Veliké tajemství

Veliké tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43174/bmid_velike-tajemstvi-wup-43174.jpg 5 74 10

V srpnu 1141 přijíždějí do benediktinského opatství sv. Petra a Pavla v anglickém Shrewsbury dva noví bratři, které válka mezi králem a císařovnou vyhnala z domácího kláštera v Hyde Meadu. Starší z nich, jenž umírá na dávné zranění, je bývalý křižák Godfrid Marescot, pocházející z panství ležícího poblíž Shrewsbury; mladší, němý Fidelis, mu oddaně slouží. Poté co je mniši přijmou mezi sebe, přibude do města mladý rytíř Nicholas Harnage, bývalý Marescotův důstojník. Přichází si pro svolení oženit se s Julianou Cruceovou, dívkou, které se jeho velitel při vstupu do řádu vzdal. Dostane souhlas a jede si pro nevěstu; na jejím rodném statku se však dozví, že i ona si před lety zvolila klášter. Ve snaze přesvědčit se o jejím zdraví ji hledá, ale nenajde: abatyše mu přísahá, že dívka toho jména se nikdy benediktinkou nestala. Mladík pro to má jediné vysvětlení: Julianu na cestě do kláštera někdo zavraždil – nejspíš její starý sluha Heriet. Šerif Beringar sluhu neprodleně zatkne, ale Cadfael obvinění tak docela nevěří. A jeho nedůvěra se nakonec potvrdí: ničivá letní bouře, do níž se Humilis s Fidelisem dostanou, odkryje úplně jinou, zároveň strašnou i dojemnou pravdu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

An Excellent Mystery , 1985


více info...

Přidat komentář
elizabeth_ba
elizabeth_ba
07.04.2023 5 z 5

Opět se nejednalo o klasickou detektivku a byť se mi příběh o věrnosti a oddané lásce zdál zromantizovaný a viděn optikou dnešní doby nereálný (tuším, že dnes by ho určitě někdo napsal jinak), velmi se mi líbil a vůbec mi nevadilo, že jsem jako spousta spolukomentátorů min. od poloviny knihy věděla o co jde, i když se to autorka (nebo překladatelka) snažila to neustále zamlžovat. ;-)

kolacky
kolacky
12.03.2023 5 z 5

Kde se objeví sestra Magdalena, musím to brát jako bonus!


Jara 56
Jara 56
05.03.2021 5 z 5

Krásně napsané, všechny Případy bratra Cadfaela které jsem dosud přečetl se mě líbí, ale tento je super 1+

alekis
alekis
31.01.2019 5 z 5

První věta této vskutku nádherné knihy:
Onoho léta 1141 přišel srpen zlatohnědý jako lev a blaženě ospalý jako zápecnická kočka.
Je to, mimo jiné, kniha o dodržování zásad. Dobrovolném, z principu, z rozhodnutí srdce a mysli. Jistě, je tu také jakási detektivní linka, moc dobře zkombinovaná, všechno do sebe zapadá, je to napínavé... Měla jsem docela obavy, že onen nešťastný bratr, se kterým tolik cloumaly hormony a vášně, nakonec některého ze dvou rozkošných mladých hrdinů, kteří mi přirostli k srdci, zmermomocní a zabije... Nestalo se, díky Bohu :-).
Tato kniha je nádherně napsaná a též nádherně přeložená, je to teprve druhá z příběhů bratra Cadfaela, kterou jsem přečetla, teď musím přejít na úplný začátek... Jak popsat své dojmy, když to lze jen těžko: válka zuří tak blízko, jeden z hrdinů je válkou tolik poraněn na těle... a přesto, úroda dozrává na polích a v sadech, lidé pracují na svých hospodářstvích, je slunný teplý konec léta, všechno se to děje v tak poklidné atmosféře - musím říct, opravdové pohody, byť se tam řeší dramatické věci. Paní autorka a paní překladatelka odvedly dokonalou práci, je to báseň v próze. Některé knihy (resp. autoři) dokáží čtenáře přenést na místa, která popisují, a nemusí je vidět na vlastní oči, naopak, vlastní fantazie všechno doplní. Vím, že seriál v TV byl skvělý, ale je již zapomenut. A je zase co číst :-).

jaroiva
jaroiva
16.05.2018 4 z 5

Příběh dobrý, všechno super, jenomže jsem věděla, jak to je, už v půlce knihy a tak druhá polovina čtení pro mě byla utrpením. Čekat, kdy už to konečně napíše... doufala jsem v nějaké překvapení alespoň v podobě pohnutek bratra Fidelise, ale ani to se nekonalo.

Eicherik
Eicherik
26.12.2016 5 z 5

Příběh o věrnosti. Můj druhý vrchol v případech bratra Cadfaela.

wooloong
wooloong
25.06.2015 5 z 5

Jelikož jsem už cca od pětašedesáté strany tušila "kdo s kým hraje", aspoň jsem si plně ve zbytku příběhu vychutnávala, jak nám autorka předhazuje indície, aby je vzápětí překryla nějakou tou falešnou stopou nebo nás odvedla do vedlejší uličky. Až na nějaký ten vypálený klášter a pár lehce naznačených bitev laskavý středověk plný ryzích charakterů a poklidné pohody.

jaja1989
jaja1989
17.04.2015 5 z 5

Dobrá detektivka.

Tiama
Tiama
29.01.2014 5 z 5

Do příběhu jsem se zabrala a musím říct, že mě jaksi nechtěl pustit. Moc se mi to líbilo, bratr Cadfael má správný přístup k tomu, co život přinese.

tenax
tenax
15.08.2013 5 z 5

Skvělé. A protože se mi tady objevilo, že text je příliš krátký, tak skvělé, skvělé, skvělé.