Ve vyšším zájmu - Pravda, lži a prezidenti

Ve vyšším zájmu - Pravda, lži a prezidenti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416298/bmid_ve-vyssim-zajmu-pravda-lzi-a-prezid-LsQ-416298.jpg 5 9 3

Strhující pohled do zákulisí americké politiky Kniha bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho se stala bestselerem ještě před vydáním. Comey tvrdě kritizuje současného prezidenta Donalda Trumpa, kterého považuje za morálně nezpůsobilého k vykonávání úřadu, přirovnává Trumpovo pojetí vládnutí ke světu mafie, do nějž jako vyšetřovatel podrobně nahlédl. Comeyho vzpomínky ale sahají mnohem dál než k současné hlavě Bílého domu, dostane se na George W. Bushe, Baracka Obamu i manžele Clintonovy. James Comey sehrál významnou roli v kauze uniklých mailů Hillary Clintonové. Kniha je strhujícím nahlédnutím za kulisy americké politiky i zamyšlením nad tím, co je podstatou dobré vlády: vyšší zájem, povznesený nad stranické loajality a směřující k prospěchu celku.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership , 2018


více info...

Pavlaj
Pavlaj
14.02.2020 5 z 5

Velmi zajímavé. Comey udělal dobře, že svou knihu (přestože ji samozřejmě psal jako svou obhajobu po vyhazovu od Trumpa) pojmul šířeji a kritiku současného prezidenta si nechal až na samý závěr. Co mě rušilo, je, že přestože autor sám férově přiznává, že má zbytnělé ego, občas se mu neubrání. Dělá mu dobře, když se může chlubit, kolikrát seděl v Oválné pracovně, na kolika klíčových jednáních se podílel a jak neustále jezdí v limuzínách s tmavými okny.... To je holt asi americká kultura, která je nám trochu k smíchu. Přesto pět hvězd, protože jsem přečetla na jeden zátah a žádná část knížky mě ani trochu nenudila.

jan8647
jan8647
14.01.2020 5 z 5

Výborná kniha. Na literaturu faktu velice čtivě napsaná, která Vás vtáhne do situací a nepustí. Přečetl jsem ji za víkend. Jen mi potvrdila, co jsem si myslel o zmíněných prezidentech USA. Hlavní je diametrální rozdíl mezi hodnotami prezidenta Obamy a Trampa. Zajímavý je popis jednotlivých míst, počínaje Bílým domem. Krásně je tam popsáno fungování amerického systému prokuratury s vazbami na FBI a další složky bezpečnostních institucí a jejich pravomocí. Autor, resp. bývalý ředitel FBI se jeví jako velice zásadový člověk a skvělý manažer. Vyšší hodnoty se prolínají celou knihou. Doporučuji.


Petr Dudek
Petr Dudek
05.10.2019 5 z 5

Autobiografie bývalého ředitele FBI. Přestože sloužil jak demokratickému, tak republikánskému prezidentovi, jehož pohled na svět je mu bližší, nehodnotí je z politického přesvědčení, ale pouze z pohledu dobra a zla, který by se líbil Václavu Havlovi. Dokáže ocenit i toho, kdo má jiný názor, než on sám. Velká morální zásadovost vyznívá po celou knihu, až do posledních dvou kapitol, kdy konečně na scénu nastoupí Trump. Ten jakoby přišel z jiného vesmíru, kde pravda, zásady a nezávislost vůbec neexistují. Autor ho vykresluje jako nekompetentního, do sebe zahleděného snoba, který se z Bílého domu pokouší udělat vlastní Cosa Nostru.
Epilogem pak ale podtrhuje hlavní myšlenku knihy, do které Trump jen omylem naboural. Etické hodnoty, pravdu, integritu, úctu a toleranci.

Štítky knihy

zfilmováno Donald Trump

Autorovy knížky

James Comey
americká, 1960
2019  91%Ve vyšším zájmu - Pravda, lži a prezidenti

Kniha Ve vyšším zájmu - Pravda, lži a prezidenti je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x