Vějíř s kosatci

Vějíř s kosatci https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300017/mid_vejir-s-kosatci-kbL-300017.jpg 4 31 7

Sano Ičiró série

< 18. díl

Sano Ičiró stojí před nejnebezpečnějším případem své kariéry. Kdo se pokusil zavraždit šóguna? Jsme v Japonsku, píše se rok 1709… Šógun je starý a nemocný. Sano Ičiró, kdysi druhý muž ve státě, je dvorskými intrikami zbaven vysokého úřadu a degradován na obyčejného policistu městské hlídky. A nejen to. Také jeho manželství je v troskách. Nevyzná se už ani ve své ženě Reiko, natož v tom, proč jeho dlouholetý sok Janagisawa uzavřel nepochopitelné spojenectví se šógunovým synovcem a následníkem Ienobuem, kterého by měl naopak nenávidět. Co za tím vězí? A pak dojde k neuvěřitelnému zločinu. Někdo pokusí zavraždit šóguna. Ve spánku, v jeho vlastní ložnici. A také zbraň je naprosto neobvyklá. Útočník mu zasadí několik bodných ran vějířem s ostrými kovovými hroty. Sano se opět ocitá v centru dění. Před sebou má nejdůležitější a nejnebezpečnější případ, jaký kdy musel vyšetřit. Znelíbí-li se šógunovu nástupci, který ho vůbec nemá v lásce, bude odsouzen k smrti i s celou rodinou. Na Sanově pomoci je přitom závislá i rodina jeho hlavního dvořana a přítele Hiraty, který ji opustil, když se stal hříčkou temných sil, rozpoutaných jistou tajnou společností. Propadá jim čím dál víc… A ani děti Sanovi a Reiko nic neulehčí, hlavně proto, že už přestávají být dětmi. Sano se nečekaně ocitá v centru vzpoury, uprostřed občanské války, jež ohrožuje celé Japonsko. Z nepřátel se stávají spojenci a všechno spěje k ohromujícímu rozuzlení…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Iris Fan , 2014


více info...

Přidat komentář

m_martina
11.07.2021 4 z 5

Celá tato série nebyla špatná, ale kvalita spíš kolísala. Knihy jsem se snažila rychle přečíst, protože jsem je měla vypůjčené z knihovny. Bohužel úplně moje očekávání nesplnily. Nelíbilo se mi nadpřirozeno a ke knihám se už vracet nebudu.

Carmen13
05.01.2019 3 z 5

Konečně jsem přečetla i poslední díl série a nemůžu se zbavit pocitu, že Sano je pokrytec, komoří Yanagisawa zase tak špatný nebyl, Hirata byl hodný a naivní kluk, kterého Sano akorát zmeužil a Masahiro je rozmazlený spratek.


Kerberos
26.09.2017 4 z 5

Přečetla jsem všech 18 dílů,některé byly lepší,ale jinak velmi povedené.

85098211
23.07.2017 4 z 5

Tak a série se uzavřela. Nebylo to špatné, ale z některých scén i postav jsem byla zklamaná. No, nakonec to mělo jakýs, takýs happyend. Tedy samozřejmě jak pro koho ;-).

hedvikasylar
03.07.2017 4 z 5

Klasika, nekonec povedený závěr série.

kuruteku
27.01.2017 5 z 5

Sérii jsem začal číst od předpředposlední knihy a třetí byla ta závěrečná. Ještě že tak. Pochopil jsem všechny odkazy, ale raději číst celou sérii od začátku. Tedy aspoň toho, co je dostupné. Sice jako správná "detektivka" skončí "správně", ale ta jatka na cestě ke konci... Nicméně se nemohu vyhnout porovnání se současnou politikou, kde sice nefigurují tolik rodinné vazby (kdo ví?), ale touha "jít po krku" těm ostatním je očividná. V tomto směru volám: Více lidí jako je Sano i Jošisaro!

elizabeth_ba
21.07.2016 4 z 5

Tak to bychom měli... Celá série dokončena a dočtena. Dokonce jsem nevydržela a musela se podívat na konec... (A ne, nepřečetla jsem si konečné rozuzlení, jen mě zajímalo, jak to dopadlo s jednou postavou. Jo, s ní ještě dobře). A ne, toto opravdu nejsou klasické pohádky pro dospělé, za které jinak detektivky považuji a s nimiž tak ráda sním a pohybuji se v úplně jiných zemích, staletích a dimenzích. Dopadlo to celé jako v životě - s některými dobře, s některými špatně (za všechno v životě se musí dříve či později skládat účty a s čím, kdo zachází tím také sejde...), něco se uzavřelo, něco zůstalo otevřené, snad, aby autorka mohla pokračovat s jinými postavami v hlavní roli jako třeba Lindsay Davisová. Ještě na cca 330. straně jsem uvažovala o pěti hvězdičkách, úplný konec byl ale z těch méně pravděpodobných a přemýšlela jsem, že lidé z Orientu jsou prostě jiní. Ve výsledku z toho nakonec byly čtyři (a docela poctivé). Soudce Ti to prostě zase nebyl (i když jeho závěrečný díl Vražda v Kantonu už asi nikdy mnou čten nebude - tolik smutku bych už znova neskousla, k tomuto se klidně později vrátím aniž by při novém čtení mé srdce krvácelo ;-)).

Štítky knihy

Japonsko napětí samurajové

Autorovy další knížky

Laura Joh Rowland
americká, 1954
2008  81%Šinjú
2002  86%Bundori
2004  85%Černý lotos
2006  84%Dotek smrti
2004  87%Samurajova žena

Kniha Vějíř s kosatci je v

Přečtených61x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce62x
Chystám se číst18x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x