Velká finanční krize

Velká finanční krize https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69356/bmid_velka-financni-krize-Dhw-69356.jpg 2 7 2

Na podzim 2008 se Spojené státy a s nimi většina světa propadly do finanční krize horší než kdykoli předtím od dob Velké hospodářské krize. Když se hroutily banky a stát se zasazoval o jeden z největších přesunů majetku v historii, mnozí - včetně ekonomů a finančních expertů - byli šokováni rychlostí, s jakou byly tyto záměry zveřejněny. V této nové knize (originál vyšel v New Yorku v lednu 2009) nabízejí Foster a Magdoff odvážnou analýzu finanční krize, jak k ní došlo a jaké bude mít důsledky do budoucna. Tato aktuální a vysoce fundovaná kniha, která začala vznikat už dva roky před začátkem krize, je vhodná pro všechny, kdo chtějí rozumět současné situaci, jak jsme se v ní octli a kam směřujeme.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod , Právo

Vydáno: , Grimmus
Originální název:

Great financial crisis: causes and consequences , 2009


více info...

Přidat komentář

JAG9
13.06.2020 odpad!

Zprvu je potřeba vědět, že oba autoři jsou extrémní levičáci a těžcí marxisté, a podle toho i knížka vypadá. Četl jsem to krátce po vydání, na podzim 2009. Tehdy mě zajímalo úplně všechno kolem finanční krize, takže jsem v knihovně narazil i na toto dílko. Marně vzpomínám, jestli jsem někdy četl a hlavně dočetl něco horšího. Totální marxistický škvár, jak se dalo ostatně čekat. Naštěstí mi mnoho v paměti neutkvělo, ale co mi po víc než deseti letech od přečtení stále zvoní v uších, když si na tuto, díky bohu ne příliš dlouho knížku vzpomenu, jsou slova autorů ke konci, kde se zmiňují, že je vhodné se poohlédnout po nějakém lepším systému. A to je podle nich, světe div se, socialismus. Když to řeknu na plná ústa, opravdu si s touto publikací nezaplevelujte mozek a neztrácejte čas. Vhodné čtení snad jen pro kované komunisty, levé křídlo sociálních demokratů, možná by se zalíbilo i nějakému anarchistovi. Něco podobného bych očekával, v českém provedení, kdyby dali dohromady síly Grebeníček, Marksová, Maláčová, Semelová a Středula. Kdo si chce udržet duševní pohodu, obloukem se této knize vyhněte.

Bomber
23.01.2013 odpad!

Naivně ideologická slátanina se snaží z přísně a výhradně ultralevicového pohledu popsat příčiny krize. Hned úvodem se dozvíme (což pomalu začíná být u literatury o současné krizi pravidlem), že právě autoři tohoto spisku krizi předvídali a před touto rovněž urputně varovali. Avšak (ONI) jim nepřáli sluchu .Nikterak překvapivě poté obviní z krize kapitalistické ekonomiky samotný kapitalismus a stejně "objevní" zůstanou až do samého konce (naštěstí poměrně útlého) dílka. Pozorný čtenář bude svědkem pozoruhodných myšlenkových přemetů a oslích můstků, neboť cíle autorů musí být dosaženo všemi prostředky. Je třeba dobrat se toho, že plnou vinu nese imperialismus jako takový a rovněž hamižnost podlých kapitalistů a že pochodeň třídního boje musí zaplát do takové výše, až i nebe nad Kladnem opět změní barvu v rudou. Podobný blábol jsem nečetl od časů Politického školení mužstva v době mé základní vojenské služby, kdy jsme museli povinně předčítat z děl sovětských autorů a ze stránek Rudého práva.


Štítky knihy

finanční krize

Autoři knihy

John Bellamy Foster
americká, 1953
Fred Magdoff
americká

Kniha Velká finanční krize je v

Přečtených8x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x