout.

Štítky knihy

obrazové publikace encyklopedie exkrementy, trus

Autorovy další knížky

Jakub Plachý
česká, 1989
2013  84%Velká kniha čůrání
2020  68%Sledujete slona
2019  83%Je ráno
2019  100%Jak žijí dnes?

Kniha Velká kniha čůrání je v

Přečtených130x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených8x
Knihotéce41x
Chystám se číst21x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x