Večeře v restauraci Domov

Večeře v restauraci Domov https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45278/bmid_vecere-v-restauraci-domov-kjL-45278.png 4 18 6

Vynikající „rodinný“ román současné americké autorky vypráví o neschopnosti lidí nalézt k sobě cestu. Vypráví o životě matky a jejích tří dětí, které po mužově odchodu s obtížemi vychovala a které se i v jejich dospělosti snaží řídit. Vztah matky a dětí je velice silný, všechny svým způsobem ovlivňuje a všem nějakým záporným způsobem zasahuje do života. Snaha uspořádat skutečně rodinnou oslavu při nejrůznějších příležitostech končí vždy fiaskem a teprve po matčině smrti se uskuteční bez obvyklých rozbrojů. Napůl groteskní, napůl tragický román o obyčejných lidech. (mlp.cz) Doslov Eva Zábranová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Dinner at the Homesick Restaurant , 1982


více info...

Přidat komentář
broskev28
broskev28
22.07.2023 4 z 5

Těžký kus, soudím já.
Na rozdíl od předešlých knih autorky, tohle není veselé čtení. Běh času, Špulka a koneckonců ani Rusovláska určitě nejsou knihy humorné, ale nemyslím si, že by byly vyloženě neveselé až depresivní. Tady na mě místy padala de(p)ka při představě, že bych vyrůstala s matkou jako Pearl. Jak jinak vnímaly tu či onu konkrétní situaci po letech její děti, to taky o něčem vypovídá.
Není dnes a určitě nebylo nikdy jednoduché pro matku/samoživitelku vychovávat tři děti. Při čtení téhle knihy mě napadla zajímavá myšlenka: jak by ji hodnotila třeba Veronika Hurdová, která se ocitla v téže situaci? Sociální systémy jsou odlišné, rodinná zázemí, charaktery a vzdělání se také liší, navíc žijeme v jiném století, ale podstata přece zůstává. Pochopila by Pearl? Odsoudila by ji?
Teprve babičku Pearl bych vzala na milost, ale těžko říct, jestli bych to dokázala, být její potomek . . .

"Nebyla žádný filosof, ale cestou domů se dívala na pošmournou baltimorskou krajinu a přemýšlela o dobru a zlu: o teoretické ctnosti, která platí ve vzduchoprázdnu; o tom, jestli má vůbec nějaké opodstatnění."

netopýr088
netopýr088
30.09.2022 5 z 5

Tento román som mal v úmysle čítať asi desať rokov, a rozhodne stál za to čakanie. Vlastne si tak dlhé čakanie nezaslúžil.


kacimilek
kacimilek
29.11.2016 3 z 5

Děj mě rozhodně nenadchnul, ani neurazil. Co oceňuji, je popsaná vůle postav začínat znovu a znovu od začátku.

farfalla13
farfalla13
16.10.2016 5 z 5

Hra na nedokonalost. Etalon dnesní doby - nikdo si k sobě nehledá cestu, každý individuálně rozebírá pouze důsledky. Odžít si svůj život, dokončit svůj závod, i když na konci nečeká vítězství. Hrdinové zůstávají nepoučitelní přes všechny své životní lekce, protože osudu se nedá uniknout a karty byly rozdány.

eiramka
eiramka
12.03.2016 4 z 5

Román o rodině Tullů - Pearl se provdá v době, když už je považována za starou pannu a odstěhuje se svým mužem, obchodním cestujícím z rodného města, často se stěhují, mají tři děti a jednoho dne ji manžel nečekaně opustí . Pearl musí sama vychovávat své tři děti - Ezru, Codyho a Jenny - sledujeme osudy celé rodiny, příběhy matky i sourozenců od dětství až po dospělost, jejich dospívání, bolestné tápání, jejich komplikované vztahy - jejich obyčejné životy . Odchod otce je poznamená navždy a každý z nich se s tím vyrovnává svým způsobem - přičemž nelze říct, že by je prožité trauma sblížilo - spíš naopak. Jejich životy se vzdalují a zase prolínají, protože :"Nemáme nikoho, jen sami sebe. Musíme držet spolu, nikdo jiný nemá naši společnou minulost" Je to silný příběh, rozhodně ne cukrkandlový, ale nevyznívá pesimisticky, alespoň pro mě ne .

Michelle
Michelle
22.10.2012 4 z 5

Krásná knížka, už ani nevím jak jsem se k ní dostala, ale všem vřele doporučuju. Velmi čtivé a v něčem velmi realistické.

Štítky knihy

americká literatura rodina rodinné vztahy matky a synové společenské romány matky a dcery matky samoživitelky, svobodné matky

Autorovy další knížky

Anne Tyler
americká, 1941
2016  58%Špulka modré nitě
2019  67%Běh času
2021  67%Rusovláska u cesty
2016  72%Děvče na ocet
1991  89%Večeře v restauraci Domov

Kniha Večeře v restauraci Domov je v

Přečtených20x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst37x
Chci si koupit10x