Vejtažní naučení

Vejtažní naučení https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278499/bmid_vejtazni-nauceni-GIs-278499.jpg 4 2 1

Legens
Legens
16.08.2023 5 z 5

Pod názvem Vejtažní naučení vyšly tyto komentáře k novozákonním biblickým textům, které jsou čteny o nedělních mších, jen v prvém vydání v roce 1740, další vydání již s názvem Postylla. Vyšlo to několikrát, komentuji vydání z roku 1756.
Člověk, který zná autora pouze z Jiráskova Temna (kde je mu zcela mylně připsáno autorství Písně o mukách pekelných), je vlastní literární tvorbou Antonína Koniáše překvapen. Je velmi mírná, krásně spojuje přesvědčivou argumentaci pro křesťanský katolicismus s vysokou estetickou hodnotou textu. Spisovatel jinověrcům nevyhrožuje, on s nimi velmi soucítí. Lituje je, protože svým životním zaměřením se odchýlili od víry, která vede ke spáse. A on chce aby spaseni byli. Pozdně barokní emotivita je zde podávána velmi jemně, vůbec ne bojovně. Dovolím si ukázku - z výkladu evangelia o nalezení dvanáctiletého Ježíše v chrámě z třetí neděle po Třech králích:
" Ó jak veliká ztráta jest ztratiti Boha a s Bohem všecko, coby duši, coby tělu právě potěšitelné a prospěšné býti mohlo. Tak veliká škoda jest ztratiti Boha, jak veliká dobrota jest sám Bůh. Bůh jest nesmírná dobrota, ztratiti tedy Boha jest nevyslovitelná škoda. Kdo Boha nalezne, nalezne všecko, kdo Boha ztratí, ztratí všecko."

Štítky knihy

Bible biblické komentáře písemnictví

Autorovy další knížky

Antonín Koniáš
česká, 1691 - 1760
1995  70%Vejtažní naučení
2008  100%Tři písně Antonína Koniáše
2008  100%Tři písně Antonína Koniáše. Píseň o mukách pekelných

Kniha Vejtažní naučení je v

Přečtených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x