Newtonovo dělo

Newtonovo dělo https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15296/vek-nerozumu-newtonovo-delo-15296.jpg 4 13 3

Věk nerozumu série

1. díl >

Co by se stalo, kdyby se Isaac Newton více než vědě, jak ji chápeme nyní, věnoval alchymii a zjistil, že funguje? Co kdyby místo zákona gravitace objevil rtuť mudrců, záhadnou substanci, která může být vynikajícím pomocníkem, ale také strašlivou zbraní? Co kdyby bostonský chlapec Benjamin Franklin objevil věci, které změní svět a krásná, mladá šlechtična na dvoře krále Slunce Ludvíka XIV., myšlenky těchto dvou mužů spojila – s netušenými následky? Newtonovo dělo je první román z cyklu Věk nerozumu, alternativní historie, v níž alchymie nahradila fyziku. To, co zůstalo, jsou intriky, vášně a lidská zaslepenost. Tyto síly strhávají hrdiny příběhu do víru, na jehož konci možná lidstvo čeká apokalypsa. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

Newton´s Cannon , 1998


více info...

Přidat komentář

Ctirada
07.11.2020 4 z 5

Příběh pojednává o historicky doložených postavách, avšak obklopených mágy a alchymií. Děj se rozbíhá pozvolna, za to závěr se dynamicky přehoupne k apokalyptickému konci. Text je čtivý, námět originální, nicméně s ohledem na otevřený konec bude celkový dojem určen následujícími díly série.

soukroma
29.09.2019 3 z 5

Jak sci-fi skoro nečtu, tak tohle mne nalákalo anotací, že tam přeci jen něco málo dávné fyziky aj. bude. Je (zejména Ben Franklin), ale je to tedy zrádně promíchané s výmysly. Zatím jsem ve třetině a tak nějak ne a ne přijít na to, co z toho má vylézt, jaký byl vlastně autorův záměr - rozepsal to jako sérii (Věk nerozumu - kdy nebyl?, naopak se mi ta popisovaná doba zrovna moc nerozumná ani nezdá), takže asi ani po dočtení téhle malé fyzicky špatně zkrotitelné paperbackové bichličky (pokud k tomu vůbec dojde) nebude jasněji.
Zatím mě zaujaly jen klíčové neologismy jako éteropis či filosoficko-vtipné útržky:

"Modlit se ve Versailles je obtížné."

"Jste obdivuhodná mladá dáma. Obecně zastávám názor, že obdivuhodné mladé dámy by se měly držet v klášterech nebo v řetězech." (také na francouzském dvoře)


józi.odkudkam
12.08.2016 4 z 5

"Báječná konina!", tleskám nadšením jak Ludvík XIV při vzpomínce na onen legendární žert, kdy z rozmaru kopl sluhu do zadku.
Newtonovo dělo je kouzelně jiné, nenápadně nápaditě napsané a vtipné dílko (přičemž "dílko" budiž jediným ústupkem v mém chvalozpěvu na něj), jakých po světě zas tolik nechodí a J.Gregory Keyes, antropolog se zájmem o mytologii a historii, si jím evidentně splnil klukovský sen.
Což je vidět z každé strany každé stránky.
Což je dobře.
Nezbývá mi, než o zem bouchnout čtvero flakónů parfému, nonšalantně přivonět ke krajkoví kapesníčku a ještě něž odpadnu, udělit tyhle 4 milé ****