Ve stínu orla
Praha, březen 1938. Mladá diplomatka Adéla cítí blížící se bouři. Snaží se varovat před hrozbou, kterou všichni podceňují. Na druhé straně stojí Karl, fanatický mladík ve službách nacistů. V jeho ambicích a touze po moci se odráží temná vášeň doby. A uprostřed tohoto střetu stojí obyčejní lidé, jako židovská rodina Wolffových z Vídně, kteří se snaží přežít ve světě, kde lidskost mizí pod tlakem nenávisti. Michael Reit podává syrový obraz Evropy na prahu války. Podle skutečných historických událostí.... celý text
Originální název: The Eagle's Shadow, 2025
Komentáře knihy Ve stínu orla
Nelehké čtení vzhledem k informacích a obrazů s nástupem Německa a nacistů, popisu v koncentračních táborech apod. Literárně velmi zdařile a čtivě zpracováno.
Velice poutavý román, který začíná přípravami na anšlus Rakouska a končí přepadením vysílačky v městě Gleiwitz. Končí ale jen na čas, protože autor připravuje jeho pokračování. Na knize se mi mimo jiné líbí, že nám vlastně formou příběhu předkládá dějiny, které předcházeli vypuknutí druhé světové války. Navíc se ještě podstatná část odehrává v Praze. Nemám nic vážnějšího, co bych knize vytknul, tak na závěr pochválím povedenou obálku. A jestli bude čas, tak se pustím i do dalšího dílu.
Citace: Zvědaví občané vykukovali z oken bytů v horních patrech a několik odvážlivců se nebálo čelit sněhu a vydalo se ven, aby přivítali vítěznou armádu Wehrmachtu vstupujícího do hlavního města Československa. Neboli protektorátu Čechy a Morava, jak se země brzy začala nazývat.
Knihu jsem přečetl za 2 dny, je psaná velmi poutavě.
Na třech fiktivních postavách autor historicky reálně popisuje události v období březen 1938 - srpen 1939, které vedly k vypuknutí 2. světové války, se zaměřením na dění v Rakousku a Československu.
Autor už napsal 2. díl, který začíná válkou 1.9.1939
Kniha mě nadchla už od začátku... kniha je rozdělena na tři části ...cca 1,5 do začátku 2. světové války... z pohledu Žida Felixe, Češky Adély a ambiciózního Němce Karla ... od anšlusu Rakouska přes Mnichovskou dohodu a protektorát... po válku... je to čtivá kniha a podporučuji...
První kniha kde je velmi "čtivě" popsán začátek druhé světové....Navíc...Což jsem velmi v knize ocenila...Život tří osob Žida, Češky a ambiciózního Němce roku 1938. Děkuji autorovi
Čtivé a trošku silnější čtivo, které vtáhne čtenáře na úplný počátek druhé světové války. Pohled ze tří stran, tři osob, který se místy protne. Karl, Felix a Adéla, tři hlavní postavy, které líčí svůj život a své putování mezi lety 1938 a 1939.

92 %
74 %

(SPOILER) Miluju knížky s tématem předválečné doby. Nicméně od Ve stínu orla jsem čekala, že mě nadchne víc. Příběh Felixe zajímavý, preferuju právě příběhy obyčejných lidí a dopady nacistického řádění na jejich každodenní životy víc než popisy postupů těch psychopatů ve vysoké politice. A právě této vysoké politiky bylo v knížce na mě až dost. Dále už je SPOILER! - V knize se ovšem děje pár pro mě až neuvěřitelných "náhodiček". Copak vězněného Felixe jenom tak propustili z Buchenwaldu? Opravdu? Proč by to dělali, aby místní poměry troubil do světa? A vůbec měl hodně štěstí na cestě do Anglie.