Veletrh splněných přání

Veletrh splněných přání https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99046/veletrh-splnenych-pr.jpg 4 76 9

Páralova první novela, Veletrh splněných přání, vyšla poprvé v roce 1964 s podtitulem „Příběh pokleslé aktivity“ a stala se první částí „černé pentalogie“, nazvané také Pět způsobů ukájení, ve které se Páral inspiroval slavnou Balzacovou Lidskou komedií. Hlavním hrdinou příběhu je Milan Renč, který pracuje jako vedoucí chemické laboratoře. Je to příjemný mladý muž, inteligentní, dobrý pracovník. Jediné, co ho ale provokuje, je každodenní mechanická práce v laboratoři, nezajímá ho a nevěří v její smysl. Když spolu s autorem sledujeme krok za krokem jeho denní i týdenní cyklus, týkající se pracovního i soukromého života, uvědomíme si hrůzu toho, co naoko vypadá jako spořádaný úspěšný život.... celý text

Přidat komentář

PeterRainhard
10.12.2022 5 z 5

Úsporným, lakonickým a velmi precizním (však hrdina "byl technik", jak Páral s nadledem a lehkou ironií rád připomíná) stylem psaná drobná knížka, kterou bych neváhal zařadit mezi špičku české poválečné prózy. Ani slovo tam není navíc. Na někoho může působit až skoro chladně, ale je to Páralův styl, který je mu vlastní, a který mu zůstal... nu, dlouho, dokud po převratu nezačal na stará kolena psát skutečně už jen (kvazierotické) hloupé braky. "Veletrh" prostě v české literatuře zůstane. Nejen jako přesný, dokonale uzavřený intimní příběh, ale i jako obraz doby, která ani náhodou nebyla černobílá. Páral velmi přesně zachycuje, jak těžké je zorientovat se v životě, jak nelehké je určit si priority. A jak pohodlný je naopak moderní konzumní stereotyp, který podporovala i do té doby nebývalá zajištěnost všech základních potřeb v již konsolidovaném socialismu.

Dimas
20.10.2022 3 z 5

V zajetí marnosti…


Jájinka
08.04.2019 2 z 5

Tato Páralova kniha se mi nelíbila, ačkoli jinak jsem jeho knihy četla velmi ráda.

SSTknihy
29.10.2018 3 z 5

První kniha tzv. Černé pentalogie aneb podle autora první z pěti způsobů ukájení. Hned napoprvé se nám představuje severočeská krajina plná chemiček, chemičky plné znuděných lidí, lidí toužících po smysluplnějším životě, ale uzemněných v každodenní všednosti. Páralův styl je už tady patrný, jeho originálnost, hravost a nadsázka zatím ale úplně ne.

Alethea_k
01.03.2017 3 z 5

U této knihy si nejsem jistá naprosto ničím. Nevím, zda se mi Páralova tvorba líbí nebo ne. Na to, jak jsem slyšela samé ódy na jeho tvorbu, jsem poněkud zklamaná. Možná jen špatný výběr z jeho knih.

Pajina68
14.07.2016 2 z 5

Miluji knihy Vladimíra Párala, ale tahle byla z těch slabších.

Rup
05.11.2014 2 z 5

Asi nejhorší z celé trilogie Tři ze ZOO. V podstatě o ničem.

zoew
25.06.2014 2 z 5

Pokud je tohle styl psaní Vladimíra Párala, usoudila jsem, že je ztráta času číst od něj další romány. Ač má kniha jen 100 stran, připadalo mi, že je to 100 stran o ničem.

stopni
22.07.2013 3 z 5

Styl Vladimíra Párala se zde nezapře - převažuje zde popis všednosti, každodennosti a dějová linie je zde výrazně potlačena...Nikdy víc se k této knize nevrátím, protože mě nijak nezaujala....