Velikánky

Velikánky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385035/bmid_velikanky-vNV-385035.jpg 5 3 2

V jedenácti krátkých vyprávěních autorka vzpomíná na své spoluvězeňkyně z koncentračního tábora i z komunistického kriminálu 50. let.

Přidat komentář

Koka
10.04.2024 5 z 5

Drastické - po všech stránkách. Nejděsivější je příběh Ireny, vedle něj jsou všechny ty ideologické plky o "chybách Strany" jen ubohými žvásty.
Těmi pěti hvězdami nehodnotím "literární" kvality (ty zde nejsou, dokonce místy jsou autorčiny myšlenky nesrozumitelné), ale výhradně důležitost a užitečnost této knížky pro poznání našich dějin v 20. století.

1amu
29.02.2020 5 z 5

Knihu bych definoval slovy Pokání kdysi fanatické komunistky. Prožila strastiplný život a své zážitky z koncentráků nacistických i komunistických popisuje v 11-ti příbězích žen.
Je zajímavé, že nosný příběh knihy je osud manželky Jana Švermy, později významné komunistky, chvilku po skončení II.sv.války i "Národní vdovy" - Marie Švermové, kterou zpočátku kvůli vyšší šarži na ÚV KSČ autorka nenáviděla. Ke smíření došlo až ve věznici v Leopoldově.
"... Když přišla za mnou na celu, padla mi s pláčem kolem krku. Měly jsme si měsíc o čem povídat." To řekla Marie Švermová, které je tato kniha věnovaná.
Inu osud je neprůhledný a vede k neuvěřitelným zážitkům .