Věčná žena

Věčná žena https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178019/bmid_vecna-zena-fb4-178019.jpg 4 3 1

Esejistická kniha je výsledkem hlubokých teologických a filozofických úvah. Autorka se v ní zamýšlí nad otázkou po „věčném ženství“ a nad úlohou ženy-dívky, manželky a matky i nad jejím postavením v moderní době.

Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Die ewige Frau , 1933


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
22.11.2019 4 z 5

Úvahy Gertrudy von Le Fort jsou pro dnešní dobu poznamenány dvojím nezaviněným handicapem. Autorka se snažila o aktualizaci křesťanských postojů, pokoušela se mluvit jazykem své doby, aby zpřístupnila a připomenula to cenné, co křesťanský pohled na ženu nabízí. Jenže její doba se zdůrazňováním kolektivismu je naší naprosto vzdálená a tam, kde ona zamýšlela třecí plochy vyhlazovat a nabízet podobnosti a styčné body, tam nám dnes klade odpor a odpuzuje nás.
Druhým neštěstím je dnešní ztráta citu pro prakticky všechny hlavní symboly, kterými text operuje. Ano, s tím se jistě potýkala i ve své době, ale tehdy šlo o ztrátu doléhající, čerstvou, skutečnosti byly přítomné aspoň ve společenské paměti, jako dědictví předchozí generace. Dnes znějí většinové společnosti jako slova z pohádek. Pannu potkáváme asi jen v astrologické rubrice. Anonymní služba či závoj jsou v kultuře prezentace a sebeprezentace nepochopitelné. Nezrušitelnost manželství, mateřství jako závazek, nikoli jako právo... A přece to může některým lidem zaznít v hloubce bytosti, právě v kontrastu s převládajícím smýšlením. Kromě toho určitá citlivost a tím pádem i srozumitelnost přetrvává: Virgo má stále potenciál účinně jako symbol obhájit poslední hodnotu člověka-osoby, neodvislou od jeho výkonu. Mater stále do jisté míry evokuje neschopnost ničit i přesažení času. A sponsa stále přináší muži druhou polovinu světa.

Hodnota této knížky není ve schopnosti oslovit mnohé, ale oslovit některé. Nebude formovat společenost, ale může formovat osobní povolání.

Štítky knihy

filozofie křesťanství ženy úvahy a zamyšlení

Autorovy další knížky

Gertruda von Le Fort
německá, 1876 - 1971
1971  78%Pilátova žena
1970  83%Magdeburská svatba
1971  80%Věčná žena
1941  92%Poslední na popravišti
1942  100%Vytržení Panny z Barby

Kniha Věčná žena je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x