Večerní písně

Večerní písně https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388865/bmid_vecerni-pisne-qgH-388865.JPG 4 215 26

Samwise1KB
Samwise1KB
07.10.2023

Byly doby, kdy se lidé temnějšími stránkami své duše nechlubili.

RonnieSmithx
RonnieSmithx
11.06.2023 4 z 5

Roztomilé. Sice v dnešní době bych to s kontextem vnímala jako grooming, ale nevadilo by mi, kdyby mi někdo napsal básničku z Večerních písní do památníčku.


Jessica007
Jessica007
02.02.2023 5 z 5

Velmi hezká sbírka básní.

Ten není rekem největším,
kdo udeřen zas udeří,
ten velký, kdo byl oklamán,
a přec se nezpronevěří.

Kdo lásce doveď zlořečit,
ten nepoznal ji ani,
neb láska umí odpustit
a nezná proklínání.

Kdo není schopen oběti,
ten lásky hoden není,
a špatný kněz, kdo sebe víc
než svoji oběť cení.

A kdyby láska žádala
mé žití i mé nebe -
já šel bych jak ten beránek,
že miloval jsem Tebe.

Knihotyna
Knihotyna
31.12.2022 5 z 5

Má oblíbená sbírka básní. Básně jsou milostné, Vítězslav Hálek je psal pro svou ženu, na kterou několik let čekal. Básně jsou zpěvné, připomínají lidové písně, jsou líbivé, lyrické, snadno zapamatovatelné. Pro mě osobně srdcová záležitost.

janavom
janavom
03.04.2022 5 z 5

Velmi hezká poezie. JV

Knišíl
Knišíl
26.03.2022 4 z 5

Typický romantismus, kdo ho má rád, ať si ještě jednu hvězdu k mému hodnocení přidá. Nutno říci, že Hálkovy básně nebyly ve své době odbornou kritikou kdovíjak nadšeně přijaty, ale místo v srdcích mnoha čtenářů si pro svou jednoduchost, ba až skladebnou naivitu, našly.
Vedle Máchy či Nerudy se jedná spíše o básně jednodušší, co do své stylizace, ale na druhou stranu, kdo chce mít představu o romantismu, pak tyto básně doporučuji, je tam vše: měsíční svit, rozervané srdce, stížnost Bohu, popisy přírody, osamění a žalu atd.

Že by první česká báseň o mimozemšťanech?

XXI.
Ty hvězdičky tam na nebi –
to veliké jsou světy;
a já bych jenom věděl rád,
jaké tam tvory vsety.

Zda také někdo odtamtud
se k nám sem dolů dívá,
a jestli tam, jako zde já,
o lásce písně zpívá.

U Hálka je snad i Láska nad Pravdu. Hřejivá iluze nad tvrdou realitu. Klasické romantické heslo, až realismus o pár let později toto pořadí prohodí. Nutno však podotknout, že už i v romantismu jsme svědky destrukce snu a vpádu reality do života snílků.

A kdyby pravda bylo vše
a láska jenom snění –
já bych se k spánku položil
a nechtěl probuzení.

Jak kdyby noc skrývala detaily běžného (reálného života), zakrývala je rouškou snivosti:

S dnem noc se navždy rozešla.
Den jako Jidáš zrádný,
a večer plný krásy jest
a neodolá žádný.

Život je snem a sen skutečností, romantická představa, kterou převezme surrealismus a avantgarda (k tomuto motivu doporučuji filmy amerického režiséra Davida Lynche):

Až v hrobě nám se zasteskne,
já zpěvem k nim se vmísím,
a já jim píseň zazpívám,
že k životu je vzkřísím.

Však pakli vy zde život snem
neustane trudit:
pak mrtvé na vás probudím,
a ti vás přijdou zbudit.

Pak také samozřejmě svoboda tvořit a prosadit sebe sama. Individuální svoboda nad kolektivní smlouvu, nad cenzurními snahami (běžnými v době RU):

Kdybys mně vzít měl zpěvu dar –
pak nechci déle žíti,
a za zpěv chtěl's mi štěstí dát –
já nechci šťasten býti.

A také samozřejmě dobový nacionalismus (prosím tady mluvím spíše o pozitivním smyslu slova) příznačný pro nadcházející dobu obrození:

Hrozné, když Bůh neúrodou
a morem trestá přísně;
však ze všech trestů největší,
když národ nemá písně.

Ten národ ještě nezhynul,
dokud mu věštec zpívá,
jeť píseň v nebi zrozena
a ve smrt život vlívá.

Kontryhelka
Kontryhelka
09.01.2022 5 z 5

Až v dospělém věku jsem tomuto druhu naší literatury přišla na chuť. A opravdu nelituji. Člověk k tomu sám musí dospět. Velice krásná poezie, která si zaslouží opravdu pěkné místo v srdci každého milovníka tohoto žánru.

janadibelkova
janadibelkova
28.02.2021 5 z 5

Jak často vezme dnes čtenář do ruky básničky? Kdybyste o nějakých příjemných přemýšleli, doporučuji tyhle, budou únikem od zaručených bestselerů..

Ronnie68
Ronnie68
08.12.2020 4 z 5

krásná poezie ...

JankoStirbey
JankoStirbey
06.12.2020 5 z 5

Poézia ma nikdy nejak extra nebrala, toto bol môj ďalší pokus dať jej šancu a tentokrát vyšiel. Príjemné čítanie či už na večer alebo pri meškajúcom vlaku.

mirka0586
mirka0586
12.11.2020

Příjemné čtení...

Adele02
Adele02
18.07.2020 2 z 5

A proto láska štěstí půl
a polovic je muka,
leč když se srdce rozvlní
tu leckdy srdce puká.

los
los
05.04.2020 odpad!

i na 19. století je to strašné...

Sněžková
Sněžková
09.05.2019 4 z 5

Nečekala jsem, že se mi knížečka bude tak líbit. Verše jsou nevtíravé, jednoduché a přece vyjadřují úplně všechno. Naprostou oddanost té, které své verše psal. Čistotu citů a snahu sdělit je co nejjednoduššeji. Kdo ví, jak to bylo doopravdy, ale básně na mě takto působí, tak mi neberte mou iluzi...

„Ten los nám pěvcům obecný.
Svět zná jen naše zpěvy,
však co nás k zpěvu pohnulo -
to žádný v světě neví.“

tučňák222
tučňák222
10.02.2019 5 z 5

Krásná milostná a přírodní lyrika, v které Hálek dokáže procítit velkou lásku k životu, světu a dívce v několika jemných verších.

_Michelle_
_Michelle_
24.09.2018 3 z 5

Příjemná letní večerní "jednohubka".

Nočnípták
Nočnípták
24.09.2018 2 z 5

Básně mám ráda. Lyriku miluji, Ale zjistila jsem, že zrovna Večerní písně tedy nemusím. Dílo Vítězslava Hálka znám, ale tyhle verše mě nějak neoslovily. Rozuměla jsem jim, to ano, ale jsou asi opravdu už překonané. I když si uvědomuji, kdy byly napsané, jak tehdy lidem pomáhaly, nedokázala jsem si je oblíbit.

IŠ
17.11.2017 4 z 5

Večerní písně, to je krásná milostná lyrika. I když se v některých případech může někomu zdát, že Hálkovy básně jsou až infantilní a stavba rýmu je taková nebo onaká, že sbírka je pořád jen o jednom a o tom samém - o lásce, je dobré si uvědomit, pro koho ty básně Hálek psal a v jaké době. Hálek je romantik. Idealista, který ve svých verších zpívá v těžké době radost druhým. Večerní písně jsou souborem básní, které psal Vincenc své Dorotce. Je v nich to nejupřímnější vyznání milostného citu. Dokud muži píší zamilované básně svým ženám, tento svět nemůže být veskrze zlým místem k životu.

NinaStikova
NinaStikova
15.10.2017 3 z 5

Jak poezii moc nemusím, bylo jasné, že na pět hvězdiček to nebude. Kdysi jsem jednu báseň z této sbírky četla a hrozně mě zaujala. Zjevně to byla perla v košíku barevných kamínků, protože zbytek je buď ucházející, nebo divný.
Rýmy jsou někdy dost jednoduché až infantilní (dalšími čtenáři již zmiňovaná srdíčka, holubičky a slavíčci), žádný Mácha to není. Ale zase není těžké veršům porozumět.
I ta hlubší myšlenka se čas od času najde, Hálek někdy dovede popsat některou ze slovy nepopsatelných situací. Zjevně má takovou schopnost jen básník s prostšími verši než umělec tvořící krkolomná a přespříliš lyrická souvětí.

Seteh
Seteh
28.09.2017 5 z 5

Mně se tyto Hálkovy básně líbily moc. :) Příliš obrazné či jinak "složité" poezii zrovna neholduji a uznávám, že množství básní z této sbírky je plné zdrobnělin až by asi někdo řekl, že "ty básně jsou moc přeslazený", ale mně se to prostě líbilo. :)