Ve znamení Kon-Tiki

Ve znamení Kon-Tiki https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187826/ve-znameni-kon-tiki-187826.jpg 5 282 58

Norský badatel Thor Heyerdahl byl zoolog, který krátce pobýval na ostrově Fatuhiva, kde ho zaujalo studium kultury polynéských praobyvatelů. Shodné etnografické prvky u ostrovanů a obyvatelů tichomořského pobřeží Jižní Ameriky ho přivedly k názoru, že praobyvatelé Tichomoří připluli do Polynésie z Jižní Ameriky. Na základě této myšlenky vypracoval migrační teorii o původu praobyvatelů Polynésie. Ve vědeckém světe však s touto teorií neuspěl. Prakticky se jí snažil dokázat tím, že v roce 1947 podnikl zdařilou plavbu z Jižní Ameriky do Polynésie. A právě o tom vypraví tato kniha. O životu pěti lidí na palubě balzového voru, jejich poznatcích a splynutí s přírodou, mořem a mořskými živočichy. A nakonec i o setkání s Polynésany.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Kon-Tiki Ekspedisjonen , 1948


více info...

Přidat komentář

joanb
03.03.2024 5 z 5

Úžasně popsaná výprava na dobovém voru s popisem zajímavých zážitků a šťastného připlutí do Polynésie.
Vrátila jsem se do dětství, když jsme na dovolené četli knížku celá rodina...

Anikkk
12.02.2024 5 z 5

Parádna výprava dobrodruha, vedca, rojka aj pragmatika namiešaného v správnom pomere.
Neuveriteľné, ale naozaj sa to zrealizovalo.
Pútavé čítanie, donúti človeka k rôznym, nie len filozofickým úvahám.
Určite odporúčam.


jaroiva
07.12.2023 4 z 5

Velké překvapení. Myslela jsem, že mě bude bavit nějaké to "kolem", pak budu muset přetrpět nudné vyprávění kolem samotné plavby, a zbytek se uvidí.
Ale nakonec mě vůbec nejvíc bavila plavba. Určitě to nebylo jen moře, moře, voda, voda. Část na voru byla pro mě dočista meditační, ale také jsem si chvíli vzpomněla na horor Sacculina... Očekávaná nuda rozhodně nenastala.
Moc zajívamé vyprávění.

Gabi13
03.11.2023 5 z 5

Neuvěřitelné. Opět jsem si knížku pořídila na doporučení a hodila se mi do Čtenářské výzvy. Nevěděla jsem však jaké dobrodružství mě čeká. Takový neskutečný počin šesti mužů, že na voru se lze plavit tisíce kilometrů. Tři měsíce bez civilizace. Někdy se mi strachy třásla kolena.

MarcoPolo936
07.08.2023 5 z 5

Nedávno jsem o Thoru Heyerdahlovi četl jeho příběh ve zkratce , a teď mezi starými knihami najdu Ve znamení Kon-Tiki, vydání z r. 1964, s krásným přebalem, fotkami. Perfektní náhoda a během dvou dnů jsem se pročítal dobrodružstvím šesti odvážlivců na inckém voru plujícím tichým oceánem, tisíce kilometrů z Peru do Polynésie. Přálo jim štěstí, neskutečná odvaha..

Ikkju
05.08.2023

Naprostá paráda, není potřeba ani komentovat. Snad jen můj skromný návod na "vikingskou" kánoj vyrobenou za půl hodiny: vezmi pádlo, levou nohou ho přišlápni téměř kolmo proti palubě a zafixuj o zadní příčník lodi, pod rukověť pádla uvaž násadu od koštěte a na oba konce zavěš oka celty, zafixuj je uzlíkem lana, které přišlápneš pravou nohou a úhel natočení plachty zafixuješ posunutím a přimáčknutím lana kolenem k obrubě kánoe. Pokud se něco podělá, zvedni špičku levé nohy a celé se to poroučí k zemi a téměř na místě zastaví. Funguje na zadní vítr, manévrovat jde pádlem ponořeným u zádi zhruba v rozsahu asi 40°, za svižného větru jsme předjeli všechny malé lodě a větší motorové čluny se nám vzdalovaly opravdu jenom zvolna. Ahoj!

Melanka
12.06.2023 5 z 5

Ještě že má tahle kniha žlutou obálku. Hledala jsem do čtenářské výzvy a byla jsem nakonec tím dobrodružstvím nadšena. Napínavé, vtipné a poučné.

__Omi__
14.05.2023 5 z 5

Původně jsem se s autorem virtuálně seznámil v jedné z čítanek na ZŠ. Samotnou knihu jsem však přelouskal mnohem později a může za to má nerozhodnost - objevil jsem ji mírně opotřebovanou v jednom antikvariátě, ale já chtěl ve své paličatosti knihu novou. Trvalo mi dost dlouho, než jsem si uvědomil, že buď použitou, nebo pravděpodobně další čekání s mizernou nadějí na uspokojivý výsledek.
No, zkrátím to: ta radost, když mi dorazila od jednoho zdejšího prodejce, ta mi vydržela hned několik týdnů - než se mi ji podařilo po malých dávkách přelouskat. Šlo to pomalu, protože téměř po každé větě jsem si tu situaci vybavoval ve své představivosti. Jak se asi získávali sponzoři na tehdejší akci, jak se kácí tlustý strom na vor, jak se s naštíplým obratlem dá odvážit na takovou plavbu i jak se s malým, bateriemi napájeným vysílačem dá dorozumět na dálku několika tisíc kilometrů. Sám jsem byl v mládí radioamatérem a pamatuji si tu atmosféru, když se ze země ve střední Evropě dorozumíváte s člověkem na Novém Zélandu, v tichomoří, anebo někde na Aljašce. A představujete si, jak to asi vypadá u vašeho protějšku na druhém konci "bezdrátu".
Tak přesně po přečtení několika slov či odstavců jsem se zasnil a vžil se do situace, kdy GPS byl neznámý pojem, stejně jako satelitní internet či digitální fotoaparát nebo kamera. Kdy se plavíte nazdařbůh a nevíte, co vás čeká zítra. To zanícení a odvaha několika severských dobrodruhů, kteří na onen vor nasedli a vyrazili do neznáma...
Ještě teď mi zní v uších písnička Karla Černocha "vzhůru na palubu, dálky volají..." z TV seriálu Dva roky prázdnin a uvnitř cítím nostalgii z toho, že mi se něco takového nikdy nepovedlo. Tak alespoň v nitru na ta dobrodružství vzpomínám jako malý kluk.

mgeisselreiter
29.04.2023 4 z 5

Výprava to byla převratná a nesmírně zajímavá, ale Heyerdahl jako spisovatel ještě není tak vyzrálý jako v dalších svých knihách. Čtení je to i tak poutavé, ale ještě tomu něco chybí. Přesto i po tolika letech kniha nezastarává, i když mnohé vědecké poznatky již pokročily mnohem dál. Je třeba ji brát jako historický dokument. 75%, 29. 4. 2023.

olívoil
28.04.2023 5 z 5

Ačkoli jsem se dlouho zdráhala knihu číst, nevěřila jsem, že by se mi mohla líbit, byl to omyl. Kniha je skvěle napsaná, poutavá, a proto ji vřele doporučuji.

Márrrty
24.05.2022 5 z 5

Hodnotím s odstupem a musím říct, že skvělý odlehčený zážitek. Byla to jízda a lehkost vyprávění byla až neuvěřitelná. Jakmile vyrazili na cestu, perfektně jsem se bavila. Odvaha těch můžu byla často nad moje chápání ale vůbec to tomu neubírá, ba naopak. Nikdo se tam nepitval v nějakých osobních problémech a dramatech a tak to bylo zase po dlouhé době moc příjemné osvěžení.

Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Jedním slovem úžasné. Jsou knihy, které vás v úvodu chytí, ale s každou další stránkou váš zájem opadá, nebo naopak knihy, které mají pomalý rozjezd, už už je chcete odložit, ale nakonec se začtete a jste rádi, že jste s tím nesekli po těch nudných prvních dvaceti stranách. No a pak jsou knihy, jako tady Ve znamení Kon-Tiki, jež si vás zaháčkují od první do poslední strany a vy čtete se zatajeným dechem, tu se smějete spolu s těmi šesti dobrodruhy, (tu se, jakožto milovník fauny, lehce naštvete, když tam loví a porcují žraloky, ale chápu, psala se první polovina dvacátého století), zkrátka kniha, která by byla skvělá i jen jako fikce. O to úžasnější je, že se to vše Heyerdahlovi a jeho bandě skutečně stalo.

Monika1717
16.03.2022 4 z 5

Kniha se stěhovala z jedné knihovny do druhé a ničím mě nelákala k přečtení. Cestopisy nečtu. Chtěla jsem ji odnést do knihobudky, několikrát jsem ji měla v ruce, ale vždycky dostala milost. A pak přišla čtenářská výzva a já jsem ji se smíšenými pocity vytáhla z knihovny a ........... přečetla. Omlouvám se, pane Heyerdahle. Vaše kniha vůbec není špatná, ba naopak. Jestli jsou všechny cestopisy tak zábavné, tak je asi začnu číst. A k tomuhle se určitě ještě někdy vrátím.

Broukodrak
29.01.2022 5 z 5

Maminka mi tuhle knížku dala, když si ji dočetla, abych se pobavila. Bylo to opravdu zábavné.
Prvních cca 50 stran není nic moc, zařizování bylo vždycky nuda, ale po vyplutí na moře to je mnohem lepší.
Hodně nás všechny v rodině pobavilo, jak po ztroskotání soutěžili, kdo má sušší spacák. Vítěz vyhrál proto, že jeho spacák nečvachtal, když se v něm otočil.
Doporučuji proti nudě!

RADOST
21.08.2021 3 z 5

Tuto knihu miloval můj bratr, přímo ji hltal. Mladík toužící po dobrodružství , fandící objevům. Mě také zaujala, ale zdaleka ne jak bratra. Ta touha po dobrodružství ve mně prostě nikdy nebyla. Jen po poznání.

GYROTOURBILLON
01.06.2021 5 z 5

Nádherná kniha popisující dobrodružství. Nedávno jsem zkoukl film, který též nebyl špatný. Je to tak, jak říká Standa24 .

Jodys.63
20.03.2021 4 z 5

Působivé čtení , které má spád. T.H. uskutečnil svoji dobrodružnou cestu těsně po druhé světové válce !!, přitom bylo možné pro svou věc poměrně jednoduše získat kvalitní lidský “materiál” i finance ... dnes v “ hlubokém “ míru posíláme vozítka na Mars, ale uskutečnit podobnou výpravu by asi bylo administrativně , bezpečnostně a finančně považováno za dětinskost...

KatarínaK.
03.01.2021 4 z 5

S Tikim jsem se seznámila díky filmu a tak jsem se dostala k této knize. Neuvěřitelné jak víra a touha obhájit v co věříte,přestože ostatní to zatracují, člověka přivede k takovému riskantnímu podniku. Obdivuji odvahu,kterou tito muži v sobě našli a vydali se napříč Tichým oceánem 8000 mil na obyčejném voru. Jen málo lidí na světě zažije takové dobrodružství. Děkuji panu Thorovi,že se s námi na stránkách o svůj příběh podělil. Ráda jsem se s ním svezla až do Polynésie. Krásná,zajímavá a napínavá kniha. 4,5*

Teclaireddy
05.12.2020 5 z 5

Kdybych nevěděla, že je to pravdivý příběh, asi bych nevěřila, že v sobě někdo bude mít tolik kuráže a bláznovství. Fascinující.

1amu
21.08.2020 5 z 5

Protože komentáře vystihují celou úžasnou cestu v Pacifiku, doplňuji je již jen jmény :
Thor Heyerdahl (1914 – 2002), organizátor a vůdce expedice, bez něj by k expedici nedošlo.
Erik Hesselberg (1914 – 1972), navigátor a umělec. Namaloval velký obraz boha Kon-Tiki, jenž zdobil plachtu voru.
Bengt Danielsson (1921 –- 1997) měl během plavby roli číšníka, což v tomto případě znamenalo především přidělování denního přídělu jídla a pitné vody. Danielsson byl švédský sociolog, který se zajímal především o teorii stěhování národů. Během expedice zastával také roli tlumočníka, neboť byl jediným španělsky mluvícím členem skupiny.
Knut Haugland (1917 – 2009) byl především radiokomunikačním expertem. Během 2. světové války byl vyznamenán Brity za účast na sabotážních akcích v Norsku.
Torstein Raaby (1918 – 1964) během plavby také zajišťoval radiové přenosy. Zkušenosti s radiokomunikací získal též během 2. světové války, když se skrýval za německou linií a sledoval německou válečnou loď Tirpitz. Jeho tajné rádiové přenosy významně přispěly k jejímu potopení spojeneckými bombardéry.
Herman Watzinger (1910 – 1986) byl technik, během cesty zaznamenával meteorologické a hydrologické údaje
Můj přítel, radioamatér Vláďa Kott (+1984), OK1FF mi při jedné z návštěv, ukázal potvrzení o navázaném spojení s KON-TIKI (t.zv.QSL), měl se čím pochlubit.

Štítky knihy

mořeplavba moře a oceány cestopisy

Autorovy další knížky

Thor Heyerdahl
norská, 1914 - 2002
1957  91%Ve znamení Kon-Tiki
1981  93%Fatu-Hiva
1974  94%Výpravy Ra
1970  90%Aku-aku
1983  90%Staré civilizace a oceán

Kniha Ve znamení Kon-Tiki je v

Právě čtených10x
Přečtených383x
Čtenářské výzvě78x
Doporučených34x
Knihotéce235x
Chystám se číst130x
Chci si koupit24x
dalších seznamech6x