Vegetariánska kuchárka

Vegetariánska kuchárka https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101658/bmid_vegetarianska-kucharka-x3A-101658.jpg 4 16 3

300 receptů, vegetariánství v teorii a v praxi. Kniha není jen souborem receptů na přípravu vegetariánské stravy - ty tvoří druhou část knihy. Dává také odpovědi na otázky co je vegetariánství, kam sahají jeho kořeny, jaká jsou jeho ekonomická, filozofická, etická, ale především zdravotní hlediska, jaké jsou nejnovější poznatky o vitamínech, minerálních látkách a stopových prvcích, jaká kombinace potravin je zdravotně nejvhodnější, co je radiace potravin. Na tyto a další otázky odpovídá s hlavním záměrem: poskytnout čtenáři možnost seznámit se po víc než půlstoletí se současnou poznatkovou a argumentační výzbrojí vegetariánství, zvažovat tyto argumenty a hlouběji se zamýšlet nad souvislostmi mezi vlastním zdravím a stravováním. Kniha tedy nabízí čtenáři možnost vyzkoušet v praxi, třeba jen na určité období, teoretické poznatky a odůvodnění, jež jsou první části knihy. Recepturní část mu k tomu poskytuje mnoho rozmanitých možností. Členění na snídaně, obědy a večeře umožňuje uvést recepty na přípravu různých pomazánek, kaší, paštik, ovocných snídaní, šťáv, placek, také domácího celozrnného chleba, polévek, zeleninových, luštěninových, obilovinových a bramborových jídel, omáček, zadělávaných pokrmů, salátů a zákusků. Grafickým označením receptů se pamatovalo i na vyjádření jejich vhodnosti a použitelnosti v stravování dětí v jeslích, mateřských školách, ale i dospělých ve veřejných stravovacích zařízeních.... celý text

Přidat komentář

Ája27
18.06.2018 5 z 5

Jedna z prvních kuchařek tohoto druhu, co mi přišla do ruky. Udala mi směr a do dnešního dne je v ní mnoho zajímavých receptů k využití.

whack
10.02.2017 4 z 5

Kvalitná vegetariánska kuchárka, ktorá obsahuje viac ako 300 receptov, z ktorých je minimálne 240 vegánskych, takže spokojní môžu byť aj semi-vegáni. Ale samozrejme je to kuchárka pre každého. Recepty na raňajky (nátierky, kaše, placky, lokše), obedy (polievky a hlavné jedlá), večere (šaláty) a zákusky sú napísané prehľadne a jedlá sú to chutné, ale mínusom možno je, že nie ku každému receptu je fotka hotového jedla. Kniha obsahuje aj zopár zaujímavých článkov ako „Pohľad do histórie vegetariánstva“ a iné, v ktorých sa spomínajú ekonomické, filozofické, zdravotné a (čo je najdôležitejšie) etické hľadiská vegetariánstva. Nejde ale o nejakú aktivistickú agitáciu za vylúčenie živočíšnych produktov zo života a preto táto kniha neurazí nikoho, patrí určite k tým lepším kuchárkam.


Aurellia
12.06.2013 4 z 5

Boli časy, keď som sa rozhodla variť a stravovať výlučne podľa tejto knihy a mojim najväčším snom bolo urobiť si vlastný seitan. Za krátky čas ma to síce prešlo, ale kniha je to bezpochyby dobrá, občas po nej siahnem a niečo podľa nej uvarím.