Věda zvaná rodičovství

Věda zvaná rodičovství https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133342/bmid_veda-zvana-rodicovstvi-133342.jpg 4 14 8

Kniha se zabývá vztahem mezi rodiči a dětmi od nejútlejšího věku až po školáky. V kapitolách o dětském mozku, pláči, spánku, špatném chování, ustavení disciplíny atd. jsou vždy uvedeny praktické rady, jak reagovat na určité způsoby chování dítěte. První praktická příručka pro rodiče, která obsahuje fakta o optimální výchově. Poznáte, jak dotek, smích a hra stimulují tvorbu hormonů podněcujících schopnost milovat život. Dozvíte se pravdu o populárních postupech péče o dítě, která vychází z posledních výzkumů.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Rodina

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The science of parenting


více info...

angloumene
angloumene
04.03.2022 3 z 5

Uf, z téhle 'vědy' mám tedy velmi rozporuplné pocity. Kniha zjevně tenduje k rodičovství na plný úvazek - dítěti věnuje maximum času, který potřebuje. Jste tu pro něj nejen fyzicky, ale zejména i psychicky. Podporujete jej, snažíte se jej pochopit a láskyplně korigujete jeho přístup k světu.
Což o to, já se s tímhle přístupem ve své podstatě ztotožňuji, jen mě neskutečně dráždí to slovo věda v názvu. Většina doporučení stojí na studiích na velmi malém vzorku nebo se jedná o analýzy, které jsou v dnešní době už poněkud překonané.
Ve srovnání s dalšími, zejména anglicky psanýmu publikacemi (např. What to expect, Cribsheet), co se mi dostaly do ruky Věda zvaná rodičovství nemá ani zdaleka tak vysokou úroveň.

Bonda
Bonda
25.02.2022

Autorka doporučuje: v první řadě stálý klid (nekřičet, nekomandovat, neponižovat), neposílat děti do odděleného prostoru "uklidnit se", vytyčit pevné hranice a ty držet prostřednictvím pochval a trestů. Rozlišuje "pravý" záchvat vzteku (dítě je zachvácené vztekem a panikou), na který platí jen empatie a laskavost, a pak "neronovský" záchvat, který je třeba klidně ignorovat, nejlépe zpovzdálí, a nevyjednávat (proč vlastně ne?). Ve zkratce: rodič v rodině drží opratě a není agresivní. Opravdová rovnocennost to tedy bohužel není, respekt není dotažený do konce. Všichni jsou si rovni, ale rodiče jsou si jaksi rovnější: můžou dávat dětem tresty, ale o trestech od dětí pro rodiče se kupodivu nedočtete nic. Kniha ale také vyzdvihuje význam společných her (kterým říká hry vztahové), což je naopak chvályhodné.


Turmee
Turmee
02.08.2021 2 z 5

(SPOILER) Moje jediná otázka, skrz celou knihu, byla - pro koho je tento text určen? Rozhodně není srozumitelný a snadný pro běžného čtenáře. Cizí termíny a zbytečně do hloubky zabrané popisy navozují atmosféru odborné publikace, do které má ale text opravdu daleko. A to i přes velké množství zdrojů a citací.
Forma je nekonzistentní, celá souvětí se často opakují, některé rady jsou prakticky skoro neuskutečnitelné (např v části o společném spaní: dítě by nemělo spát mezi dvěma lidmi, okolo by neměl být žádný polštář ani ostatním děti, ležet by mělo vždy na zádech), příklady nejsou dotažené do konce a rady ohledně výchovy v druhé půlce knihy jsou často úplně mimo mísu (visítko na fotce, nevhodnost nudy, sání ručičky místo prsu) a kolikrát si i odporují (např  doporučené rozptýlení před záchvatem vzteku, čímž se ale zabrání  vývoji systému stresové reakce).
Pokud si přečtěte jen nadpisy a shrnuti každé kapitoly, získáte stejné množství informací a ušetříte spoustu času.
Pozitivně hodnotím tón knihy - neútočí, jen neutrálně informuje rodiče o tom, jaké důsledky můžou různé výchovné metody mít. A seznam nevhodných přísad v potravinách je taky fajn.

Spoiler: poslestvi knihy se dá shrnout jednou větou - Výchova přímo ovlivňuje chemické systémy v mozku dítěte.

pige
pige
17.07.2021 3 z 5

Publikace přináší řadu zajímavých informací. Je psaná na základě neurologie, takže je krásně ukázáno, jak výchova formuje nevyzrálý dětský mozek.
Bohužel moc praktický přínos nevidím. Řada informací se opakovala a odkazovala na předchozí kapitoly. Ani členění textu/knihy není příliš přehledné, takže zpětné vyhledávání v textu je obtížnější.

Edeltruda
Edeltruda
08.04.2020 4 z 5

Doporučení k výchově uvedená v této knize jsou i v jiných publikacích, tady je k nim ale ještě navíc popsáno jejich zdůvodnění z pohledu neurologie. Kombinace ohleduplného přístupu, pochopení k dětské nevyzrálosti a zároveň nastavení pravidel by mohlo při správném pochopení oslovit a pomoci i českým rodičům zastávajícím jinak tradiční výchovu. Navzdory bohatému členění textu, mnoha fotografiím, popiskům, mezititulkům (nebo právě proto) je ale orientace v knize bohužel horší.

Niccolka
Niccolka
14.11.2017 5 z 5

Už jsem přečetla mnoho knih o výchově dětí a tahle patří k těm, které mě obohatily. Poznatky o tom, jak to mají miminka v mozku, jak mozek dozrává, jaké hormony se kdy vylučují a co to způsobuje, poskytují rodiči určitý nadhled nad mnohdy bezvýchodnými situacemi, které ve výchově nastávají. Za sebe jsem si vzala z knihy poselství: "Chovejme se tak, aby v mozcích našich dětí dominoval oxytocin, opinoidy, dopamin, serotonin a omezme působení stresových hormonů kortizolu adrenalinu na minimum, bude to mít dopad nejen na naše děti, ale i na celkovou náladu ve společnosti."

Hanulce
Hanulce
24.09.2017 5 z 5

Výborná knížka. Do značné míry odborná a populárně vědecká, osvětlující chemii mozku a jeho fungování. Ale pochopíte z ní mnohé, proč se děti chovají tak jak se chovají, co potřebují a co naopak musíte akceptovat a co jim vysloveně škodí. Dala bych povinně přečíst Estevilovi a jemu podobným co týrají děti vyplakáním v postýlce.
Trochu mi vadil americký styl neustálého opakovaní už jednou řečených informací, ale je to snesitelná cena za skvělý obsah a kvantum výborných názorů a poznatků.
Vřele doporučuju k přečtení všem rodičům. Kdyby to šlo, udělám z povinnou literaturu pro rodiče :)

carolinek96
carolinek96
17.01.2015 5 z 5

Kniha mi pomohla hodně věcí (co se dětské duše týká) pochopit. Doporučuji ;-)

Štítky knihy

děti výchova výzkum mozek hormony

Autorovy knížky

2017  77%Věda zvaná rodičovství

Kniha Věda zvaná rodičovství je v

Právě čtených4x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce11x
Chystám se číst23x
Chci si koupit8x