Velká francouzská revoluce

Velká francouzská revoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177057/velka-francouzska-re-177057.jpg 4 3 3

Sociální dějiny Revoluce nebyly dosud napsány. Bez nich nemůžeme zhodnotit rozpory, jež určovaly její průběh. Nedostatek aspoň zčásti napravuje toto dílo. Úvodem analyzuje jednak ekonomické a sociální postavení jednotlivych tříd, jednak ideologii buržoazie. Poté sleduje jak vývoj buržoazního hnutí a jeho konsolidaci v republice, tak i jeho rub - hnutí lidové.... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Précis ďhistoire de la Révolution Francaise


více info...

Přidat komentář

Denny45
30.06.2019 4 z 5

Vyčerpávajúca a extrémne detailná kniha o Francúzskej revolúcii. Obsahuje asi všetko, čo si pri hľadaní informácii zaželáte, od 100 stranového výkladu stavu francúzskej spoločnosti pred revolúciou, cez ekonomické štatistiky až po citácie najdôležitejších predstaviteľov v súvekej tlači. Ak sa s ňou popasujete a prečítate ju do konca, buďte si istí, že o FRR vás už nič neprekvapí.
Marxistickým prístupom k histórii netrpí až tak veľmi, ako by sa mohlo zdať, vlastne ide len o velebenie jakobínskeho teroru. Väčším problémom sú až doslova nadbytočné kapitoly a celkový žáner knihy; nie je totiž monografiou, ale esejou! Z toho vyplýva veľmi náročný štýl a občasná nemožnosť rozoznať fakt od vlastného názoru autora, s ktorou som ako laik, o FRR nevediaci takmer nič, musel bojovať. Ale aj tak ju vrelo odporúčam, najmä zasväteným čitateľom.

oolinkaa
29.10.2013 4 z 5

Pro historiky velmi čtivé, ale laik by se mohl v knize ztratit, je to moc obsáhlé. Některé pasáže a kapitoly bych vypustila. Ale o franc. revoluci se dozvíte díky této knize úplně vše!


oolinkaa
08.10.2013 4 z 5

Super knížka o Velké franc. revoluci, její velké plus je v tom, že se nazabývá pouze samotnou revolucí, ale i situací před, co tomu předcházelo, jaká byla v té době doba, situace atd.. Super čtení pro studenty historie jako jsem já :)

Štítky knihy

Velká francouzská revoluce (1789-1799)

Kniha Velká francouzská revoluce je v

Přečtených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x