Vejce naruby

Vejce naruby https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28170/bmid_vejce-naruby-bLZ-28170.jpg 4 111 11

Průlomem v Neffově SF literární dráze byla sbírka Vejce naruby (Ml. fronta 1985). Byla stylově i obsahově nejednotná, ale obsahovala několik velice dobrých povídek, které dodnes patří k tomu nejlepšímu z české SF. Čtenáři ocenili zejména příběhy, v nichž si autor vyzkoušel tvrdý styl a spádný děj: Bílá hůl ráže 7.65 a Největší vodvaz v dějinách svangu. První vypráví o neobvyklé mimozemské invazi, při níž se napadení lidé po přijetí jisté vizuální informace mění v monstra, druhá podává pozoruhodně vykreslený portrét společnosti žijící krvavými sporty a v níž hlavní hybnou silou je generace teenagerů. Z dalších výjimečných povídek můžeme jmenovat Hádanku, Strunu života (časop. MF, 20. 8. 1983) či Strom. Sbírka získala cenu Ludvík jako nejlepší česká SF roku a povídka Největší vodvaz v dějinách svangu jako nejlepší povídka roku.... celý text

Milton
Milton
20.12.2023 5 z 5

Výborné, velmi vtipné povídky. Ač vyšlo v roce 1985, i dnes aktuální.

Lele61
Lele61
16.04.2023 4 z 5

Sbírka celkem 23 povídek dnes už klasika české sci-fi literatury. Tematicky pestrá knížka obsahuje samozřejmě povídky výborné (těch je naštěstí více), průměrné i slabší (těch není mnoho). Mě osobně se líbily zejména dvě povídky (Bílá hůl ráže 7,62 a pak Největší vodvaz v dějinách svangu), které jsou vysoce nadprůměrné. Ale ani zbytek sbírky kvalitou neurazí.


Massek
Massek
11.12.2022 4 z 5

Ondřej Neff, legenda české sci-fi scény. A povídky jsou základním stavebním kamenem žánru, důležité jsou zajímavé a pestré nápady nebo pointy a těch má Neff požehnaně. Koumal jsem nad názvem knihy, protože povídka s názvem Vejce naruby se v obsahu nevyskytuje, ale po přečtení to je jasné. Jenom teď už budu navždy plný pochybností, potkám-li někde nevyléčitelného alkoholika...
Za sebe bych jako vrchol sbírky vypíchnul podobně jako jiní čtenáři především delší povídky Strom, Bílá hůl ráže 7.62, Struna života.

namoki
namoki
25.06.2022 5 z 5

Moc příjemné čtení, co povídka to zajímavá myšlenka. Mám příběhy pana Neffa moc ráda. Opět mě nezklamal.

Liturgievpatek
Liturgievpatek
14.02.2022 5 z 5

Ať už sáhnu po jakékoliv knize tohoto autora, je dokonalá. Nejinak je tomu u Vejce naruby, kde je každý text jiný. Je fascinující, co se tomuto muži v hlavě odehrává. Skvělá sbírka.

Zesamsun
Zesamsun
22.07.2020 3 z 5

Povedené sci-fi. poutavý děj, při kterém se čtenář, tedy pokud má smysl pro sci-fi, rozhodně nenudí.

ludek.n
ludek.n
01.04.2019 3 z 5

První povídková sbírka nestora české sci-fi, teoretika a kritika, Ondřeje Neffa se nese v čapkovském duchu s příměsí Nesvadby, Nerudy i Součka. Od každého si bere to nejlepší a vytváří z těchto ingrediencí svůj osobitý styl. Ať už jsou jeho témata čistá science-fiction, nebo se o vědeckou fantastiku jen otírají, vždy se snaží rozvíjet prvotní nápad, byť sebeabsurdnější, v zápletku, která vygraduje překvapivou pointou. Někdy se to daří lépe, někdy hůře. Ve hře jsou kromě vyspělé techniky (Šepot jarního deště), vesmírné inteligence (Nápad za všechny prachy), sebezdokonalujících se výpočetních systémů (Lenoch) i skrznaskrz lidské emoce jako láska, strach, odhodlání, víra či nenávist ve zcela nových interakcích (Proč Filemon a Baucis nezůstali spolu navěky, Petr a Lucie, Zelená je barva naděje, Hádanka). Neff je ovšem nejsilnější tam, kde pracuje s vyostřenou konfrontací, ať už tou obyčejnou lidskou (Strom, Struna života) nebo mimozemskou (Bílá hůl ráže 7.62). Posledně jmenovanou povídku pak považuji za to nejlepší, co tato sbírka nabízí.

qwill
qwill
06.02.2016 5 z 5

já si pamatuju Největší vodvaz v dějinách svangu - sušenku a bájo bágo. Jenom čekám, až sušenka pronikne do reality šou......

Franc
Franc
06.02.2016 4 z 5

Musím uznat, že jsem více než mile překvapen.

Povídkové sbírky většinou obsahují skvělé povídky, průměrné, i podprůměrné. V tomto případě však musím konstatovat, že nebyla žádná, která by mi nesedla či se nelíbila. Všechny byly více méně skvělé, o slabších bych řekl , že byly lepší průměr. Současně s tím jako celek působily nesmírně pestře, část byla vážných, část úsměvných. Každý má možnost vybrat si něco pro sebe.

Kdybych si mohl dovolit doporučit ty nejlepší, pak bych ukázal asi na tyto:
Bílá hůl ráže 7,62
Strom
Zrcadlo
Tři pokusy doktora Vítka

Pokud se chcete pobavit, volte:
Kolosální přehmat dohližitele Bicava
Specializace doktora Wildemanna

steppen-wolf
steppen-wolf
24.03.2013 5 z 5

Největší odvaz v dějinách české SF? Místy skoro jo... :) První Neff, a hned jeden z nejlepších.

Lenka Žofka
Lenka Žofka
20.09.2012 4 z 5

Dost mi to připomínalo Skleněné město, které se mi také hodně líbilo. Úžasný je Neffův um napsat potavý příběh na 5ti stránkách!
Fakt hodně dobrý :)