Vedecké poznanie duše

Vedecké poznanie duše https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325073/bmid_vedecke-poznanie-duse-yEO-325073.jpg 3 51 11

Dnešná doba sa vyznačuje hmotným pokrokom, ktorý vzbudzuje údiv, ale zároveň so sebou prináša problémy. Žijeme v spoločnosti plnej zmätku a otázky týkajúce sa osudu ľudstva sú aktuálnejšie než kedykoľvek predtým. Dokážeme sa postarať o svoju budúcnosť? Aký je zmysel života? Odkiaľ pochádzame? Čo sa s nami stane po smrti? Šrí Šrímad A. Č. Bhaktivédánta Švárni Prabhupáda odpovedá na tieto otázky jedinečným a praktickým spôsobom - z pohľadu védského poznania -najobsiahlejšej a najstaršej vedy na svete.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Bhaktivedanta Book Trust‎
Originální název:

The Science of Self-Realization , 1968


více info...

Přidat komentář

HelenBarbora
09.07.2022 3 z 5

Kniha stojí za přečtení, i když si někde autor protiřečí.

PietroGrencik
30.01.2022 1 z 5

Některé životné otázky stojí za zamyšlení, ale ne za bezhlavé příjmání fanaticko-náboženských dogmat.
Tohle sem se doslova nutil dočíst.
Pokud Bůh existuje, tak chvalaBohu že je tahale knížka zamnou.


mahavan
02.05.2020

Tuto knihu mi pokaždé krišňáci vnucují a pokaždé odmítám už podle klamavého názvu, protože z toho co jsem od nich slyšel vědou pohrdají, když věda svými poznatky tvrdí něco jiného než jejich svaté védy a svatý Prabhupáda nad kterými se přímo rozplývají. V originále ji Prabhupáda nazval "Věda o seberealizaci", tedy klamou lidi už názvem "Vědecké poznání duše", tak ji autor nenazval. Jak jim tedy možno věřit v dalších věcech?
S vědeckou metodikou nemá jejich nauka a knihy vůbec nic společného.
Náboženský fanatismus je hrozná věc a krišňáci jsou náb. fanatiky. Agresivně lidem vnucují na ulici knihy, chodí od domu k domu. Svou víru považují za jedinou Pravdu a vnucují jiným. Jsou to takoví Jehovisti akorát křepčením zaměřeni na mladší generaci a farmařením, které je nyní in.
Pokud někoho zajímá opravdové VĚDECKÉ POZNÁNÍ DUŠE, mohu doporučit knihy Květoslava Minaříka, jogína a mystika, který k mystice přistupoval kriticky, vědecky, neklade žádná dogmata a dokonce tvrdil, že není potřeba věřit v Boha, že žák potom sám pozná zda Bůh existuje či ne. Jeho spisy je ale potřeba se prokousat, těžko se v tom orientuje, ale stojí to za to, chcete-li poznat sami sebe a tajemství života. U něj je rozum a logika žádoucí. Narozdíl od církví (sem řadím i krišňáky), kde vyžadují slepou víru v dogmata a svaté texty.

martunka
25.07.2018 5 z 5

Pro mě je to naprosto skvělé vysvětlení hmotného a duchovního světa a toho, kdo je Bůh! Za mě, doporučuji.

vanchovi
08.07.2018 odpad!

Taký zaujímavý názov, ale nenechajte sa oklamať, je úplne zavádzajúci. Nejedzte kravy, neberte drogy a nemajte nemanželský sex. Toto sa opakuje v celej knihe plus ešte nekonečné filozofovanie nad Krišnom a nad správnym výkladom védskych kníh. Od rovnakého autora som čítal aj knihu Sebarealizácia, tá bola zaujímavejšia. Pri tomto som veľmi trpel a po veľmi dlhom čase kniha, ktorú som nedočítal do konca, bola by to strata času.

hanka24
10.11.2017 2 z 5

Kniha přibližuji povědomí o Krišnovi, psaná hodně formou rozhovorů. Poměrně mě nebavil jakýsi donucovací tón, který jsem při čtení vnímala. Některé pasáže, především příběhy, poutavé, ostatní poměrně náročné na čtení, zdlouhavé. Věda? Pro mě určitě ne, pro hinduisty možná. Pravdu zjistím v příštím životě ;)

Radek108
08.02.2017

Superkniha, ted aspon vím co je smyslem života a že smrtí to nekočí.

Welinie
10.01.2017 1 z 5

Byla jsem mladá a blbá, to ne že bych teď byla stará, ale nechala jsem se ukecat do poznání Hare Krisna světa a lidí, co v to veri. Zpívala si písně a četla jejich knihy. Tahle kniha byla popravdě jen zachráněna z popelnice. Musím uznat, že mi to dalo celkem zabrat to přelouskat. Nebyla jsem z toho nikterak nadšená, ale alespoň jsem se dozvěděla něco víc o téhle kultuře. Každopádně mi to ale duševně nic neříká. Každej má tu svojí pravdu a víru ... Tohle je jen jedna ze sektářských knih. Něco jako Kniha Mormonova

Richie1
14.01.2015 1 z 5

Názvem tato kniha naznačuje, že se snad jedná o nějaké vědecké pojednání, ale ve skutečnosti to nemá s vědou nic společného.
Pan Svámí Prabhupáda je podle mě pouze vychytralý demagog, který na nesmyslných či ze souvislostí vytržených příkladech obhajuje a propaguje "svou pravdu". On víceméně říká, že buď bez výhrad věříme tomu, co nám předkládá nebo jsme tupci a hlupáci.
Knihu jsem kdysi dostal darem, přečetl ji a s nechutí odložil. Takové "vědecké" dokazování o jedinečnosti myšlenek pana Prabhupády nepotřebuji. Hodnocení Odpad nedávám jen proto, že i špatná zkušenost je stále zkušenost.

juvelinokivi
30.05.2014 4 z 5

Jelikož kniha není ucelené dílo, ale spíše tak trochu bez ladu a skladu shromážděné dopisy, rozhovory a články z novin, hlavní myšlenky hnutí "Hare Krišna" se v ní opakují a vysvětlují stále dokola. Přesto je to velmi pozoruhodný dokument o přelomu 60. a 70. let, který ukazuje povahu a osobnost jak samotného Šríly Prabhupády, tak i dalších zainteresovaných více či méně známých osob. Kromě už zmiňovaného rozhovoru s J. Lennonem, Yoko Ono a G. Harissonem je pozoruhodný například místy nechtěně vtipný rozhovor Šríly Prabhupády se sovětským komunistickým vědcem Kotovským.

moonchild
07.03.2014 5 z 5

Kniha se mi líbila.Vedou se vní zajímavé rozhovory,včetně rozhovoru mezi Johnem Lennonem a Šrílou Prabhupádou.