Věc pro lidi

Věc pro lidi https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11330/bmid_vec-pro-lidi-6eM-11330.jpg 4 99 14

Válka s Chtorr série

1. díl >

1. díl série Válka s Chtorr. Zatímco je lidská populace pustošena řadou ničivých epidemií, objevují se na Zemi nepřátelské bytosti, aby začaly poslední fázi své invaze. S naprosto hrůznou bezohledností se tito nepřátelští lidojedi pokoušejí dosáhnout konečného cíle svého snažení – přetvořit planetu do obludného Chtorranského ekosystému. Malá hrstka vojáků a vědců bojuje za záchranu křehké lidské rasy. James McCarthy, původně nadějný student, nyní vstupuje do Speciálních jednotek a tam teprve objevuje… Věc pro lidi.... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Classic And
Originální název:

A Matter for Men , 1983


více info...

Přidat komentář

Robodlak
13.08.2023 1 z 5

Jedna z knih, kterou jsem přes veškerou snahu nedokázal dočíst. Připadala mi naivní a nechtěně komická.

mira.k
06.04.2021 5 z 5

Akční oddechovka trochu Kulhánkovská jen bez té nadsázky. Další díly ztrácí dech.


frantisek8863
12.07.2020 3 z 5

Delší dobu jsem váhal při pohledu na obálku a odkaz na noční můru spojenou s tím co se má dít v knize. Zmínka o Trifidech, byla laciná a zavádějící informace. Průměrná sci-fi, kde se hlavní postava místy snaží být drsňák v boji, filozofuje ve vzpomínkách a přespříliš fňuká. Odhalování tajemství, které obklopuje Chtorrany mě udrželo do konce.

wefka
18.03.2020

Je to místy prostě ubohé, místy nudné, místy až naivně patetické. Na druhé přečtení to není, a i první je nutno udělat s přeskakováním spousty vaty a omáčky. Opakované brečení hlavního hrdiny do cizích klínů raději ani nekomentuji. Na parodii je to zase moc užvaněné a rádoby filosofické. Nula bodov.

ludek.n
08.07.2019 4 z 5

Na obálce knihy Věc pro lidi se píše, že Gerroldův román je klasický a strhující příběh o nepřátelské invazi. Dovolil bych si s touto definicí malinko polemizovat. Především o „invazní klasice“ mám poněkud odlišné představy, než jak je vykresluje Věc pro lidi. Na začátku tu sice máme akční střílečku s mimozemšťany jako vyšitou z emzáckého manuálu pro přežití, jenže pak se nám do toho zaplete politicko-filozofická polemika a s odsunem hlavního protagonisty z bojové linie se to celé ještě více rozmělní a posune někam jinam. Už to vypadá, že zbytek času strávíme v laboratoři bádáním nad tajemstvími mimozemským organismů, ale zase se nám do toho zaplete politika a mudrování o poslání civilizace nebo o úloze občana v systému, který už nějakou dobu nefunguje. Tyhle tanečky okolo horké kaše však přeruší náš hlavní hrdina se svou AM-280, vybavenou laditelným laserovým zaměřovačem a přesvědčí nás, že je čas si zase trochu zastřílet na mimozemšťany. Zdá se vám to „klasické“? Mně ne! Mě spíš na mysl přicházejí slova jako originální, zvláštní a podmanivý. Tím posledním bych pak nahradil onen druhý přívlastek v anotaci, protože stržen jsem nikam nebyl, nekřičel jsem nadšením ani jsem neběhal po bytě a nekřičel: Fantastické!!! Ohromující!!! Dokonalé!!! Ne, nic takového. Ale válka s Chtorrem mě na druhou stranu zaujala natolik, abych vůbec neváhal, zda v sérii pokračovat.

sebikus
19.10.2018 1 z 5

Jako military-sci-fi jsem od toho očekával víc. Přišlo mi to roztahané jak lego v dětském pokojíku. Víc akce prožívám na cestě do práce - velké zklamání. Vsuvky ze sociologie školy mladého mariňáka, který je mimochodem snad pořad ubrečený a ukřivděný, jsou sice zajímavé, ale do této knihy mi to nesedí. Akce je pomálu. Ze začátku se to zdá, že by se to mohlo rozjet, ale to je jenom návnada. Zbytku akce se dočkáte až na konci. Dal bych tomu jenom jednu hvězdu, ale tu druhou to dostanete za to, že tomu dávám ještě šanci, abych se dozvěděl jak to bude dál...

Hadati
14.04.2018 5 z 5

Pokud si chcete přečíst nějakou drsnou military sci-fi o přežití lidstva, tohle je nejlepší volba. V detailnosti se s tím nemůže rovnat Den trifidů (který je spíše psychologický) a brutálností zase Hvězdná pěchota. Jak budete postupovat touto sérií, tak se postupně budete dozvídat o mimozemské agresivní ekologii, která postupně ničí tu naši. Ale není to pouze military. Stejně jako např. u Weberovy Honor Harringtonové, i tady se autor zabývá jinými aspekty svého vesmíru - politikou, sociálním chováním přeživších lidí nebo psychologickými a filosofickými otázkami. To vše se prostřídává, takže nenudí. Tedy pokud vám nevadí zdlouhavé okecávání, které děj nijak neposunuje. V této sérii umírají lidé, děti i psi – a smrt není to nejhorší, co se jim může stát.

hanak_v_exilu
20.07.2017 4 z 5

Když jsem tuhle sérii četl před léty, úplně mě pohltila. Držel jsem palce hlavnímu hrdinovi, nenáviděl jsem všechny jeho nepřátele a bál se o osud lidské rasy. Když jsem si první díl otevřel znovu, kouzlo bylo pryč. Najednou vidím spoustu hluchých míst v ději a ten sympaťák, kterému všichni házeli klacky pod nohy, na mě většinu času působí jako tak trochu ukňouraný, do sebe zahleděný slaboch. A na druhou stranu je neporazitelný Rambo, špičkový specialista a brilatní analytik. Tetralogie Války s Chtorr je tak trochu brak. Nepopírám že zábavný a čtivý, ovšem rozhodně ne bez chyb. Globální linie je ovšem výborná a kdyby pro nic jiného, tak pro ni se vyplatí celou sérií projít.

pablovendat
09.02.2017

Dost dobrá Sci-Fi, kde pozemšťané tvrdě bojují proti mimozemským zrůdám.

Jenom kdyby hlavní hrdina nebyl homosexuál, pedofil, zoofil, trochu indián, trochu černoch .....prostě taková od sebe zahleděná v dnešní době celkem populární multikutlifilo postava.
Ze čtyř dílů (série, která není ukončená), udělat dva a kdyby hlavní hrdina nepíchal děti, nechtěl to dělat s červy, občas i s muži tak je to super čtení.

dzandre
19.08.2016 3 z 5

Moje pocity z téhle tetralogie jsou dost rozporuplné. Námět a zápletka - výborné. Snaha autora o nazvu to komplexnost pohledu na věc (politika, ekonomika, vývoj situace ve vzpomínkách hlavní postavy...) - za mě OK.
Ovšem právě hlavní hrdina, toho nějak nedokážu strávit. Mně přijde jeho osobnost naprosto nereálná a mám pocit, že ho autor prostě nezvládnul. Některé jeho charakterové vlastnosti si podle mě vlastně odporují. Často se chová jako 12letá holčička, je psychicky dost labilní a nevěřím, že by se v reálu taková povaha v bojové akci místo chladnokrevného zabíjení naopak nesesypala. A co mě vyloženě irituje, jeho dialogy ve stylu braku čevené knihovny. Počínaje třetí knihou se podle mně autorovi začíná také rozpadat logika invazní ekologie (já vím, je mimozemská a můžu mít příliš "pozemský" pohled na věc, ale přesto...).
Série také v českém předkladu (v prvním vydání), který místy nepovažuji za úplně zdařilý (takhle - já originál neznám a anglicky moc neumím, ale mnoho obratů je tak strašně kostrbatých, že je to očividné - už název první knihy je v češtině totální nesmysl), trochu trpí změnou překladatele jednotlivých dílů a bohužel i spoustou pravopisných a tiskových chyb.

cwill
01.07.2016

Kniha začíná nabývat na aktuálnosti právě těmi vedlejšími linkami.
Ač vydána už v r. 1983, tak stejně jako Orwellova kniha 1984, začíná se trefovat do reality.

První kniha se čte jedním dechem, akční scény stojí za to.
Z vedlejších politických linek mrazí.

Vlastníkům ságy doporučuji najít v polici, oprášit a přečíst znovu.

tequilaking
24.10.2012

Příběh je spletený z několika linií, a ne každému všechny sednou. Samotná scifi linka o vymření většiny lidstva na epidemie a následném boji s chtorrany je v pohodě, problém jsou ty ostatní. Ne každého zajímá dopad epidemií na globální ekonomiku , nebo vzpomínání hrdiny na hodiny práva - sociologie, které absolvoval na univerzitě. Nicméně není problém tyhle kapitoly přeskočit a užívat si třímetrové růžové červy.

kocour_mikeš
20.06.2012 5 z 5

Skvělá série, 1 a 2 díl super, 3- trochu pokulhává ale furt dobré čtení, 4- jsem nedočetl už to bylo tlučení prázdné slámy. Přirovnal bych k velmi rozsáhlému Dni Trifidů.

kivera
05.04.2012 5 z 5

Výborně napsané, ale na mě to bylo příliš depresivní. Přečetla jsem jen 1. díl.