Vejce a já

Vejce a já https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31529/bmid_vejce-a-ja-mV1-31529.jpg 4 2855 564

Humorné vyprávění Betty MacDonald, ve kterém líčí své zážitky na slepičí farmě, kterou spolu s manželem Bobem založili a zvelebili v zapadlém koutě amerického venkova.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Egg and I , 1945


více info...

Přidat komentář

Mánička178
12.02.2024 3 z 5

Autorka se narodila v roce 1908, popisuje svůj vlastní prostý život na farmě, který je plný těžkostí, dřiny, kdy vše ve svém životě musí doslova vykřesat ze země - domov, obživu, vztahy. Jestliže jde o autobiografický román té doby, pak nemůžeme čekat, že autorčin život bude pln dnešní pokrokovosti nebo tolerance. Muži se chovali ke svým ženám jak se chovali, vztah k Indiánům byl jaký byl... To je jednoduše realita, proto bych nechtěla soudit - psala o svém životě, o životě, který se nám dnes zdá zpátečnický, ale jde o pouze odraz poválečné doby, kdy to tak "prostě bylo". Jde v podstatě o sebrané historky, popisy krajiny, života, vypořádávání se s krizovými situacemi v drsné přírodě. Necítila jsem, že by došlo během příběhu k nějaké zápletce, vyvrcholení, rozuzlení, proto může Vejce a já působit nudně (o ničem)... ale snaha psát s nadhledem se autorce upřít nedá, i když dnes považujeme za humor zřejmě úplně něco jiného. Mrzí mě, že ji dnes tolik lidí odsuzuje za něco, za co nemohla...

elexmil
26.01.2024

Knihy Betty MacDonald byly knihami mého mládí, četla jsme opakovaně, pomáhaly v době, kdy bylo nemocné tělo či bylo hůře na duši.


MartaPear
25.01.2024 5 z 5

Když má člověk chmury na duši, Betty vždycky pomůže! Mám vyzkoušené už desítky let:-)

ivetka859
24.01.2024 5 z 5

Zpočátku mě šokoval proud vyprávění. Autorka sype svůj příběh nezadržitelným tempem, až to působí jako chaotická změť vzpomínek. Pak buď tempo povolí, anebo si možná člověk zvykne.
Příběh vypráví o velké dřině, nepochopitelných společenských pravidlech i o beznadějně zvláštních sousedech s tím resumé, že vždycky nějak bylo a bude a je potřeba se z toho nepo***t.
Jako malá jsem od autorky četla pohádky o Paní Láryfáry - měly hodně podobný nádech.

Ternem
20.01.2024 5 z 5

Autobiografie. To je na té knížce fascinující. Jinak prima čtení z netradičního prostředí

Araso
17.01.2024 2 z 5

No... měla jsem velká očekávání. Knihu mi doporučila má maminka s tím, že se u ní výtečně pobavím... no ano... maminka našla svou vlastní paralelu v této knize, leč já jako vyspělé dítě takového rodiče vnímám svět jinak, neb jsem vyrostla na vesnici a nemusela jsem se s ní a s přírodou sžívat. Vesnice a příroda mě vychovala... a tak mi některé story autorky přišly (omluvte mě) padlé na hlavu. Vždycky jsem si myslela, že základní znalosti o přírodě a zvířatech musí mít přeci každý, kdo se na svět od dětství kouká s otevřenýma očima. Ale zjevně tomu tak není... pro mě je kniha a následné reakce na ní poučením. Mé znalosti nejsou běžné a musím je všem kdo o ně mají zájem rozdávat plnými hrstmi, aby lidé co se rozhodnou svůj městský svět vyměnit za vesnici, měli své začátky jednodušší.

Tomk0
12.01.2024 2 z 5

Kniha o páru co se rozhodl založit si farmu.
Co na to říct, knihu jsem začal číst s vidinou že se u ní zasměju. Bohužel jsem se za celou dobu pousmál tak dvakrát a už ani nevím u čeho jelikož si z knihy moc nepamatuji. Opravdu mě vůbec nebavila. Častokrát i přes autorčiny názvy kapitol jako ,,Léto nebo ,,Listopad jsem vůbec netušil v jakém čase se děj vlastně nachází a jak dlouho už tu farmu vlastně mají - měsíc, rok, pět let ? Možná je to jen mou nepozorností.
Každopádně oceňuji originalitu knihy že v ní jsou minimální dialogy a celý příběh je vlastně takovým popisováním co se hlavní postavě dělo a honilo hlavou.
Myslím že kdyby byla kniha psána z pohledu Boba (manžela hlavní hrdinky) tak by mě to bavilo víc. 34%

Sitting-Bull
07.01.2024 5 z 5

Kdo se někdy přistěhoval z luxusu města do primitivnějších podmínek, nemůže tuto knihu nemilovat. To je tak citlivě a s nadhledem popsaná realita všedního dne bez splachovacího WC, tekoucí vody a mnoha dalších vymožeností... Bez vymožeností, které ten, kdo si v každodenním životě nevyzkoušel jejich absenci, ani neuvědomuje a nedoceňuje jejich luxus.

werick
31.12.2023 5 z 5

Pěkné čtení, i když je příběh pro mne ze smutného prostředí opuštěných hor na slepičí farmě, je to moc pěkné čtení. Autorka popsala život na farmě a okolí tak barvitě, že se čtenář ponoří do života na farmě.

Vendula897
28.12.2023 5 z 5

Knihu čtu vždy v době, když mám "blbé období" a nic se nedaří. Povídání o svých babičkách, které byly jako nebe a dudy- a Betty z toho obdržela do života trauma, kdy jeden den sjížděla párátkem spáry v linoleu a druhý den prošla v bagančatech obyvák ( přirovnání- v knize je to popsáno jinak, tohle je ryze můj překlad) , další příhody sousedky, která rezignovala na úklid a svému manželovi tolerovala , pokud mu něco "šchraštlo" .... bránice dostává zabrat od první stránky .... a pokud se dočtete o skutečném životě Betty , člověk se sklání nad tím, jak mohla napsat tak báječný, humorný román

Hatshepsut
26.12.2023 4 z 5

„Život, blahobyt a štěstí každého z nás a těch, jejichž životy s našimi souvisí, jsou závislé na tom, jak známe pravidla hry daleko složitější a obtížnější než jsou šachy.“

Kniha má svůj osobitý humor. Autorka zde líčí své životní strasti, které zažívá na slepičí farmě, kterou s manželem založili v první polovině 20. století na území severozápadní Ameriky. Tuto nedotčenou krajinu Betty vystihuje velmi barvitě až poeticky a vztahy s okolními sousedy a její všední příhody popisuje s lehkým sarkasmem. Knihu mám ráda, ale přiznávám, že pasáže s podrobnostmi nosnosti slepic nemusím. :-)

whiolet
12.12.2023 4 z 5

Hlavní hrdinka se s humorem a nadsázkou snaží čtenáře vpustit do svého nelehkého života, ženy farmáře.
Ačkoliv se velmi snaží se ze všeho nezbláznit, chybí ji jen kousíček k tomu,aby všechny sousedy i s Bobem nezavařila do sklenice.
Kniha mi přišla velmi zajímavá a styl psaní byl poutavý,jsem ráda, že jsem se k příběhu skrz čtenářskou výzvu dostala :)

Pine
11.11.2023 3 z 5

První čtení se v mém případě konalo na základní škole. A pocity supr! Knížku jsem si oblíbila a vnímala všechny ty roviny: ach, tohle je ten těžký život dospěláků, tohle je silná vůle ženy poprat se s osudem a výzvami všedního dne, smála jsem se a obdivovala jak Betty dokázala ten zmar čtenářům vtipně zabalit, ale zároveň jsem si uvědomovala schované hlubší myšlenky. 
Střih. Skok v čase o 20 let. A já nenacházím nic z toho... a Bob mě přivádí k šílenství!

AltaMari
04.11.2023 5 z 5

Jeden z mých restů z mládí. Nakonec, je to milá knížka pro jakýkoliv věk. Poslouchala jsem ve výborném podání Jaroslavy Adamové a vždycky jsem se usmívala či nahlas smála. Velmi doporučuji, zvláště když si myslíte, jak se vám daří špatně :)

Hanatas
28.10.2023 5 z 5

Betty MacDonald, knížky které nikdy nezklamou, když chce člověk něco oddechového, upřímného a vtipného.

Marcik7
26.10.2023 5 z 5

Ráda jsem si zopakovala četbu téhle půvabné knihy a opět jsem obdivovala odvahu mladé ženy z města, která se se svým novomanželem pustila do farmaření v zapadlém koutě Ameriky. Její zážitky jsou svým způsobem strašlivé, ale nekonečně zábavné. Tato kniha patří k mým oblíbeným.

IvaKo
24.10.2023 5 z 5

V rámci letošní výzvy jsem se už po několikáté moc ráda vrátila k této knize, která by se mohla předepisovat jako lék proti chmurám a pesimismu. Autorka s humorem a sebeironií popisuje trampoty farmářského života, který opravdu nebyl jednoduchý. Je obdivuhodné, co všechno ženy zastaly a vydržely, to ale platí i pro jiné doby.

Senga
18.10.2023 5 z 5

Knížka, ke které se vracím, když je mi trudno. Přístup autorky k drsnému, tvrdému životu na farmě v primitivních podmínkách je popsán v humorné nadsázce. Myslím, že jsem asi poslední generace, která si Vejce a já a trilogii Co život dal a vzal přečte a pobaví se. Ty, které jsou narozené v devadesátých letech a hlavně v novém tisíciletí budou spíš vidět a řešit nerovnoprávné postavení žen v předválečné Americe, zjevný rasismus vůči Indiánům ad. Ale pro mě je to oddychovka - řeknu si, že můj život s tekoucí vodou a splachovacím záchodem je vlastně skvělý: ))

MilaMo
12.10.2023 5 z 5

Kdybych tuto knihu četla v době, kdy byla povinnou četbou na gymplu, asi by mě úplně neoslovila. Nicméně pro dospělého člověka (který nadto dlouhodobě žije v manželství) mi to připadá jako naprostá pecka. Výborně napsaná, vtipná a ačkoliv od doby, co byla publikovaná, uplynulo mnoho let, pojednává i o běžných problémech lidského života, s nimiž se setkáváme dnes a denně.

J&B
08.10.2023 3 z 5

Místy nudné,vtip a humor těžko hledat v knize.Ale dočteno,zajímavý příběh.