Velká Jízda

Velká Jízda https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17183/velka-jizda-17183.jpg 4 354 29

Vyprávění o Nomech série

1. díl >

Velká Jízda je vyprávění o Cestě Domů. Je to povídání o náklaďáku, který ujížděl z Obchoďáku, řítil se spícím městem a smýkal sebou ze strany na stranu. Ten náklaďák řídili nomové. Maličké bytosti ne vyšší než čtyři couly, kterým rok života plyne jako člověku deset let. Velká Jízda je zábavný příběch o vesmírných trosečnících, kteří dočasně žijí v "obřím" lidském světě. Jen pomalu přicházejí na to, kdo jsou, odkud přišli a kam je jejich fantastické putování jednoho dne zavede...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Magnet Press (ČR)
Originální název:

Truckers , 1989


více info...

Přidat komentář

boxas
23.01.2024 5 z 5

Terryho Pratchetta mám takříkajíc "načteného" docela hodně, ale vždy mě znovu a znovu pobaví a potěší, jakou mohutnou, nepřebernou fantazií ten člověk oplýval!
Málo takových autorů bylo a obávám se, že i málo bude.
Velká Jízda je velice vtipné vypravování o tom, že všechno je relativní - výška, čas, vzdálenosti, význam lidí, ale i sporů mezi nimi.
Tak ať nás Rekordní Tržba chrání před Konkurenčním Hitem! Nebo tak nějak... :-)

MaxQ
09.11.2023 5 z 5

Taková postapo pro děti, kde jsme si té první apokalypsy ani nevšimli. A už se připravuje druhá apokalypsa, které si také nevšimneme, prostě se jen jeden starý obchoďák zbourá. A byť jde o knihu pro děti, myšlenky o náboženství a fanatismu, ale i o různém pohledu na svět podle toho, kde žijeme, dětem určitě neuškodí. Naopak!


Hadati
28.07.2022 4 z 5

Jedná se o rozšíření povídky „Cimprcampr, skřítek z Nenabažené bažiny“, která je součástí sbírky povídek pro děti „Ježibabin vysavač“.

Tato trilogie je o Nomech, dva couly malých (10 cm) postavičkách, které žijí ve světě lidí, aniž by o nich lidé věděli. Masklin, Grimma a jejich přestárlí společníci, opouští venkov, aby hledali bezpečnější místo pro život. Naleznou jej v obchodním domě plné Nomů, kteří zde žijí již generace (1 rok je pro Noma jako 10 let). Masklin však zjistí, že se starý obchodní dům bude do měsíce bourat. A kromě toho, že musí přijít na to, jak a kam se stovky Nomů přestěhují, musí tyto Nomy o tom také přesvědčit. Protože Nomové jsou v tomhle stejní jako lidé – dokud nedojde ke katastrofě, nechtějí nic řešit.

Příběh je určen pro děti, ale pobaví i dospělé. Počet stran odpovídá knize určené pro dospívající mládež. Příběh není nijak komplikovaný a je lineární, vyprávěný z Masklinova pohledu. Mimo Masklina je zde jen několik dalších Nomů se jménem, takže není problém se v postavách orientovat. Lidé zde pak slouží spíše jako další přírodní element, kterému se Nomové raději zcela vyhýbají. Asi jako se člověk vyhýbá nebezpečnému příboji.

Přestože se jedná o trilogii, první díl je dostatečně uzavřen, abyste nemuseli hned navazovat, což je vhodné pro děti. Dospělý celou trilogii přečte, jakoby se jednalo o jednu běžně tlustou knihu.

mia.com
18.07.2022 4 z 5

Hezky pribeh se super postavickami. :)

jirijanovotny
07.06.2022 5 z 5

Vždy, když si myslíte, že znáte svět, tak se objeví něco, co vás vyvede z omylu.

Klasická Pratchettovina, ve které si autor podává lidskou nevšímavost, hloupost a náboženství.

Hobo
14.03.2021 4 z 5

Ač jsem to četl coby už notně přestárlé dítě, pobavil jsem se.

Dave_Jame
22.01.2021 4 z 5

Nomové poprvé
Úvodní díl trilogie by dokázal být bez větších problémů i samostatným dílem. Pro požitek není pozdějších dílů vůbec potřeba. Dvě nosné témata, velký vs malý svět a uvnitř vs zvenčí, se hezky doplňují. Je to milý úvod do tohoto světa a dokáži si představit, že by to byl milý úvod do tvorby pana Pratchetta pro mladé čtenáře.

petr_
28.11.2020 5 z 5

Kniha je o tom, co lidé nevědí, a čeho si nevšímají. Možná hledáme mimozemšťany tam kde nejsou. Nebo že by to byla kniha o nás, o lidech?

Besa
23.09.2020

Pre deti akého veku je táto kniha podľa Vás vhodná?

laepus
28.10.2019 4 z 5

(SPOILER) Je jasné, že to je zatím jen první díl trilogie (nebo spíš jen začátek klasického dlouhého románu), ale čtení je to klasicky pratchettovsky příjemné a milé, vtipné a chytré, napínavé a nápadité. Není to taková řachanda jako Zeměplocha (proto přece jen ta jedna dolů), ale přečteno za jedno odpoledne - i to svědčí o něčem. Jakoby si tady sir Terry zkoušel něco z Úžasného Maurice (názvy a jména) a Nac Mac Fíglů (malí odvážní tvorečci). Vrcholem knihy je pochopitelně závěrečný útěk v náklaďáku a poetický otevřený závěr jako spojník pro druhý díl, na který se už těším.

StriderCZ
28.10.2019

Terry Prachett se odklonil od Zeměplochy a svým laskavým, britským humorem opět oslovuje své čtenáře. Jedná se o milé překvapení, na které navazuje další kniha Na nepřítele. Doporučuji.

Adys589
06.08.2019 3 z 5

Příběh mě vůbec nezaujal. Vždy se u Zeměplochy zasměju, ale tady vůbec. Možná to bylo tím, že to není Zeměplocha.

Purple7
29.12.2018 2 z 5

Tak Pratchett mě ani napodruhé neoslovil. Jeho humor je možná mile úsměvný, ale na mě nezabírá. Možná ho nejsem hodna. Mrzí mě to, bohužel nic pro mne, nesedlo mi to. Ale to je jen můj osobní problém, přiznám se, že některá přirovnání nebo popis života v obchodním domě byl v celku trefný. Jsem si jistá, že si své vděčné čtenáře jistě najde.

kusma
06.09.2018 5 z 5

Zábavná knížka s milým humorem. Brzy se určitě pustím do pokračování.

Marekh
14.06.2018 4 z 5

Jedná se vůbec o první knihu, kterou jsem přečetl od tohoto autora. Musím říci, že se mi kniha líbila. Spíše je určená pro děti, ale mohou si ji přečíst i dospělí. Kromě humoru se v knize vyskytovaly i věci k zamyšlení. Oblíbil jsem i postavy, které se v knize vyskytují, včetně VĚCI, která Nómům radila. Časem vyzkouším další knihy.

Citát z knihy, který mne oslovil:

U toho, kdo je vůdcem, není ani tak důležité, jestli má pravdu, nebo se mýlí, ale že si je jistý. Jinak lidé nebudou vědět, co si mají myslet. Samozřejmě je mnohem lepší, když navíc k tomu máš ještě pravdu.

marili
01.01.2018 4 z 5

Pratchett píše knihy pro každého - pro dítě i dospělého. V této knize je plno humoru a věcí k zamyšlení. Třeba o tom, jaké je žít zabedněný život v obchoďáku mezi věcmi s postavou Konkurenční Hit. Od této knížky se nedá očima odtrhnout.

Kackatlacka
24.11.2017 4 z 5

Velmi vtipný počin mého oblíbeného autora. Nómové z obchoďáku a jejich omezený pohled na svět byl okouzlující a zároveň komický příběh malých vesmírných přistěhovalců,kteří však již na svůj původ dávno zapomněli a žili představou,že obchoďák je vlastně celý svět a žádné “venku” neexistuje..
Jedno “ale” knížka přeci jen má: někdy jsem se musela trochu přemlouvat,abych se k ní vrátila,ačkoli pak jsem zase neuměla přestat číst. Zvláštní paradox :)

KnihomolkD
13.04.2017 4 z 5

Úžasná knížka,tak dlouho jsem se nenasmála. Hodnotím 4/5 .

Sidonie
03.03.2017 5 z 5

Novější překlady NA SHLEDANOU, NA NEPŘÍTELE a NA CESTU jsou nesrovnatelně lepší než VELKÁ JÍZDA, VELKÝ BOJ, VELKÝ LET.

martin9072
04.01.2017 5 z 5

Můj první kontakt s Pratchettovou tvorbou. A jsem spokojený, kniha je psána opravdu čtivě a s laskavým jemným humorem. Klasický příklad "ještě jednu stránku a jdu spát". Jednoznačně za 5 :). Byť mi v době čtení bylo skoro 40, tato kniha z kategorie "pro děti a mládež" jednoduše potěšila. A možná probudila vnitřní dítě :)

Štítky knihy

humor

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!

Kniha Velká Jízda je v

Právě čtených4x
Přečtených639x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených21x
Knihotéce227x
Chystám se číst74x
Chci si koupit41x
dalších seznamech3x