Věk zázraků

Věk zázraků https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126642/mid_vek-zazraku-hwc-126642.jpg 4 139 33

Téma románu je pozoruhodně aktuální ve světle událostí, které se odehrály v Japonsku. Nyní víme, že mohutné zemětřesení, jež zemí otřáslo 11. března 2011, posunulo planetu o několik palců z její osy, čímž se pozemský den o zlomek sekundy zkrátil. V románu Věk zázraků, vyprávěném hlasem jedenáctileté kalifornské dívky Julie, otřese planetou zemětřesení, které však způsobí opačný efekt... Apokalyptický příběh očima jedenáctileté dívky, která se jednoho rána vzbudí a zjistí, že svět se začal zpomalovat. A dny se prodlužují a prodlužují… Zdroj anotace a obálky: jota.cz... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Age of Miracles , 2010


více info...

Přidat komentář

katka3993
17.12.2022 4 z 5

Za mě super kniha. Protože je hlavní hrdinka mladá dívka (se všemi starostmi začínající puberty) dokázala jsem se s ni ztotožnit. Námět je velmi zajímavý. Pro mne byla kniha velmi čtiva a nedokázala jsem se od ni odtrhnout

Hanjimka
07.01.2021 4 z 5

Je to spíš román než post apo, ale i tak jsem byla vtažena do děje. Jen jsem čekala nějaké ukončení, proč a jak....


Epes
17.01.2020 2 z 5

Slibný námět, který však autorka nedokázala promítnout do soudržného příběhu. Místo toho se jedná o řadu dílčích epizod, kterým je vždy věnován omezený prostor a pak se vytratí do ztracena. Pokud má být nosnou osou knihy komplikovaný vztah dětské hrdinky s jejími rodiči (zejména otcem) či platonický vztah se spolužákem, pak ho autorka nedokázala vytěžit - např. tím, že bychom prožívali úzkost nad osudem těchto lidí tváří v tvář zkáze, jejíž nevyhnutelnost si umíme domyslet sami.

trudoš
27.11.2018 3 z 5

Téhle knize nelze upřít jedno - báječná melancholická atmosféra. Všechno ostatní už bohužel ano. A tak titul pravděpodobně rozdělí čtenáře na dvě kategorie. Skupinu, která pro celkové depresivní vyznění odpustí příběhu vše další, a na ty ostatní co nepodlehnou emocím a začnou hledat smysl toho všeho pod uměleckou pokličkou. Pod kterou ale nic nenajdou.
Karen Walkerová otevře vyprávění naprosto bravurním nápadem - zničehonic se začne zpomalovat rotace Země a dny se začnou prodlužovat a prodlužovat. Zpomalující čas přijímají lidé nejdříve s úžasem, později s nedůvěrou a nakonec s odevzdaností. Čekáte-li ovšem nějaké dramatické proměny kultury, heroické pokusy o stabilizaci situace či alespoň zápletku, budete čekat marně. Spíš jde o takové psychologické drama kolem jedenáctileté hrdinky. A přestože název slibuje věk zázraků, to co nakonec nabídne, je realita jak ji známe, pouze přizpůsobená novým podmínkám. Což je ve výsledku škoda, protože proč vytvářet hrozbu, když se s ní nepracujete?

pipa36
24.04.2018 4 z 5

Tuto knihu jsem četla hned, když u nás vyšla (tzn. v roce 2012), a můžu říct, že se mi líbila. Jedná se sice o mnohokrát omílané téma post apo, ale je zpracované jinou (novou) formou - z pohledu malé, školou povinné holky, které se pozvolna začíná "před očima" měnit svět. To, co bylo včera normální, je dnes jiné a "divné"; kamarádi, se kterými včera chodila do školy, dnes nepřišli a s největší jistotou je už asi nikdy neuvidí; "normální svět", ve kterém vyrůstala a který znala, se pomalu stává námětem pro večerní vyprávění a vzpomínání při svíčkách...
Je to zajímavá kniha - není to žádný "trhák", ale to jí na kvalitě neubírá. Donutí člověka přemýšlet - ať se člověk chystá na jakoukoli katastrofu a myslí si, jak není připraven, realita může být úplně jiná a příroda si to stejně udělá po svém. Za mě 4*.

v.kalabova
05.01.2018 3 z 5

Nebylo to špatný, ale jsem čekala asi něco jiného. Číst dál mě poháněla pouze myšlenka na to, co teda jako bude, zemřou všichni, pozabíjejí se, zblázní se sluníčka? Nápad výbornej... ale fakt mě nebralo trápení puberťácké holky, která mi byla celkem ukradená.

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Je to takové v dnešní době už trošku netradiční sci fi. Netradiční tím, že je nesmírně civilní a zaměřuje se hlavně na lidský příběh dospívající dívky, čelící nejen zpomalování otáčení Země kolem své osy, ale ruku v ruce s tím i všem změnám, které život nese. Ty jsou globální katastrofou jen umocňovány a vynášeny do popředí. Příběh je to silný, uvěřitelně podaný a velmi smutný. Je to kvalitní kniha s krásnou obálkou, která ale podle mě bohužel zapadla právě díky tomu, že tu není dechberoucí akce, kterou čtenáři žánru rádi. Škoda.

Kate_Hall
12.07.2017 3 z 5

Dala bych asi tak 3,5 z 5 hvězdiček. Kniha byla hezky napsaná a jako román by se vám asi líbila, ale romány nejsou moc pro mě, takže u mě to nemělo moc velký úspěch. Však bylo to hezké počtení, smutné, ale hezké.

apurado
26.03.2017 3 z 5

Je to hezká knížka, když od ní nic nečekáte.
Je to hezká knížka, pokud jí dostanete jako dárek.
Je to hezká knížka, pokud máte rádi romány (a rozhodně jí neupřu dobře popsané Juliiny pocity.)
Ale něco jí chybí. Možná je to mnou, možná ne. Podruhé ji číst určitě nebudu. Má to sice nápad, ale musela jsem se hodně přemáhat k dočtení. Přesto nemohu říct, že by byla špatná, jen to prostě není můj šálek...

Boženka2
20.02.2017 5 z 5

Hezká, klidná kniha, ale beznadějná, všechno vždycky špatně dopadne, smutné..

origin.Raynnor
06.02.2017 3 z 5

Kniha se dobře četla, ale pro mě by byl více zajímavý (při tak dobrém nápadu) samotný problém zpomalování a vyrovnávání z vědeckého hlediska než problémy dospívající holky.

Oceňuji na knížce zejména nápad a klidné neakční vyprávění autorky.

Knihu doporučuji.

julanka
28.12.2016 5 z 5

Nalákal mě příslib dramatu - celé je to o tom, že se pomalu přestává otáčet zeměkoule. Tohle by bylo opravdu mrzuté, takže bylo třeba knihu koupit a pro jistotu se na to připravit. Bohužel, nebyl v ní recept, jak zemi zase roztočit, ale jinak dost zábavné čtení.

martina5069
20.12.2016 4 z 5

Super kniha četla se moc dobře pořád se tam něco dělo. Akorád mě trošku zklamal ten rychlí konec takový nedokončený. Jinak knihu doporučuji.

Mátová
20.11.2016 5 z 5

Globální katastrofa pohledem dospívající dívky, která probíhá na pozadí jejích osobních běžných katastrof, které každý zná. Žádné velké apokalyptické drama, žádná záchrana světa s velkou pompou, ale obyčejně neobyčejný život, plíživá smrt a pozvolné změny, které ale mají dopad na všechny.
Moc pěkně citlivě napsáno. Člověk má pak nějakou dobu neustále potřebu kontrolovat jestli slunce zapadá a vychází tak jak má.

Metcheque
08.11.2016 5 z 5

Thompsonová v díle Věk zázraků zejména obdivuhodně pracuje s tématem války. Autorka zdůrazňuje určitý humanismus, a to pomocí kontrastu mezi hodnotovým rámcem dítěte a hrozbou globálního kolapsu. Válka je v díle Thompson dvojí. Jedna již probíhá (ale kromě zmínky v první kapitole se o ní čtenář již nedozví), druhá bublá pod povrchem ve chvíli, kdy vláda nařizuje tváří v tvář zpomalování rotace Země novou časomíru. V metaforické rovině můžeme ještě sledovat vnitřní boj hlavní hrdinky, která vstupuje do věku dospívání a neumí si poradit s milostnými vztahy či konflikty rodičů.

Edona
16.10.2016 4 z 5

Věk zázraků je poklad, který právě seženete v Levných knihách. Je to jedna z mála dobrých knížek, které tam můžete občas naleznout. A u kterých si říkáte, že se tam nemohly ocitnout. Nevím proč má Věk zázraků přečteno tak málo lidí, v zahraničí je kniha hodnocena dobře, dokonce se mluví i o filmovém zpracování. A jak by také ne, kniha má aktuální a poutavý námět, přitom je to spíše psychologický příběh mladé slečny, ovšem inteligentně napsaný. Příběh o dospívání, kdy se v pozadí odehrává živelná pohroma - Země se zpomaluje. A to má strašné následky. Dny se prodlužují, umírají zvířata, plodiny... nikdo neví, co se bude dít dál. Za mě = skvělá kniha, která vás buď chytí, nebo ne. Seth Moreno byl skvělý! PS: Sundejte knížce přebal a uvidíte tu nejkrásnější obálku, jakou jste kdy viděli!

popeluška
15.07.2016 5 z 5

Hodně zajimavé čtení.....které nás nutí zamyslet se co by bylo kdyby to opravdu nastalo...

Chytuš
04.06.2016 4 z 5

Pro mě je to víc kniha o dospívání a lásce (ve více podobách - jak o těch prvních láskách, tak o lásce manželské a milenecké) na pozadí sci-fi katastrofy. Nicméně je to knížka pozitivní, pokud si představím, že by se něco takového dělo, myslím, že by vyplulo na povrch mnohem víc negativního lidského chování, než jak je v knize popsané. Ale jinak by se asi popisovaný sled událostí moc nelišil - prvotní panika na začátku a pak takové otupění a následně přizpůsobení. Takoví prostě jsme :-)

maruschka
17.05.2016 5 z 5

Celou dobu jsem se křečovitě držela myšlenky, že je to přeci jen sci-fi. Přesto chodím domem a čichám k ovoci na míse a ke kytkám ve váze. Pravda je jednoduchá a krutá - cokoliv a kdykoliv může narušit děsivě křehkou rovnováhu našeho bytí - a to znamená rovnováhu každého jednotlivého života, každé jednotlivé hodiny.
Skoro smrtící dávka nostalgie. A úžasná dávka nádherného vypravěčského stylu. V Levných knihách za pade? Nechápu.

katyka
04.05.2016 5 z 5

Neviem, či objektívne, ale subjektívne je pre mňa táto kniha na viac ako päť hviezdičiek. Neobvyklá celosvetová katastrofa, dôraz na rodinné vzťahy a prvú lásku, ktoré sú pre hlavnú hrdinku rovnako dôležité ako apokalypsa, ale hlavne nádherný jazyk, ktorým je celá kniha písaná, to všetko robí Věk zázraků výnimočným. Okrem iného pôsobí veľmi sugestívne a presvedčivo a v prestávkach pri čítaní som sa s podozrením pozerala na slnko, či nechystá nejaký podraz. Je to kniha, ktorá zostáva dlho v hlave a vyvoláva intenzívne pocity. Na prvotinu impozantný výkon.

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie zemětřesení

Autorovy další knížky

Karen Thompson Walker
americká, 1980
2020  63%Snílci
2012  77%Věk zázraků

Kniha Věk zázraků je v

Právě čtených2x
Přečtených166x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených8x
Knihotéce96x
Chystám se číst46x
Chci si koupit11x
dalších seznamech5x