Věci, na které nastal čas

Věci, na které nastal čas https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486595/bmid_veci-na-ktere-nastal-cas-hOV-486595.jpeg 4 1766 470

Život nelze naplánovat ani se na něj nedá dopředu připravit. Alice a Richard, sedmnáct let jejich společného života, dvě děti, Kája a Lola. Kájovi je třináct a začíná mít rodičů dost, Lole bude jedenáct a nejvíc ze všeho na světě si přeje psa. Nikomu se nic moc neděje, stereotyp všechno překrývá jako měkká deka. Asi to není štěstí, ale žít se v tom dá. Až do chvíle, než se objeví někdo nový. A s tím pocit, že doteď to vlastně nebyla láska. Jenže jsou rodina, a cokoliv se stane jednomu, poznamená všechny. A Kája s Lolou musí najednou řešit to, co děti nikdy řešit nechtějí. Stojí ale tahle rodina vůbec za záchranu?... celý text

Přidat komentář

iška
09.04.2024 4 z 5

Příběh jednoho manželství. A to dost realistický. Autorka umí výborně a uvěřitelně vykreslit jednotlivé postavy a myslím, že si mnohý čtenář najde i ledaco ze svých vlastních zkušeností. Prostě taková kniha ze života.

klokan.1905
14.03.2024 5 z 5

Věci, na které nastal čas...
Před nějakou dobou jsem od Petry Soukupové četl Nejlepší pro všechny... Celkem jsem si čtenářsky pošmáknul a tak nyní nastal čas na další knihu autorky... A nezklamala... Opět jsem si u knížky skvěle odpočinul, zjistil jsem, že problémy všedních i nevšedních dnů mají i jiní lidé... ;-)
K samotné knize...
Seznámíte se s Alicí a Richardem a to v době, kdy to spolu dávají dohromady... Během společných let přibude ještě Kája a Lola... Připravte se na to, že budete v knize pročítat děj z pohledu jak Alice a Richarda, ale také z pohledu Káji a Loly...
Já jsem se u knížky moc dobře bavil, těšil jsem se na chvíli, kdy ji budu moci opět otevřít a začíst se...
Takže nastal čas k hodnocení... ;-) U mě je to jasných pět hvězdiček a určitě si v brzké době od Petry Soukupové ještě nějakou knihu přečtu...


J&B
28.02.2024 5 z 5

Opět velmi povedené, doporučuji.

Psímáma
26.02.2024 5 z 5

Jsem nadšeným čtenářem knih této autorky, její styl mi sedí. Po předchozí nespokojenosti s knihou Nikdo není sám (ta mi výjimečně "nesedla") je pro mě toto "stará dobrá" Soukupová ;-)

čtenářka76
19.02.2024 5 z 5

Mám ráda knihy Petry Soukupové o rodinných vztazích. Richard a Alice řeší každodenní radosti, postupem času hlavně starosti ve vztahu. Do toho přijdou starosti dětí a všichni chtějí všechno a nikdo nic nechce obětovat ze svého. Stereotyp ve kterém žije většina z nás. Tato kniha mě přiměla zhodnotit svůj život a přidat do něj trochu koření a pochopení.

Radimka
11.02.2024 5 z 5

Posloucháno na ČRo. Knihy paní Soukupové mám ráda a tahle se mi taky moc líbila, když jsem dala 5*. Tak proč po dvou měsících, kdy jdu napsat komentář, si vůbec nic nepamatuju. Jen pocit, že každému z té rodiny šlo jen o to svoje ...

Pivka1
28.01.2024 5 z 5

Vyslechtuté jako audiokniha v rozhlase. Tento příběh viděný oběma aktéry se mi fakt moc líbil.

666Jitka
26.01.2024 4 z 5

Stereotyp - noční můra téměř všech párů, které jsou spolu delší dobu. Člověk se do něj propadá jako do tekutého písku a často ani neví, kdy se do něj začal vztah nořit, a už vůbec nezná odpověď na otázku, jak z toho deprimujícího stavu ven. Přichází nelehké dilema, co s životem dál, jsou přednější mé pocity anebo rodina, co bude nejlepší pro všechny apod. Autorka velmi empaticky, s jistou dávkou hořkosti všední reality vykresluje běžný život snad každého z nás. Perspektiva čtyř pohledů, a sice obou manželů a jejich dětí, posouvá knihu o level výše a dodává příběhu na autentičnosti. Poslouchala jsem ve skvělém zpracování na Dvojce jako četbu na pokračování.

monulka
19.01.2024 5 z 5

Tak jak to Soukupová bravurně umí. Život. Popsané každodennosti řítící se do průseru. Román začne v neděli odpoledne a skončí za pár let v sobotu ráno :-)) Bez ohledu na to, zda se něco vyřešilo. Život nemá řešení. Prostě plyne. Průsery se stávají. A nemusí mít nějakého viníka, na kterého lze ukázat prstem. Je to ten nezadržitelný sled událostí, náhod, emocí. Knihy od Soukupové si vždycky velmi ráda přečtu. Ale už je posílávám až na výjimky dál. Nechávám je také plynout životem.

evik2710
16.01.2024 5 z 5

Moc zajímavá kniha chtělo by to pokračování holá realita života

sowatson
10.01.2024 5 z 5

Zaryla se hluboko. Až si říkám: Má vůbec Petra Soukupová ráda lidi? Co svým postavám provádí, je skoro na hranici sadismu :D Krátké intenzivní kapitoly, povídky, z rodinného života. Rozpad atomové rodinky. Fascinovaně zírám na tu cestu do průseru, něco je mi nepříjemně povědomé. Vím, že takhle nechci skončit, přesto nevím, co bych udělal jinak. Skvěle odpozorované dialogy, motivace postav, život sám. Zasloužených 5 hvězd a trvalé místo v mojí knihovně.
Na rozdíl od novější knihy Nikdo není sám. Oba 2 romány rozebírám v podcastu Proč je to bestseller: YouTube.com/@PJTBpodcast
Zvu vás k poslechu! ;)

martina8425
10.01.2024 4 z 5

Soukupová opět nezklamala. Umí mistrně vykreslit realitu, naprosto běžné situace a myšlenky, které se honí hlavou snad každému z nás. Pro mě je tahle kniha hlavně o komunikaci, o tom, kam to vede, když si neříkáme, jak se cítíme a co cítíme. Vyprávění z různých úhlů pohledu byli příjemné osvěžení.

Audrina
09.01.2024 5 z 5

Vždy si vzpomenu na to, že síla naší lásky neznamená nic, pokud ji neumíme dát tomu druhému správně najevo. Soukupová umí neskutečně dobře vykreslit atmosféru rodiny a její nefunkčnosti, člověku při čtení až mrazí, jak moc jsou jednotliví rodinní členové nešťastní.

Kopta
05.01.2024 5 z 5

Audio ČRo: Neuvěřitelně dokonalá souhra toho, kdy jsem se dokázal perfektně vcítit skoro do každé postavy a její situace, tak, že jsem druhému chtěl dát přes hubu. Silná věc, která skvěle vystavuje mezilidské vztahy. A nebo je zjednodušuje. Za mě ale to první.

Gi-Gi
03.01.2024 5 z 5

jako audio kniha, luxusně načtené. ke knize samotné - krutá realita mistrně napsaná. Dobré a fungující vztahy obecně nejsou samozřejmostí, je třeba na nich pracovat. Občas mě vytáčela Alice, ta jistota, že je vše OK, a přitom je ráda, že nepřijel.... A uraženost, když... Ale věřím, že tak to je, tak to v těch hlavách máme ...

JamaicaJo
02.01.2024 3 z 5

Čtivé o smutné realitě všedních dnů všude kolem nás. Nekonečný příběh.
Holky to baví číst a skrze děcka se naše vztahové kotrmelce nesou do dalších generací . . .

janamaluveckova
01.01.2024 5 z 5

Je to pořád dokola, jako u jiných jejích knih, ale nemůžete se toho nabažit. Cítíte, že je to víc život než literatura. Slyšeno jako skvělá audiokniha Čes. rozhlasu.

Kackac77
31.12.2023 5 z 5

Audiokniha
Je to naprosto banální příběh. Máma, táta, dvě děti. Vztahy. Co si myslí on, co si myslí ona. Někdy jsem si říkala, jak je spousta těch hádek zbytečných. Kdyby si lidi říkali, co si opravdu myslí, jak to opravdu cítí. Jeden se přizpůsobí druhému, ale pak za to něco očekává, nedostává to, je naštvaný,... nebo něco chci, ale vidím, že ten druhý chce něco jiného, a když se prosadím, nastává pocit viny. Koloběh zbytečných emocí. Ty rozhovory...úplně jsem někdy slyšela sama sebe. Soukupová umí skvěle napsat na papír takové ty vnitřní monology - v jedné kapitole z pohledu manželky, v druhé z pohledu manžela. A na kterou stranu se má člověk přiklonit? To už si vyber čtenáři, oba mají do plusu i do mínusu. Člověk chápe všechny postavy, všechny jejich motivace, ale jak z toho ven? Nic nového se v tom příběhu neděje, jak už jsem psala, banální děj, máma, táta, dvě děti, vztah, který začíná být vyčpělý, nevěra....tisíckrát prožitý příběh a přesto, ani chvilku jsem se nenudila. Prostě Soukupová umí psát. Lidi by spolu měli mluvit, ale opravdu.

hanap
31.12.2023 5 z 5

Poslouchám na Český rozhlas. Je to krásně napsané a výborně načtené.

Dimas
31.12.2023 5 z 5

Každá její kniha mi pěkně zavaří mozkový závity!