Ve vteřině

Ve vteřině https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462706/bmid_ve-vterine-ofz-462706.jpg 5 142 57

Ve vteřině série

1. díl >

Během zlomku vteřiny šestnáctiletá Finn Millerová zemře. Ale její příběh teprve začíná... Po tragické autonehodě se Finn ocitne mezi nebem a zemí. Bezmocně sleduje, jak se její nejbližší zoufale snaží přežít. A zatímco někteří se nečekaně projeví jako hrdinové, v jiných neštěstí probudí to nejhorší. Finn by se chtěla posunout dál, jenže jak by mohla svou rodinu a přátele opustit, když se jejich životy roztříštily na milion kousíčků?... celý text

Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

In an Instant , 2020


více info...

Přidat komentář

Ferda43
předevčírem 5 z 5

(SPOILER) Netradiční forma vyprávění. Po smrti teprve poznáme povahu blízkých... Hlavní hrdinka umírá na prvních stránkách a dál už je pouhým bezmocným pozorovatelem... I když ji někteří senzitivnější lidé cítí.. Osudový okamžik změní životy zásadním způsobem. A každý se z toho musí vyhrabat po svém..

Natty
13.04.2024 4 z 5

Velmi netradičně pojatá kniha, u které jsem si nejdříve říkala, že nebude úplně pro mě, ale nakonec se děj příjemně rozvinul a nemohla jsem se odtrhnout. Bob mě strašně rozčílil. Bylo to velmi mrazivé čtení a styl vyprávění z pohledu Finn velmi zajímavý. :)


BlaV.
05.04.2024 5 z 5

Koupila jsem si na základě hodnocení, nic moc jsem neočekávala, ale byla jsem velmi příjemně překvapena, jak mě kniha "dostala" - smutná, ale i krásná zároveň.

parvitas
01.11.2023 5 z 5

Rodinný výlet, kde sa do mikrobusu natlačili dve rodiny, priatelia, pes a náhodný stopár. Knihu som čítala v lete, ale mrazilo pri nej statočne.
Knihu som prežívala spolu s Finn, rozprávačkou, ktorá umrie takmer hneď v úvode pri autonehode. Nie, nie ja to spoiler, je to čistý fakt, ktorý vám prezradí už anotácia. Auto padá z cesty hlboko do lesa, okolo zúri snehová búrka, sú tu zranení a šokovaní, bez možnosti zavolať záchranu.
Neviem, ako by som reagovala v takej situácii, nikto to nevie o sebe povedať s určitosťou. Len hraničné situácie ukážu charakter ľudí, ich súcit, bezcitnosť či egocentrizmus. Myslela som si, že neskôr ich bude fackovať hanba, že si vstúpia do svedomia, ale nie... na to by nejaké museli mať. Úplne ma pohltili nasledujúce stránky, nielen samotná nehoda, ale aj to, čo sa dialo po nej. Že autorka spracovávala nejakú svoju traumu z detstva (viď záverečná poznámka) je jedna vec, ale položte si otázku, ako by ste sa zachovali vy? Úprimne, uprednostníte svoje dieťa pred cudzím? Ozve sa vo vás čisto len pud sebazáchovy, či aj empatia k dieťaťu, ktoré nikto nechráni, aj keď vám bolo zverené? Dojímavé čítanie, kde odhalíte hranice morálnych zábran. Jednoznačne odporúčam!

evik2710
26.07.2023 4 z 5

Zvláštní smutný příběh

evineckY
16.07.2023 5 z 5

Uf... Tak to byla emociální ždímačka !
Jedna vteřina - je to nic a přitom v jediném zlomku tohoto nic se změní životy tolika lidem. V největší krizi se ukáže charakter člověka, sebestřednost a bezcitnost.
Autorka čerpala námět z vlastních zkušeností a není co závidět.

Tato kniha je o neštěstí, ale skutečný příběh se odehrává po tom, co ho spustilo,
bezprostředně po tragédii, kdy všechny zúčastněné dostihnou důsledky jejich rozhodnutí a neodbytně je pronásledují. Odjakživa jsem věřila, že pozdní lítost je nejtěžší pocit, s nímž se musí žít, ale aby ji člověk cítil, musí mít svědomí,
což je zajímavý paradox, který umožňuje těm nejhorším z nás trpět
nejméně následně po tom, co spáchají nějaké zlo.

Aiden888
09.07.2023 5 z 5

Náhodně koupená. Nečekala jsem nic a dostala jsem všechno...příběh, emoce, poučení. Víc nemám co dodat.

Chytuš
05.07.2023 5 z 5

Náhodné překvapení - knížka na mě vykoukla v sekci čerstvě vrácených a při půjčení jsem nevěděla přesně, co od ní čekat. Je pravda, že začátek byl takový tuctově YA, což se ale o několik stránek dál "ve vteřině" změnilo na čirý boj o přežití. Finn zůstává jako pozorovatel všeho dění - jak se kdo chová, co říká, jaké skutky dobré nebo špatné je schopen pro přežití udělat. Nicméně příběh bojem o přežití nekončí - jde mnohem dál. Tam, kde katastrofické romány obvykle končí, se čtenář začíná rozehřívat a s čím dál větším napětím sleduje psychologické drama o dění "potom". Jak k celé situaci přistupují jednotliví protagonisté, co cítí, jak se chovají... Nádherná studie, kdy si čtenář nejednou položí otázku, jak bych se asi zachoval/a já?

Rade
04.07.2023 2 z 5

Přemýšlím, proč mě kniha s tak hvězdným hodnocením nechytla. Že je primárně pravděpodobně psaná jako YA literatura asi není pro mě to hlavní, zda by se mi líbila v patnácti šestnácti, fakt nevím. I když mám trochu pochybnosti, zda takto pochmurný neradostný příběh je vůbec přínosný pro dorůstající mládež...
Ano, v příběhu rodiny, která prožije autohavárii se smrtelnými následky, a ještě k tomu hororové přežívání v mrazivé pustině, je mnoho pravdivého a jistě i poučného. Ukazuje nám, jak fatálně taková událost zapůsobí na přeživší členy rodiny, jak zamíchá se vztahy v rámci rodiny i se vztahy k dalším účastníkům nehody a dalším lidem. Jak devastující je takové prožití a přežití.
Ale to je pro mě tak všechno. Knižní příběh se mi jeví jako taková dost přehnaná moralita, jsou rozpitvávány různé větší nebo menší prohřešky účastníků, řeší se, zda člověk víc ochrání vlastní děti na úkor cizích. To nejsou spoilery, tohle je nastoleno hned v počátku a celá kniha je vlastně o tomhle.
Mně toto zaměření prostě nesedělo, nebo možná přesněji, způsob podání téhle problematiky mi neseděl. Vzhledem k závěrečnému slovu je zřejmé, si autorka potřebovala vyřešit své vlastní trauma z dětství, které jí v dětské duši při zážitku v horské bouři nastolilo právě tyto otázky.

Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Wau! Áno, toto si chcete prečítať. Netradične podaný príbeh, ktorý vo vás zostane aj po dočítaní. Navyše, jediné čo môžete robiť je čítať a prizerať sa, čo sa tam deje... presne tak ako Finn. Bolo to veľmi frustrujúce a ja som si aj poplakala. Nezabudnuteľný príbeh.

Gibis
05.03.2023 5 z 5

Román Ve vteřině sice začíná tak trochu jako dívčí román, ale nenechte se mýlit! Velice rychle se změní v drama, boj o záchranu života a nakonec v psychologické drama o důsledcích nehody, o svědomí a jak moc tady platí "Hoď kamenem, kdo jsi bez viny". Tohle čtení vás nenechá vydechnout a přinutí vás přemýšlet o tom, jak byste se sami zachovali tváří v tvář ohrožení života vašeho, či vašich nejmilejších.

iška
09.02.2023 4 z 5

Velice čtivé. Titul je tu uváděn jako dívčí román, ale jsem přesvědčena, že osloví i starší čtenáře. Velice dobře zpracované charakteristiky jednotlivých postav. Určitě stojí za přečtení.

Lexie321
20.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Maximálne odporúčam! Úžasná kniha. Všetci môžu urobiť v kríze zle rozhodnutia ale to, čo urobil Bob bolo naozaj odporne. O to viac ked po prečítaní knihy zistite, že autorka vychádzala z vlastného zážitku z detstva.
Postava Finn, Kyla a Mo boli skvelé.
A asi najviac som obdivovala Ann aj napriek všetkým jej chybám sa zachovala najlepšie.
Naozaj silná kniha.

AngeliS
20.11.2022 5 z 5

Připálila sem večeři! Protože jsem to hltala tak, že mě nějaký ten smrad nemohl zastavit! Musela jsem to totiž dočíst!
Toto je romantika pro mě! Bylo to tak mrazivé. Dost jsem si poplakala, ale zároveň se našly momenty k smíchu. Ta tragédie a dilemata a jak se kdo zachoval. Geniální nápad psát to z pohledu Finn! Příběh totiž propluje životem mnoha lidí a takto to krásně plynule přecházelo. Opravdu, jak říká autorka, dalo jí to možnost více nahlédnout k lidským pocitům. Fuha teda!

lucakuca
13.11.2022 5 z 5

To je teda něco.
Vždycky jsem si říkala, že jsem dobrý člověk, ale jsem vážně dobrý člověk?
Kniha se do mě zabořila jako červ do jablka a hlodá a hlodá a rozežírá mě zevnitř na kusy a nutí mě o sobě pochybovat a hned se hájit, že třeba bych...
Čtivé!
Poznámka autorky je mrazivá.

ovsemzectu
10.11.2022 5 z 5

Líbila se mi tak, že jsem ji přečetla za jediný den. No myslím, že ji za nějakou dobu přečtu ještě alespoň jednou. Vůbec jsem nečekala že to bude prvních skoro sto stran takový boj o přežití, takže mě to trochu vykolejilo, ale bylo to celkově uvěřitelné a velmi zajímavé. Žádnou podobnou knihu jsem nečetla.
Doporučuji.

Holly.W
11.10.2022 3 z 5

Některé myšlenky z této knihy byly zajímavé, třeba když se člověk ocitne v zoufalé situaci, v ohrožení svého života, tak udělá cokoliv, aby si svůj život zachránil. I když to třeba znamená obětovat blízkého člověka. A může člověk obětovat třeba jednoho jedince, aby zachránil několik jiných? Co je dobro a co zlo? Také bylo zajímavé sledovat osudy lidí poznamenaných takovou tragédií, když už je po všem a dál žijí své životy. Podaří se jim se svou vinou vyrovnat? Člověk se zamýšlí, jak by se zachoval v jejich situaci, pravda ale je, že to nikdo neví, dokud by to neprožil.
Přesto to ale nebyl úplně můj šálek kávy…. Nevím, jestli je to jenom tak špatně napsané, nebo to je z toho důvodu, že to vypráví teenagerka, tak to působí tak nějak dětinsky. Ale i tak jsem nebyla schopná se do knihy úplně ponořit a procítit ji. Každopádně nějaké poznatky z knihy mi v hlavě zůstali. Hodnotím průměrně.

Havrnka
27.09.2022 5 z 5

Krásně napsané. Chytlo to za srdce.

Sigurd_Lesandi
14.08.2022 5 z 5

Toto bylo výborné. Nikdy by mě nenapadlo, že by na mě nějaký příběh mohl zapůsobit až do takové míry.
Autorka zvolila poněkud nevšední způsob vyprávění přes hlavní postavu, která má formu – no, řekněme ducha, který ale nedokáže nijak komunikovat a má možnost se jen dívat – a trefila se perfektně.
Nikdy jsem nečetl knihu, kde by byly postavy propracované až do takových podrobností, zejména v oblasti psychiky. Nenajdete tu jedinou čistě zápornou nebo čistě kladnou postavu (no možná až na jednu výjimku), protože ačkoliv byste chtěli některé z nich za jejich skutky nenávidět, tak si vždy budete muset přiznat, že to v dané situaci moc nejde. A právě postavy mě díky tomu bavily na celé knize nejvíce. Nic nebylo černobílé. Každý vás bude chvíli štvát a chvíli ho budete zbožňovat.
Autorka na vás bude házet jeden zvrat za druhým. Po celou dobu čtení se nezastavíte a nebudete chtít knihu ani na chvilku odložit. A i když tu najdete skutečně hromadu zvratů, nikdy to nebude zmatené, vždy se budete chytat a vždy to bude mít hlavu a patu. Kapitoly jsou poměrně krátké, což je mimo jiné také důvod, proč se mi kniha četla tak moc dobře a rychle. Perfektní práce.
Konec nemohl být uchopený líp. Příběh není zakončen najednou, ale naopak se postupně a velmi pozvolna dozvídáte, jak to z jednotlivými postavami dopadlo, což jednak celý příběh krásně uzavřelo, ale také to bylo dojemné. V Okamihu se může pyšnit titulem knihy, která mě jako jediná skoro rozbečela. A vím, že říct, že vás kniha skoro rozbrečela, zní zvláštně, ale věřte, že to je u mě hodně.
Za svůj život jsem toho už přečetl celkem dost, ale žádný z těch příběhů na mě nezapůsobil tak, jako tento, a pokud vám všem můžu doporučit jednu jedinou knihu, kterou si prostě musíte přečíst, je to tato.

Dani25
06.06.2022 4 z 5

Pútavá kniha, pretože je z pohľadu mŕtvej Finn, takže odhaľuje správanie sa ľudí aj vo chvíľach, keď si myslia, že ich nikto nevidí. Kniha ukazuje ako sa jednotlivé postavy správali vo veľmi kritickej situácii a ako to celé spracovávali po nej (každý po svojom). Ktovie ako by sme konali my, dúfajme, že nič také nezažijeme.
"- Ako sa z toho dostanem?
- Krok za krokom. Stále ste tu, takže nemáte na výber. Stačí ísť ďalej o centimeter, o meter, ak aj nie správnym smerom, ale hlavne vpred."