Tajný atlas

Tajný atlas https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95057/bmid_tajny-atlas-ITk-95057.jpg 4 39 12

Věk objevů série

1. díl >

V zemi Nalenyr se rodina knížecího kartografa těší výsadnímu postavení. Její členové nejen kreslí mapy, ale rovněž zkoumají neprobádaná území a rozšiřují a aktualizují dosud známé vědomosti o světě. Jejich talent jim vynesl nevídanou moc a bohatství - na druhou stranu je však může stát život. Keles a Jorim, vnuci knížecího kartografa, byli vysláni na nebezpečnou misi, aby prozkoumali nejtemnější kouty neznámých končin. Zatímco jeden mapuje moře, druhý nalézá oblast zničenou starodávnou magií. Jejich sestra Nirati se mezitím snaží ochránit bratry před intrikami, hněvem a závistí, které doma ohrožují rodinu. Ale to, co Keles a Jorim tentokrát objeví, bude mnohem větší a děsivější než jakékoli nové země. Křehký mír, který byl nastolen před staletími po téměř apokalyptické zkáze, je náhle ohrožen a vražedný útok na rodinu kartografů spustí vlnu událostí, které otřesou celým světem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Epocha (ČR) , Triton
Originální název:

A Secret Atlas , 2005


více info...

Přidat komentář

vlkodlaq
08.11.2023

Už tomu bude osm let, kdy jsem se pokoušel první díl přečíst. Odradilo mě až přílišné množství postav, intrik, politiky, tajných spojenectví a šeptání za zavřenými dveřmi. Jelikož sérii Maska válečníka mám velice rád a stále ji považuji za jednu z nejlepších fantasy sérií vůbec, dávám Věku objevů druhou šanci a pokusím se nějak nezáživnou částí prokousat. Staré hodnocení tedy mažu a knihu beru do ruky s otevřenou myslí.

Ellis03
13.06.2022 5 z 5

Musím přiznat, ze ještě někde za půlkou jsem se tím spíše prokousavala. Ne, ze by mě to nebavilo. Svět to je uzasny a moc mě to nadchlo. Ale bylo to takové náročnější čtení. Hodně postav, hodně míst, zamotana historie - do toho ještě jarní unava… :)
Ale ten zbytek se četl jedním dechem a myslím, ze nutne potřebuji další díl!


MichaLela
21.03.2022 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Ano, začátek byl delší, ale má to své opodstatnění. Postupně se v ději začne víc a víc prolínat fantastický svět a je moc pěkně vymyšlený a vykreslený :) Určitě palec nahoru a jdu na další díl.

Hakkon
08.06.2021 5 z 5

Moje prvé stretnutie so Stackpoleom dopadlo nanajvýš dobre. Pomalší rozjazd mi osobne absolútne nevadil, nakoľko sa jedná naozaj o klasickú fantasy knihu a pomaly len budoval zaujímavý svet. Každá správna fantasy kniha má svoju mapu, no táto je prvá, ktorá sa venuje práve jej tvorcom. Kartografia je tu jednou z ústredných tém a je naozaj zaujímavé sledovať, ako veľmi vplýva na celý tento svet. Veľmi pekné zasadenie do alternatívnej reality, kde namiesto našej tradičnej Európskej civilizácie by priekopníkom objavovania bola východná Čína, na fantasy kulisách veľmi zaujímavého sveta mi ulahodila presne tak, ako už písal @špulo. Napriek pomalému rozjazdu, to fakt naberie riadne obrátky a zapadne do seba veľmi pekne. Rozhodne idem hneď na druhý diel, je to veľmi chytľavé ak tomu dá čitateľ šancu.

tomas7320
28.06.2020 5 z 5

Naprosto geniálně napsané. Spousta postav a jejich příběhů, které se pomalu rozvíjejí do velkého eposu. Kdo má rád old scholl fantasy s pomalým začátkem, tak bude nadmíru spokojený!!!

špulo
19.10.2019 5 z 5

Mne sa to páčilo. Ten pomalý rozjazd tam je, ale má svoj zmysel. O to lepšie si vychutnáte neskoršie prekvapenia. Myslím, že autor to mal dopredu všetko pekne premyslené. Áno, veľa neznámych pojmov, mien, názvov... Postupne sa však začnete v tom orientovať a pravidlá hry sa vám vyjasnia. A keď si predtým dáte jedného Červenáka (Rogan, Báthory), preložíte to nejakým Cornwellom (Uhtred, Sharpe) a dorazíte sa filmom o Johnovi Wickovi, tak toto bude pre vás ako studené čapované pivko v sparnom lete:)))

KillHurt
18.07.2018 4 z 5

Čekal jsem od Stackpola trochu něco jiného. Občas jsem se ztrácel a těžko jsem přelouskával části popisující magii a její účinky. Přesto se jedná o skvělou knihu, která má spád. Částečně však doufám, že autor upustí od experimentů a vrátí se ke svému stylu, který má rád. Postavy jsou pestré a každá dokáže čtenáři zprostředkovat svůj pohled na věc. V závěru jsem se dočkal několika nečekaných zvratů a moc se těším na jejich rozuzlení.

Amia
06.05.2018 5 z 5

Bratr, který bezvýhradně miluje.
Chlapec, který odvážně bojuje a jeho věrnost nezná hranic.
Muž, který to dospělé dítě učí bojovat, přestože sám stojí o mír.
Žena, která roky skrývá, kým je, aby mohla svět zachránit v pravý čas.

To je zlomek toho, co v knize najdete. Stačí jen číst.

vlkodlaq
02.07.2015

Těžko se začíst, začátek je strašně kostrbatý, popisy rozvláčné a nudící, nicneříkající nezajímavé rozbory vztahů, intrik a politické situace na skoro každé stránce. Stackpolea jsem zbožňoval za sérii maska válečníka a dále (pevnost drakonis až dračí hněv 2), ale tohle je, minimálně ze začátku, hluboko pod průměr zmiňovaných knih.

Ellbereth
02.04.2015 5 z 5

Začátek možná trochu delší než by měl být, máte trochu chaos v postavách, ale když už se to rozjelo, tak se mi to ve výsledku moc líbilo. A to i další navazující díly, možná byly dokonce i lepší. Určitě si to někdy přečtu znovu. Pro mě to bylo vcelku originální dílko. Pokud máte hodně rádi fantasy, doporučuji si přečíst.

Paj-Inka
04.12.2013 3 z 5

Zprvu mě kniha nudila, byla plná nezáživných zdlouhavých scén a celkově se vlekla. Přesto jsem se však přinutila číst dál s nadějí, že se děj nějak zajímavě rozvede. To se sice stalo, ale mrzí mě, že až cca. v poslední třetině. Jinak je to příběh originální a někdy v budoucnosti si plánuji přečíst i další díly. Doufám, že se zase tak nepovlečou.... Všem, kdo ji budou číst přeji minimálně ze začátku dostatek trpělivosti :D

Ereniss
05.06.2012

Nehodnotím, protože jsem knihu po 100 stranách odložila...Nuda, absolutně mě to do děje nevtáhlo. Možná příště....