Věčnost

Věčnost https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326142/mid_vecnost-Ixm-326142.jpg 2 1 1

Hlavní hrdina Juvenal, jemuž nedávno zemřela žena, se vrací na rodnou Madeiru do přístavního města Funchal. Na Madeiru přijíždějí cizinci za odpočinkem, zatímco domácí touží dostat se do Evropy. Juvenal bojuje proti smutku a pocitu marnosti. Řídí zalesňování hor a nalézá svou užitečnost v práci pro "budoucího bratra".

Literatura světová Romány
Vydáno: , ELK - Evropský literární klub
Originální název:

Eternidade , 1933


více info...

Přidat komentář

KnihovniceVěra
02.08.2022 2 z 5

Nesporným kladem knihy je nádherné líčení přírody ostrova Madeira, kde se děj odehrává. Oceňuji také přiložený plánek ostrova i hlavního města Funchal a slovníček portugalských výrazů. Tímto výčet kladů končí.
Hlavní hrdina Juvenal je nedůvěryhodný chlápek, který sice oplakává manželku, ale zároveň se honí se za každou sukní a ze všeho nejvíc touží odstranit smrt, změnit svět a vyřešit chudobu. Líčení jeho duševních stavů a myšlenek je vyčerpávající i s ohledem na jazyk připomínající filmy pro pamětníky a zřejmě špatný překlad.
O jeho práci s vysazováním stromů jsem se nedozvěděla téměř nic, spíše se píše o tom, jak zvýšil dělníkům plat a pak se zapojil do demonstrace, kdy dokonce nezasáhl proti vzbouřencům, kteří chtěli spálit jeho rodný dům obývaný rodinou jeho bratra. Tento fantasta a fanatik je nakonec vyhoštěn z ostrova a když mu jeho milenka Elizabeth oznámí, že s ním čeká dítě, konečně pochopí, v čem je věčnost.

Štítky knihy

portugalská literatura

Autorovy další knížky

Ferreira de Castro
portugalská, 1898 - 1974
1987  75%Pět portugalských novel
1978  90%Stín kaučuku
1953  0%Vystěhovalci
1952  0%Vlna a sníh
1944  0%Chladná země

Kniha Věčnost je v

Přečtených1x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x