Večer a jitro

Večer a jitro https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468346/bmid_vecer-a-jitro-Fvt-468346.jpg 5 356 103

Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup , tři monumentální historické ságy bestselleristy Kena Folletta dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Nyní přichází autor s dalším románem Večer a jitro, který tuto kingsbridgeskou sérii dějově předchází.Píše se rok 997. Anglie čelí útokům Velšanů na západě a Vikingů na východě. Život je těžký a ti, kdo mají v rukou moc, ji tvrdě využívají a podrobují si spravedlnost, jak se jim zlíbí – často v konfliktu s králem. Králova moc je křehká, zákony se vykládají všelijak, a tak vládne v zemi chaos a krveprolití. V tomto nejistém světě vystupují do popředí tři lidé: mladý stavitel lodí, který sní o lepší budoucnosti, když zničující vpád Vikingů zcela zhatí život, v jaký on a jeho budoucí žena doufali; normanská šlechtična, která následuje milovaného manžela přes moře do nové země, kde zjistí, že tamní život se řídí otřesně odlišnými zvyklostmi; a schopný mnich, který sní o tom, že přemění své prosté opatství v centrum vzdělanosti obdivované v celé Evropě. Anglie se nachází na úsvitu středověku a tito tři lidé se ocitnou v nebezpečném konfliktu s nemilosrdným biskupem, který dělá vše pro nárůst svého bohatství a moci. Epický příběh ctižádosti a rivality, smrti a narození, lásky a nenávisti začíná...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

The Armour of Light , 2023


více info...

Přidat komentář

MiJant
12.04.2024 5 z 5

Ano, aj táto časť "Pilierov zeme" sa čítala vynikajúco, Follett je Follett.. trochu obohraná pesnička, ale zaujala kniha postavami, dejom a čiernobielymi charaktermi.

adelče
28.02.2024 4 z 5

Večer a jitro bylo moje první seznámení s autorem. Historické romány mám ráda, ale musím říct, že tentokrát jsem trochu zklamaná. Četlo se to sice jedním dechem, ale jednu hvězdu dávám dolů za práci s jazykem. Chápu, že cílem je přiblížit se co nejvíce dnešnímu čtenáři, ale mě to strašně rušilo a v mých očích to snížilo jinak pozitivní dojem tak trochu na úroveň brakové literatury. Přečtu si ale určitě celou sérii, jako oddechovka je to dobré.


Driftersoul
24.01.2024 5 z 5

Napsáno strhujícím způsobem. Čte se téměř jako thriller a nutí k neustálému obracení stránek. Zajímavý pohled na dobu raného středověku a na tehdejší mravy. Kniha mne velmi nadchla. Mám jen jedinou výhradu. Týká se přehnané idealizace obou hlavních postav - Ragny a především Edgara, stavitele :-).

Danka22
01.01.2024 5 z 5

Musím říct, že se mi tenhle příběh líbil z celé řady nejvíc. Napětí se dalo krájet. Mě se strašně moc líbila ta psychologie postav. Nad Folletta v tomhle směru prostě není. Těším se na další příběhy.

petr0697
16.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Opět čtivý román, znovu do puntíku zrecyklované schéma prvních dvou dílů, bohužel více sklouzávající k červené knihovně. Opět geniální stavitel a vzor všech ctností, který nakonec předvídatelně získá nejlepší ženu v celém kraji. Opět přehlídka násilí, křivd a nespravedlnosti ze strany mocných, aby se pak na pár posledních stránkách vše přetavilo v dokonalý happyend.

ela1972
12.10.2023 5 z 5

Další super kniha od tohoto spisovatele. Jeho knihy mě fakt baví a vůbec nevadí, že jsou to takově bichle.

koki.veru
13.09.2023 5 z 5

Miluju sérii Pilíře země a ani tato kniha to nezměnila. Super příběh, plno postav, zajímavé historické momenty. Opravdu super a jen doufám, že bude další díl.

Richisa
05.08.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, trochu jsem se bála obsáhlosti textu, ale přečetla jsem poměrně rychle téměř jedním dechem. Líbilo se mi historické zasazení, vykreslení všech nástrah tehdejšího života.
Od začátku bylo jasné, kdo je dobrý a kdo špatný, asi bych si dovedla představit, že ti dobří by mohli mít sem tam nějakou tu špatnou vlastnost, ti zlí nemuseli být zlem prolezlí skrz na skrz.
Taky si nemyslím, že by mniši a řádové sestry museli být téměř všichni homosexuálové.
Ale to jsou jen drobnosti k jinak moc hezkému příběhu.

uzivatel6305
02.08.2023 4 z 5

Tak tentokrát mi pan Follett dal do těla. Kniha mě na začátku nadchla, ale ta církev a neustálá nespravedlnost mě chvílemi až odpuzovala. Ken Follett je neskutečný vypravěč a dokáže barvitě popsat veškeré situace a jakékoliv období, díky němu jsem zase nakoukla do doby, která pro mě nebyla tak známá. Četla jsem všechny ostatní Pilíře a bylo milé seznámit se s počátky Kingsbridge. Postavy jsou jako vždy skvěle vykreslené stejně jako atmosféra té doby . Ubírám hvězdičku za poněkud pro mě zdlouhavé pasáže a to, že se děj v mnohém dosti opakuje, ale i tak opravdu doporučuji.

Vcelar1980
13.07.2023 5 z 5

Napínavé čtení, krásně napsané, pan Follett prostě umí.

cetriolo
15.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Taková klasická Follettovka. Jsou tam jasní kladní a záporní hrdinové, záporným se daří celou knížku až na konci dojdou zaslouženého trestu :) Ale čte se to tak zatraceně dobře!! Follett píše prostě skvěle takže vám na těch postavách fakt záleží a prožíváte s nimi jejich úspěchy i nezdary.

Oproti předchozím (nebo následujícím??) knihám se kniha odehrává během pouhých 10 let a bylo velice zajímavé sledovat jednak jak se žilo v té době (i když podle doslovu to vypadá že moc historických podkladů z téhle doby není, takže těžko říct kolik z toho pocházelo z autorovi fantazie) a taktéž jak vlastně vzniklo Kingsbridge tak jak ho známe (a ještě poznáme v chystaném pátém díle).

kyssling
04.06.2023 5 z 5

Ken Follett je prostě génius, www - Wynstan, Wilwulf, Wigelm a další kvantum skvěle prokreslených postav plných zášti, zla a podlosti se snaží vyvážit spravedlivá krásná Ragna, moudrý Aldred a především statečný, šikovný stavitel Edgar. To vše v reáliích historické Británie na přelomu tisíciletí (prvního) se špetkou sexu či násilí. Nesmím zapomenout na svou oblíbenou Blod, škoda, že v závěru románu autor na tuto postavu zapomínal.
Děkuji Kene za skvělé hodiny četby, snad i další román z prostředí Kingsbridge, který by měl být tentokráte zasazený na konec 18tého století nám přinese další skvělý děj ...

Standa24
01.06.2023 5 z 5

Je to již mnoho let, co jsem četl Pilíře země, teď se k sérii postupně vracím. Jsem rád, že jsme se s autorem mohli vrátit v čase na přelom prvního tisíciletí a dozvěděli se o počátcích města Kingsbridge. Jelikož z tohoto období neexistuje mnoho přesných historických pramenů, mohl Ken Follett ještě více než v jiných románech postavit příběh na fiktivních postavách. Možná i proto je závěr knihy takový jaký je. V reálném životě by osudy hlavních postav asi takto neskončily.

evilunicorn
29.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Asi jsem čekal něco trochu jiného.. Dost dlouho mi trvalo než jsem se začetl, a i když už se příběh rozeběhl, jistá otupělost zůstala.. Skvělé jsou pasáže se soudy, na druhou stranu je zde hromada vaty a tu romantickou linku mezi v podstatě obyčejným poddaným a šlechtičnou, stejně tak jako erotické výlevy (které byly akorát tak na sílu a trapné) si autor mohl odpustit.. A tak přeslazený happenend jsem v knize už dlouuho nedostal.. Spíše zklamání!

wally
27.05.2023 5 z 5

Klasická 'follettovka'...mistrně odvedené dílo, které ohromí nefalšovanou středověkou syrovostí a surovostí na nichž je naroubován romantický příběh...a co je hlavní...funguje to!

Bridgett
06.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Historické romány patří mezi me oblíbené, nemohla jsem tedy přejít knihu bez povšimnutí. Jde o moji první od autora. Upřímně- čekala jsem trochu víc. Ano, moc hezky se to čte, člověk si může představit jak se tehdy asi lidem žilo, vše je hezky popsané, kniha je čtivá. Ale samotný příběh je taková pohádka s dobrým koncem aneb jak chudý chlapec ke štěstí přišel... Láska hory přenáší, dobro zvítězí, všichni zloduši zemřeli a všechno nakonec dobře dopadlo.
Nicméně další knihy v sérii si ráda přečtu, uvidíme zda bude pojetí syrovější a příběh více uvěřitelný.

Paulika419
24.04.2023 5 z 5

Tak to byl raný středověk.To se panu Folletovi podařilo.Krásně popsal rozvoj zemědělského hospodaření,řemeslných prací a stavebnictví.Hlavně mám na mysli Drengův Přívoz.Ten jsem si představila se všemi hrdiny i padouchy.Vůbec si nemyslím,že se jedná o pohádku nebo červenou knihovnu.Tato kniha je pouhá románová tvorba.Co se stalo v našich dějinách raného středověku.? Něco stejného .Václav a Boleslav bratrovražda.Kdo zardousil kněžnu Ludmilu? Přece snacha kněžna lutická Drahomíra .A co romantika Oldřich a Božena nebo Břetislav a Jitka?A právě děj tohoto románu zapadá do období kdy u nás byli vyvražděni Slavníkovci a nasledně zavražděn biskup Vojtěch.V Anglii to určitě nebylo jiné.Emma Normanská jedna z nejlepších královen.Pan Follet se o ní několikrát zmínil v souvislostí se spravedlností a hlavně to byla prateta Viléma Dobyvatele .Děj se krásně rozběhl již od první stránky Edgar hlavní hrdina stavitel všeho co mu na mysl přišlo.Aldred sympatický mnich,který se ve svém boji za správnost v oblasti církevního pořádku nakonec stává biskupem.Ragma s Normandie na kterou v Anglii čeká řada nástrah ale i láska.Wynstan a jeho povedená parta,která zneužívá církve ve svůj prospěch i za cenu vraždy.Na tento román budu dlouho vzpomínat bylo to dokonalé.

vierak
10.04.2023 1 z 5

Nachádzame sa v južnom Anglicku na konci prvého tisícročia. Po dlhej dobe do krajiny vpadnú vikingovia, zničia dedinu a mnohých zavraždia. Náš hrdina Edgar sa po tragickej smrti svojho otca a zničení ich rodinného podniku spolu s matkou a bratmi vydáva do Drengovho prievozu pracovať na opustenej farme. Hoci boli stavitelia lodí, nemajú na výber, musia sa naučiť obrábať pôdu, ak nechcú zamrieť hladom. Edgar je mimoriadne zručný a bystrý mladý muž, takže sa zanedlho vypracuje do vyššej pozície. Pri prevážaní cez rieku sa stretáva s Ragnou, prichádzajúcou z Normadie vydať sa za grófa Wilforda. Vzájomné sympatie a náklonnosť Ragny a Edgara budú vyskúšané mnohými útrapami a dlhým časom.
Pekný príbeh, príjemne podaný, strhujúci, no v porovnaní s ostatnými Follettovými dielami ma až tak neočaril. Je to trochu nuda.

Neo1tex
08.04.2023 5 z 5

No jo, Follett. To je pán. Výborný to je. Follett má pro mě tu schopnost, že mě přinutí přečíst posledních 200 stran na posezení.
Je to skvělá kniha. Napínavá, drsná, poučná, dojemná, lidská i nelidská. Vynikající čtení po všech stránkách.

Evkae36
12.02.2023 4 z 5

Samozřejmě, děj chytne od první stránky a nepustí vás až do konce. I když v porovnání s ostatními knihami z této série se tu zas až tak moc neděje A pilíře země pro mě jednoznačně vedou.