Věčník

Věčník https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276650/bmid_vecnik-tOF-276650.jpg 4 12 3

Román Věčník jednoho z nejvýznamnějších a nejuznávanějších bosenskohercegovských literátů druhé poloviny 20. století tvoří paměti písaře, který se narodil ve starém Egyptě, ale nikdy nezestárl ani nezemřel. Své paměti píše jakožto zbožný muslim al-Bosnawí usazený v Sarajevu, přitom se však nepřestává považovat za Egypťana. Věčník je zároveň cestopisem po dávných kulturách Blízkého Východu a Středomoří a dokladem bohatství kulturních tradic islámu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Vječnik , 2005


více info...

Přidat komentář

JEJJ
16.09.2017

Vždy se snažím každou knihu, kterou začnu číst dočít a tato kniha ve mně zanechala jasný pocit: "Panebože, to jsem ráda, že už to mám za sebou!" Popravdě, ani bych s určitostí neřekla, o čem to bylo. Chvílemi jsem si říkala, co ten autor asi hulí. Řeči o ničem, nuda, nuda, nuda. Téma vypadalo supr, ale skutečnost děs, kdyby šla dát mínusová hvězdička, tak jí dám.

Zzanka
28.08.2017 3 z 5

Zvláštní kniha. Ze začátku jsem si musela zvyknout na způsob, jakým je napsaná. Dohledávala jsem si historická fakta a události, na které odkazuje, to mě bavilo. Některé úseky mi však připadaly zbytečně vleklé a málo zajímavé. Celkově hodnotím knihu jako kvalitní, ale potenciál příběhu, člověka, který žije tisíciletí alespoň pro mě nevytěžila.


Tyet
16.06.2017 5 z 5

Když jsem si kupovala knihu bosenského spisovatele Nedžada Ibrišimoviće, čekala jsem podle anotace něco mezi Egypťanem Sinuhetem a Dávnými večery od Mailera. Vůbec nic takového ale od knihy nečekejte. Není v ní melancholická moudrost Waltariho ani surová magie Mailera. Tohle vůbec není snadné čtení a kniha není pro každého. Na druhou stranu je to nejpozoruhodnější a nejkrásnější kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Působí málem hypnoticky. Jsme zvyklí prožívat u dobrých knih emoce, nejčastěji napětí, strach, radost, pobavení, někdy hluboký vhled a pochopení. U téhle knihy jsem snad poprvé v životě prožívala pocit štěstí. Ten ale vlastně nebyl zapříčiněný dějem, ale pouze zásluhou autorova umění (a také překladatele), kde jsou slova a věty přesně takové, abyste štěstí cítili.
Jde o příběh dlouhověkého (snad nesmrtelného?) písaře Nefertiho, který se narodil v Egyptě v době faraona Hora-Aha z První dynastie zhruba před pěti tisíci lety. A který sepisuje svůj život jako zbožný muslim v Bosně v polovině dvacátého století. Neví, proč žije tak dlouho, protože se necítí být ničím výjimečný. Setkal se s Ahasverem, věčným Židem, sedm let strávil na korábu Bludného Holanďana a zažil jeho vykoupení, v Himálaji mluvil s nesmrtelným arhatem Pindolou Bháradvájou (to je mimochodem jedna z nejhezčích scén knihy). Prožil množství životů, protože nemohl zůstávat na jednom místě, vypadal totiž stále stejně mladě. Účastnil se mnoha historických událostí. Průvodcem a nejbližším přítelem mu byl Hazrat a-Chidr, islámská mystická postava, taktéž z rodu dlouhověkých. Autor přizpůsobuje jazyk danému období a místu, kde Neferti zrovna žije, takže na začátku se v textu orientujete velmi těžce, protože možná takhle nějak mluvili a přemýšleli Egypťané před pěti tisíci lety. Také Turecká část není jednoduše čitelná, člověk se ztrácí v arabských jménech, která mu znějí všechna stejně a typické muslimské mnohomluvnosti až užvaněnosti. Bludný Holanďan je ponurý, hrubý a záludný, je to prostě nešťastný zloduch. Ale nakonec se polepší a zemře. Nejtragičtější postavou je ale Ahasver, který se staletí toulá po světě a v duši si nese křivdu.
Kniha je opravdu zvláštní a výjimečná a doporučuji ji z celého srdce.

Štítky knihy

islám starověký Egypt nesmrtelnost Sarajevo (Bosna a Hercegovina) historické romány dlouhověkost

Autorovy další knížky

Nedžad Ibrišimović
bosenskohercegovská, 1940 - 2011
2015  75%Věčník
1976  100%Zlá krev

Kniha Věčník je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst34x
Chci si koupit9x