Vějíř Boženy Němcové

Vějíř Boženy Němcové https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49218/vejir-bozeny-nemcove-49218.jpg 4 38 4

V těžkém čase nesvobody, v r. 1940 komponoval básník k 120. výročí narození přední obrozenské spisovatelky verše, v nichž opěvuje její krásu a vzývá ji jako zdroj víry, spásy, útěchy, jako symbol české země a jazyka. Verše jsou přetištěny z básnického triptychu Světlem oděná (Vějíř Boženy Němcové - Světlem oděná - Kamenný most), který vyšel v r. 1962.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Orbis
více info...

Přidat komentář

sgjoli
12.02.2023 4 z 5

Vějíř Boženy Němcové je neuvěřitelně krásný, poetický počin, který se však nese v poněkud pochmurnější, neveselé náladě. Vyžaduje si to pomalejší, pozornější čtení, neboť řada významů je ukryta mezi řádky a člověk si nad tím více naláme hlavu. Ale za to přečtení to určitě stojí, protože po jazykové stránce je to prostě překrásné.
Určitě se budu muset k tomuto dílu vrátit ještě minimálně jednou. Na rovinu přiznávám, na první přečtení jsem určitě nepochytila úplně všechno, řada věcí mi unikla. Přesto se mi tato poklona jednoho velikána věnované jiné veliké osobnosti naší literatury velmi líbila.
Jako melancholicky laděný člověk jsem velmi ocenila tu melancholickou notu, v níž je to napsané. Je třeba s tím počítat, že se nejedná o veselé, radostné čtení, které by vám zlepšilo náladu. Zárpveň si tato kniha vyžaduje záměrně pomalejší čtení. Ochotu zastavit se, přemýšlet nad verši, vnímat nejen hlavou, ale také srdcem a duší. Nechat to na sebe působit. Rychlým přelítnutím textu vám toho unikne tolik, že asi nebudete moci pořádně vnímat ty krásy, které Vějíř Boženy Němcové nabízí.
Jednu hvězdu jsem přesto ubrala - přiznávám, že je to proto, že momentálně nedokážu naplno ocenit tohle dílo. Ale vina padá na moji hlavu, ne na hlavu básníka - nebyla jsem na čtení plně soustředěná, jak by bylo potřeba - neuměla jsem to nechat na sebe působit na 100 %, a tak mi přeci jen unikaly některé věci asi víc, než bych chtěla. Seifert ale za to nemůže. Při druhém čtení snad budu umět hodnotit, vnímat, chápat a ocenit lépe.

kykiryki28
19.06.2022 4 z 5

Tuto básnickou sbírku opravdu miluji! Božena Němcová patřila a stále patří k těm nejlepším českým autorkám 19.století!


Kuža007
15.03.2020 5 z 5

Básnická sbírka, ve které vyjadřuje úctu Boženě Němcové a její tvorbě.

ZÓNA
23.07.2018 5 z 5

Překrásná báseň...
Plyne jako voda v řece, je čistá až křišťálově a slova jsou jejími kamínky při cestě do moře.
Báseň napsaná v roce 1940 má zřejmě symbolizovat hrdost k českému národu a jméno Boženy Němcové se k tomuto postoji velice hodí...
Báseň je romantická plná vzletných veršů a myšlenka s vějířem je naprosto fantastická, krásná, překypující genialitou autora.
Jaroslav Seifert mi nikdy nebude znít cize v těchto polohách. Je nepřekonatelný v rýmu, jeho melodii a výrazu...
Jsem hrdý na to, že jsem občan této země, v které se narodil tak skvělý básník...

Štítky knihy

klasická literatura

Autorovy další knížky

Jaroslav Seifert
česká, 1901 - 1986
1925  74%Na vlnách TSF
1999  95%Všecky krásy světa
1950  83%Píseň o Viktorce
1971  86%Maminka
1984  85%Býti básníkem

Kniha Vějíř Boženy Němcové je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x