Krysáci

Krysáci https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264921/bmid_krysaci-264921.jpg 5 220 55

Večerníček série


Krysáci série

1. díl

Daleko na Moravě, uprostřed Valašského království, na malém smetišti nedaleko Vizovic žili dva krysáci - Hubert a Hodan - a sádrový trpaslík Ludvík. Jejich dobrodružství určitě znáte ze známého Večerníčku, který vypráví Bolek Polívka.

Přidat komentář

AndrewTheJUA
18.03.2024 4 z 5

Večerníčkový seriál dle mě překonal v mnohém knihu, ale ani ta není k zahození.

Marketplace
25.02.2024 5 z 5

Tak nevím proč mě tento večerníček nikdy nebavil, ale knížka je super. Přečteno 3leté dceři.


Janizoun
14.02.2024 4 z 5

Krysáci z Moravy, kteří bydlí nedaleko Vizovic - Hodan, Hubert a jejich kamarád sádrový trpaslík Ludvíček, přivítají ve svém bydlišti na smetišti pražského potkana Edu, kterého u sebe ubytují a zažívají s ním dobrodružství.
Příběhy se dětem líbily a rádi se k nim ještě někdy vrátíme.

Luciluc
11.02.2024 3 z 5

Knížka čtená dceři. Měly jsme vypůjčeno z knihovny. Večerníček (zatím pár dílů) jsme viděly až po přečtení knížky a musím říct, že tentokrát se mi kniha líbila o něco méně než „ filmové zpracování“. Vyprávění Bolka Polívky a Jiřího Pecha má zkrátka něco do sebe! Dcera byla před časem s babičkou i na divadelním představením Krysáci a zamilovaný Eda, takže už vizovické ogary znala. Oblíbila si Edu z Prahy, mně byl sympatický Hubert i Hodan (a jeho starostlivost o trpaslíka Ludvíčka). Na ilustrace jsem si chvíli zvykala, ale líbily se mi. Stejně tak mi chvíli trvalo zvyknout si na styl vyprávění a humor (myslím, že moje skoro pětiletá dcera mu ještě moc nerozuměla, i některým souvislostem, vysvětlovala jsem, je to, dle mého, pro trošku starší děti). Kapitoly (celkem 13) byly tak akorát dlouhé a na konci knihy je Opravník omylů pro malé rozumbrady. Celkově hodnotím, s odstupem času, 3,5 * a druhý díl si ještě asi půjčíme.

Bella11
02.02.2024 4 z 5

Kniha byla dobrá, vtipná a mohu ji doporučit menším dětem...

MíšaS.
14.12.2023 4 z 5

Chtěla jsem vědět, co že to přinese ten Ježíšek
Vtipné příběhy, a hezké čtení. Já jsem spokojená.

Akvabela
04.10.2023 5 z 5

Dceři (4 roky) se kniha moc líbila. A stále si z ní spoustu věcí pamatuje. Nyní sleduje v televizi večerníček Krysáci a je z něj také nadšená.

Snoopi
13.08.2023 5 z 5

Milá, vtipná a humorná knížka, při jejíž četbě se budou bavit nejen děti, ale i dospělí. Pro sérii svých pohádkových příběhů si autor tentokrát zvolil vskutku netradiční místo: malé smetiště nedaleko Vizovic. Svůj domov si zde, v zásuvkách starého šicího stroje, zařídili dva krysáci: urostlý a občas lehce nabručený Hubert a jeho kolega, tlouštík Hodan, poněkud "více emočně závislý" na sádrovém trpaslíkovi Ludvíkovi. Ve vzájemném souladu tu prožívají své poklidné životy... dokud jejich příjemný stereotyp nenaruší vpád Edy, laboratorního potkana z Prahy. Je z úplně jiného těsta než ti dva a není divu, že ten sebevědomý světák, jenž nesnáší nudu, miluje akci a žije vzrušujícími zážitky, převrátí jejich svět naruby. Svou živelnou náturou je hned strhává k realizaci svých neuvěřitelných nápadů a vrhá se s nimi do bláznivých dobrodružství, které ovšem ne vždy dopadnou tak, jak si představoval... A přestože jeho přátelé vědí, že je občas zneužívá a sem tam se vychloubá až moc, rádi mu z nesnází, jež způsobil nejen sobě, pomohou. Vždyť on je vlastně docela milý, jak se stále snaží pro své kamarády "zařizovat zážitky", a svým entuziasmem získává každého.
Myslím, že vůbec nevadilo, že jsem večerníček neviděla. Už dlouho jsem se nad knihou nenasmála tolik jako u této, je prostě nádherná. Tihle roztomilí kouzelní hrdinové mi hned od začátku přirostli k srdci a jejich "startovací" hlášku: "Nezaželezí-li se železo, zažouželi se žoužel!" si říkám po ránu, když se mi nechce vstávat :-) Mrzelo mne jediné: všechny příběhy vždy nabraly takový spád, že než jsem se vzpamatovala, byl konec. Krysáci mne okouzlili natolik, že jsem si dopřála ještě větší nálož jejich zážitků a sáhla po pokračování.
Řeklo by se, že jde o knihu "akční", přímo nabitou dějem, každá z kapitol je navíc šikovně uvedena a ukončena líčením pravidelných rituálů a v závěru nechybí ani nějaké to platné moudro pro nenápadné poučení. Hovorovou řeč ozvláštňuje jediný nářeční prvek, oslovení "Ogare!" Děti ocení vtipem nabité dialogy hlavních postaviček, starší čtenáři zase jazykové hrátky a humorně zkomolené názvy: cele-briketa, Švandaluzie, Kočičína, Krindy-pindie, Sakypakistán, Šmidlifidlipíny, Ementálie, Maroko a Baroko, Čevabčičína, Uhersko Salámsko, atd...
Nezbývá než obdivovat autorovu nekonečnou fantazii a kreativitu, kdy reálie nevábného místa /smetiště/ osídlil svéráznými postavičkami /krysáci, pavouk Pecho, krtek Hanuš, moucha Helena/, vdechl jim život a jejich osudy propojil v originální moderní pohádce s poutavým dějem. A jako další bonus přidány překrásné ilustrace. Vřele doporučuji všem.

..."Zbožňuju lidi, Hodane."
"A proč?" nedůvěřivě se otázal Hodan.
"Protože zakládají pořád nová a nová smetiště, abysme my, krysáci, měli kde bydlet. Vozí nám sem zdravou stravu a všemožné poklady, abysme si žili přepychově jako oni. Kdepak, na lidi já nedám dopustit..."
..."V Praze je blaze, pánové!" hrdě se nadmul Eda. "Pohodička! Všude kanalizace, skládky, popelnice, kontejnery, skladiště, sběrny, zkrátka země zaslíbená. Každej Pražák musí povinně živit dva potkany..."
..."Já jsem starosta!" oznámil důležitě Eda. Aby svým slovům dodal váhu, orazítkoval Ludvíčka: "Každý musí mít inventární číslo! Úřad je úřad! Eda se starostovskou šerpou na hrudi pokročil vpřed: "A teď, vážení turisti, šupito presto na orloj!" Hubert s Hodanem z toho byli celí tumpachoví. Na hromadě šrotu stál povědomý starý budík."
..."Ale pánové!" nevzdával se Eda. "Jste přece turisti! A turisti jezdí do města co? Nakupovat! Vítejte v obchodním domě Bílá krysa!"
..."A než se uložili k spánku, Hubert učinil do domácí kroniky tento zápis: "Dnes nás Eda pořádně potrápil. Ale nakonec mu došlo, že mít kamarády je lepší než dělat starostu." Dobrou noc!"
..."Já se picnu!" vrtěl Eda nad tou nechápavostí hlavou. "Nejdřív musíte prožít dobrodružství, abyste na něj mohli vzpomínat! Potřebujete zážitky!"
"Tož zážitky, ty opravdu nemáme," připustil Hubert.
"Protože jste peciválové!" vmetl mu do tváře Eda. "Ale kdo chce, ten si může zážitky opatřit!"
..."Ze šicího stroje se ozývalo trojí chrápání. A do toho chrápání zazvonil budík. CRRRR! Hodan vylezl ze šuplíku, protáhl se a pěkně zeširoka si zívl. Slezl po žebříku dolů a po něm sestoupili i Hubert s Edou. Osprchovali se, vyčistili zuby a naskákali do oblíbené mydlinkové koupele."

knihoLenka82
08.08.2023 5 z 5

Naprosto skvělý. I jako knížka, jako večerníček. Četli jsme s dětmi nekolikrát.

Marticka79
27.06.2023 5 z 5

Super kniha o krysácích Hubertovi a Hodanovi, sádrovém trpaslíku Ludvíčkovi a jejich novým kamarádem potkanem Edou z Prahy. Veškeré jejich dobrodružství se odehrávají na smetišti nedaleko Vizovic. Vtipné příběhy se mým chlapečkům moc líbily, takže tuto knížku určitě doporučuji a hodnotím jí plným počtem hvězdiček. :-)

IvcaIva
17.06.2023

Deti cetly, pak jsme poslali dal k precteni pratelum. Vtipne, mile,usmevne a z prostredi,ktere celkem zname. Pro deti 7+ urcite doporucuji. Videli jsme po precteni nakonec i v animovane forme v TV a bavilo stejne tak,jako knizka.

marcela3655
06.04.2023 5 z 5

Četla jsem s dcerou, bavila ....Vtipná

Drakobrouk
21.03.2022 5 z 5

Je to o krysách, které bydlí na skládce a potkají se s laboratorním potkanem Edou, který jim uplně zmnění život. Je to dobrá kniha, ale podle mně je pro mladší. Ale hodně se mi líbyl kartáček na ruční pohon.

Nudlesmakem
01.02.2022 5 z 5

Četli jsme ve školce. Děti byli moc smutné, když knížka skončila, a tak jsme si museli slíbit, že se o krysách a potkanech budeme speciálně bavit dál. :-)
Bylo tam dost vysvětlování pro předškolní děti. Ale je to zkrátka (dnes už) klasika, která neomrzí.

Natmi
13.12.2021 5 z 5

Krysáci jsou moji kamarádi od jakživa takže knížka byla za mě moc super.

KajkaMicinka
13.11.2021

Tento příběh jsem četla jako malá, Krysáci nikdy nezklamou!

Dejvid
24.07.2021 4 z 5

Sympatická kniha s příběhy krysáků, která pobaví i dospělé (napřiklad narážky na Pražáky skrze pokusného krysáka z Prahy Edu :-) ).

Viky007
06.06.2021 5 z 5

Tož co na to říct, bylo to prostě boží! Četla jsem to dětem ve školce a moc se jim to líbilo. Vtipné a originální :-).

Štěpkovač
21.05.2021 5 z 5

Dnes jsem knížku dočetl a je škvěláá! :-)

Melounky
16.03.2021 5 z 5

Opravdu srandovní kniha