Darwinovy hodinky

Darwinovy hodinky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17174/veda-na-zemeplose-iii-darwinovy-hodinky-17174.jpg 4 178 10

Věda na Zeměploše série

< 3. díl >

Zemneplocha má problém – Charlese Darwina. Přesněji řečeno, někdo tajemný a neznámý považuje existenci Charlese Darwina za neodpustitelnou urážku, a tak důmyslně pozmění časoprostorové kontinuum, aby se tento vědec nikdy nedobral svých slavných objevů. Situace je vážná, neboť bez vzniku darwinismu nemají obyvatelé Zemneplochy šanci sestrojit vesmírný výtah a uniknout do vesmíru dříve, než do jejich světa narazí nějaká další zatracená ledová koule. Avšak ještě není nic ztraceno, dokud existují mágové Neviditelné univerzity, kteří by za svůj výtvor dali ruku do ohně. Tedy, něčí ruku rozhodně. Největší magická armáda Zeměplochy se dává do pohybu, aby bojovala za budoucnost té malé kulaté planety, samozřejmě za podmínky, že do oběda budou zpátky. A krom toho všeho k nám ještě promluví Ian Stewart a Jack Cohen o evoluci, červích dírách, o číslech, které mají víc nul, než bankovní účet Billa Gatese, a o tom, proč Ch. Darwin nikdy nedostal Nobelovu cenu.... celý text

Žánr:
Humor , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Science of Discworld III: Darwin´s Watch , 2005


více info...

jana0378
jana0378
26.01.2019 2 z 5

Buď je problém mezi knihou a židlí a nedokážu docenit genialitu tohoto díla, nebo se stala chyba jinde. Jedno velké zklamání. Kniha je nevyvážená, příběh mágů osekaný na pár stránek a pak dlouhé věděcké pasáže, které někdy ani nesouvisely s tím, co se v příběhu děje a odbočovaly do pěkných dálav, takže čtenář je zahlcen a jde to jedním uchem tam a druhým ven. Zápletka je v podstatě okopírovaná koule, jen s jinou ústřední osobou. Takže ani vědecké části se nevyhnuly opakování (četla jsem knihy hned po sobě, přišlo mi to jako přes kopírák): neustálé omílání "paradoxu vraždy vlastního dědečka", motýlí efekt, knihy Stroj času, Zloděj času a mlýnky. Pominuli to, že opravdu nedokážu ocenit části týkající se fyziky, tak tam se aspoň snažili to laikovi vysvětlit na jednoduchých příkladech, ale jako biolog jsem se těšila na evoluční část a inteligentní přírodovědné vtipy. A to bylo zklamání opravdu těžké, protože těch pár, co tam bylo, mohutně přebíjely narážky na "každý, kdo si myslí, že živé organismy vytvořil bůh (ať už pod jakýmkoliv mu daným jménem) je vymatlaný píp". Jednou se člověk zasměje, podruhé si povzdechne a po desáté si říká, kdyby to nebylo do čtenářské výzvy, tak s tím třísknu do kouta a už to nikdy neotevřu. Pak to tak v třetině knihy ustane, tak si člověk řekne..že by? A ono to bylo jen proto, že se probíraly červí díry, a ke konci knihy znova, flák ho tam. Nelze upřít, že Darwinův životopis byl podán pěknou a čtivou formou. Ani ty náměty na úvahy už nejsou co bývaly, opakují se a takovou větší novinku jsem si uvědomila už dávno, takž pro mě nic extra. Krom toho hodně věcí je tam divně podsunuto, např. nutně čtenářům potřebujeme sdělit, že filmová zpracování té a té knihy jsou odpad, ale proč si to pánové myslí, to už nějak opomenou sdělit. Hodně natahované a tak vlastními slovy pánů autorů, kteří si tímto trochu naběhli (vytrženo z kontextu a v knize v úplně jiném významu, ale nemohu si pomoct): Pokračování Tři mušketýři po dvaceti letech a Tři mušketýři ještě po deseti letech aneb Vikomt de Bragelonne přitahují některé z nás, protože Dumas zjistil, že vymyslel dobrou věc, a dodal další víceméně stejné. ... Ale pozdější husa snášející zlatá vajíčka se dostávala stále více do ...

Barnie
Barnie
25.11.2018 3 z 5

Ze Zeměplochy mě bavila nejmíň, takže hvězdičky jsou spíš porovnáním zbytku Zeměplochy, ale i tak to je hodně povedená knížka.


dpxcz
dpxcz
21.10.2016 3 z 5

Stejně jako u předchozích dvou dílů Vědy na Zeměploše byl příběh s mágy výborný. Vlastně jsem četl jen ten příběh a vědecké kapitoly jsem záměrně přeskakoval.
Kdyby se vydal příběh mágů ze všech knih Vědy na Zeměploše v jedné knize, byla by to parádní kniha, které bych dal pět hvězdiček. Díky tomu, že zde mají mágové malý prostor, tak musím dát hvězdičky jen tři.

Eigis
Eigis
05.02.2016 4 z 5

Příběh s mágy a Darwinem byl parádní, ale neměl moc velký prostor. Věda naopak měla prostoru dostatek a i když mě témata okolo evoluce celkem zajímají, přeci jen bych ocenil více Zeměplochy a méně Zemneplochy.

Chana
Chana
21.03.2013 2 z 5

Darwinovy hodinky se mi dostaly do ruky jako první kniha ze série Věda na Zeměploše a zanechala ve mně přesvědčení, že dalším se obloukem vyhnu. Jakkoli mám jinak Pratchetta ráda, toto nešlo číst. Jen co se člověk zabere do příběhu, hle je tu zdlouhavá, nudná, povrchní přednáška s přezíravým laděním. Většinu informací středoškolák už zaslechl a tato kniha je příliš nepomáhá zasadit do hlubšího kontextu, ten samozřejmě nenaleznete ani u informací nových. Cílem snad bylo vzbudit ve čtenáři chuť samostatně pátrat po detailech, ale v mém případě se kniha minula účinkem. Měla jsem hodně co dělat, abych ji dočetla.

Wendysek
Wendysek
24.09.2012 5 z 5

Moje první ZP věda, ale klobouk dolu. Úvahy jsou velmi propracované a smysluplné a vtipně proložené příběhem mágů NU.

Denaille
Denaille
04.06.2011 3 z 5

Tak, jestli je tohle, jak říkáš nejpřístupnější z těch tří dílů... těch prvních dvou se dobrovolně předem vzdám. :D Četla jsem teda všechno, ale moc si z toho nepamatuju, protože jsem četla pouze mechanicky a někdy vůbec nevnímala, co čtu. Nedokázala jsem se na to vůbec soustředit.
A taky mě štve, že ten příběh o mázích trochu nerozepsal... konec byl urychlený a ani se mi nelíbilo jeho vyvrcholení...
Zase na druhou stranu klobouk dolů za tu vědeckou část knihy. Občas jsem tam cítila ten vtip, ale jelikož nejsem zas až tak vzdělaná v téhle oblasti, přiznám se, že jsem ho nedokázala pochopit. Těmhle pánům zřejmě nedělalo problémy psát seminárky do chemie či fyziky. :D

Mirka.K
Mirka.K
26.04.2011 5 z 5

Ze všech tří knih o Vědě na Zeměploše je tahle asi nejpřístupnější, co se vědecké části týče. Přiznám se, že u prvních dvou dílů jsem četla pouze příběh o mázích, ale tady jsem zvládla i vědeckou linii, která byla tentokrát skutečně zajímavá a občas i vtipná.

Senza Jenka
Senza Jenka
04.01.2011 3 z 5

Vědecká část knihy je mnohem rozsáhlejší, než samotný příběh. Co se fyziky týče, až do červí díry dobré, pak už jsem to moc nepobrala :o) Není to ale jen o tom. Dozvíte se spoustu informací o Darwinovi, genetice, historii, evoluci... Trochu těžší čtení, než je u Pratchetta obvyklé.

Parisée
Parisée
30.11.-0001 3 z 5

Kniha je de facto rozdělená na dvě části, které se střídají. Jedna část je napsaná Terrym Pratchettem a pojednává o mázích ze Zeměplochy, stojících, jako obvykle před velkým problémem. Druhá část je věděcká a podíleli se na ní Ian Stewart a Jack Cohen. Dozvíte se v ní spoustu o problémech nekonečna, času, prostoru atd. Jediným problémem čtenáře je, že místy se stává čtení obtížným, zejména tehdy, když se dostnete ke kvantové fyzice. Některé pasáže jsem si musel číst opakovaně, protže jsem úplně ztratil nit. Naštěstí taková není celá kniha, ale i tak to kazí dojem.

Autoři knihy

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
Ian Stewart
britská, 1945
Jack Cohen
britská, 1933

Kniha Darwinovy hodinky je v

Právě čtených4x
Přečtených287x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených15x
Knihotéce210x
Chystám se číst77x
Chci si koupit40x
dalších seznamech2x