Pohár smrti

Robert Jackson Bennett

Ve stínu Leviatanů série

1. díl

Detektivně laděné fantasy s dvojicí podivuhodných vyšetřovatelů ve stylu Sherlocka Holmese a doktora Watsona. V nejhonosnějším domě v Daretaně je nalezen mrtvý říšský důstojník — podle všeho ho zabil strom, který mu vyrašil z těla. Taková smrt je krajně nezvyklá a děsivá i na hranicích Říše, kde bují rozličné nákazy a krev leviatanů způsobuje podivné magické změny. Případu se ujímá Ana Dolabrová, vyšetřovatelka proslulá nejen svou prohnaností, ale též výstředností. Povídá se, že všude chodí se zavázanýma očima, dokonce prý dokáže vyřešit zdánlivě neřešitelné záhady, aniž vystrčí nos z domu. K ruce má nového asistenta jménem Dinios Kol, který se díky své magicky vylepšené paměti stává Aniným dokonalým pomocníkem. Jeho nadřízená ho svým chováním střídavě pohoršuje, mystifikuje a příšerně dopaluje, ovšem při rozplétání zašmodrchaného případu je Din svědkem toho, jak se její důvtip žene od jedné překvapivé dedukce ke druhé, a musí uznat, že Ana je skutečně nejlepší vyšetřovatelkou v Říši. Když oba detektivové rozkryjí plán, který ohrožuje celou Říši, Din pochopí, že ještě zdaleka nerozluštil hádanku, již představuje sama Ana Dolabrová — a v duchu se začíná ptát, jak dlouho dokáže před jejím pronikavým rozumem skrývat svá vlastní tajemství…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: 2025 , Host
Originální název: The Tainted Cup, 2024

Komentáře knihy Pohár smrti

evilunicorn
předevčírem

Svěží (a svižné), zábavné ale přitom chytré na pozadí neokoukaného námětu s Leviatany.Postavy jsou výtečně napsány a interakce mezi nimi funguje na jedničku.Takovalá Ana,to je docela slušně prořízlá a nevymáchaná huba.. Bennett mě okouzlil svými Božskými městy a i když Záhutí mě pocitově minulo,tohle je naopak příběh podle mého gusta!Bravo a už se nemůžu dočkat dalšího dílu!

burunbook
11.01.2026

Perfektní záležitost. Pro fantasy i detektivky mám slabost, jen málokdy mám ale možnost užít si obojí dohromady, a tohle byla jízda od začátku do konce. Někteří zmiňují pomalejší rozjezd; já si naopak pochvalovala okamžité vhození do vyšetřování. Vraždy byly vysloveně delikatesní, vyšetřovatelka Ana je dokonale uhozená a Kol je koťátko, závažnost situace se navíc exponenciálně stupňovala, až jsme se přiblížili zhroucení systému (což hodně můžu).
Četla jsem dvakrát hned po sobě a pořád je to skvělý. Jenom nutně potřebuju někoho, s kým budu moct probrat původ leviatanů...

Kexina
06.01.2026

Novou knihu milovaného autora jsem si nemohla nechat ujít. Tentokrát opravdu hodně dlouho trvalo se do příběhu začíst a zorientovat se v novotvarech, postavách i ději, ale pak nastal ten správný zlom a jako obvykle jsem už jen čekala na každou volnou chvilku, abych mohla číst. Rozhodně se těším, kam naše hlavní dvojice zamíří v další knize.

Tilte
15.12.2025

fantasticka detektivka ala nero wolfe. zabavny svet, ctivy pribeh, charakteristicke postavy a hravy jazyk ve skvelem prekladu.
tesim se na dalsi dily.

Peťulka3
08.12.2025

Musím říct,že mě tahle kniha velmi mile překvapila. Spojení detektivky a fantasy se tady povedlo na jedničku. Jediné co mě tam trošku mrzí je ten dnešní trend,že v každé knize musí být zastoupeno všechno. Aby se někdo necítil ukřivděný.

Kniholenka_DK
07.12.2025

Skvělá kniha, která v sobě originálně kombinuje žánry biopunk, fantasy a detektivku. Po dlouhé době mám pocit, že jsem četla něco vymykající se klasické fantasy šabloně. Je to první kniha kterou od autora čtu, ale zaujal mě natolik, že budu nejen nadšeně očekávat český překlad dalšího dílu, ale přečtu si i jeho starší série. Po řemeslné stránce byla totiž kniha velká paráda.

+ vše do sebe logicky zapadalo
+ worldbuilding promyšlený s velkým potenciálem a přesto čtenáři servírovaný hezky přirozeně po malých kouscích
+ sympatické a nekonvenční postavy
+ skvěle zvládnutá detektivní zápletka
+ správně dávkovaný slovní humor
+ extra ocenění pro perfektní a hravou práci s jazykem (zde si velkou zásluhu připisuje i překladatel)

Někdo zmiňuje, že má kniha temnou atmosféru. To jsem nevnímala - ano vyšetřují se vraždy a korupce a bezpečnost lidi ohrožují obrovští mořští tvorové leviatani - ale díky hravému jazyku a nekonvenčním postavám vyšetřovatelů mi naopak celý příběh přijde lehce odlehčený a rozhodně z toho necítím takovou tu těžkou, na čtenáře padající atmosféru.

barbora.alex
26.11.2025

Biopunk ředěný detektivkou a temně chorobnou atmoškou?

Tohle je moc fajn věcička, která se opírá o typický bennettovský prvky. Je hbitější než jeho města, world building ustupuje detektivnímu pátrání a politice, ale určitě se na něj nezapomíná. Je to svěží, neotřelý a excentrický. Technika podpírá biologii a biologie podpírá techniku. Duo hlavních postav nepostrádá chemii. Ana je intoška, výstřední, sarkastická, přímá a s ničím se moc nepáře. Din je zase kliďas sbírající zkušenosti.

Chvilku se to otřelo o pět hvězdiček, ale Din by si zasloužil víc prostoru. A čas od času jsem se přece jen ztratila ve všech těch motivech.

Enny06
01.11.2025

Budu se opakovat ale Bennett je fakt génius.
Opět fantasticky vymyšlený svět, skvělý děj, postavy všechno. Kniha se četla velmi dobře. Občas je třeba zastavit a přemýšlet o tom, protože informací je tam mraky. Moc mě bavily obě hlavní postavy a myšlenkové pochody Any byli fascinující :D
Musím vyzdvihnout i skvělou práci překladatele.
Mrzí mě, že tento autor nemá takovou pozornost jakou by si zasloužil. Nicméně, já zkonzumuju všechno co tenhle člověk napíše. Děkuju za takové knihy !

danuus
31.10.2025

Kniha mě zaujala hned po prvních pár větách a rychle mě vtáhla do děje. Četla se vlastně sama, mělo to spád, stránky ubíhaly a než jsem se nadála, byla jsem skoro na konci. Opravdu skvěle vymyšlené a promyšlené.

Až do 3/4 knihy, jsem byla přesvědčená, že dám knize plný počet hvězdiček. Co mě přimělo dát jen čtyři?

Zaprvé mi vadilo, že všechny postavy řekly občas sprosté slovo. Počkejte, hned řeknu proč. Není to tak, že by mi vadila sprostá slova. Kdyby tak mluvila jenom jedna postava, vůbec by mi to nevadilo, bylo by to pro ni charakteristické. Třeba k Aně mi to úplně sedělo, ještě možná k Milžinovi, ale k Diniovi a ostatním už ne.

Druhou věcí bylo to, jak bylo vyšetřování spletité, ale nakonec se vše rychle vyřešilo... byla jsem z toho zmatená. Musela jsem se vracet zpátky a shrnout si, kdo co proč vlastně udělal. Možná to je ale jen mnou :D Čekala jsem větší "wow" efekt.

Trochu jsem se ztrácela v postavách a musela jsem si opakovat jejich jména a kým jsou. Ocenila bych nějaký "slovníček".

Romantická linka mi přišla ukvapená a taková trochu na sílu.

Abych nebyla jenom negativní, musím vyzdvihnout jak originalitu světa, tak děje. Postavy jsou jedinečné a každá má jiný charakter a není možné, abyste si nějakou neoblíbili. Líbily se mi vymyšlená slova, třeba kocovíno :D (Dobrý překlad dělá taky své.)

Jinak fakt super, převládají pozitivní pocity, i když to možná podle tohohle komentáře tak úplně nevypadá :D Je tady solidní základ pro další díly. Doporučuji přečíst.

Relaxo
12.10.2025

Tematicky ojedinělé a neotřelé. Detektivka zasazená do spletitého fantasy světa. Naposledy jsem něco podobného četl u Terryho Pratchetta a jeho velitele Elánia z Ankh-Morporku. Nejde o stejný příběh, ale o podobné jádro: fantasy svět, (tady) různé bytosti (v Anku rasy), zajímavé předměty, detaily a vyšetřování zdejšího pořádkového oddělení. Za mě to stojí jak za ten čas tak peníze.

Ratatoskr
11.10.2025

Podivní hrdinové vyšetřují vraždu v starověké "Číně" přetékající biotechnologiemi.
Zbytečné použití nových pseudoslov.
Nuda, po 30% knihy jsem to vzdal.

Petr874
07.10.2025

Kniha nebyla špatná, ale četl jsem i lepší. Nejhorší na tom byla složitá jména, která jsem si nebyl schopný zapamatovat a tím pádem mi v důležitých částech utíkála pára o tom, o koho se jedná…
Co se týče textu a zápletky, tak se kniha četla svižně a příběh byl dobrý a dokázal upoutat.

klaudiasmelkova
26.09.2025

Knihu som objavila vďaka výzve. Prečítané jedným dychom. Už sa neviem dočkať druhej časti.

Veve721
31.08.2025

V Říši oslabené neustálými útoky obrovských podmořských monster, dvojice detektivů vyšetřuje vraždu muže, kterým prorost strom. Podivínská vyšetřovatelka s páskou přes oči a mladík s dokonalou pamětí jsou na stopách spiknutí titánských rozměrů...

Perfektní atmosféra, excelentní překlad, napínavý děj a sympatický hlavní hrdina. Pokud se řadíte mezi fanoušky Sherlocka Holmese nebo Agathy Christie, určitě by vás tento kousek neměl minout. Jde o originální příběh s promyšlenou zápletkou a nepředvídatelnými detaily. Rozhodně můžu jen a jen doporučit!

NNiky
21.08.2025

Půjdu proti proudu.
Kniha se mi hrozně táhla. Prostředí bylo vážně zajímavé, moc se mi líbila ta vylepšení štěpy.
Ale kniha by byla daleko lepší se slovníkem a seznamem nejdůležitějších postav. Takhle jsem si už dlouho v ničem nezaplavala…
Ana byl vážně dobrá svým přímým přístupem k druhým a i svými zvláštnostmi.
Dinios byl takové štěně trdlo :D snažil se opravdu hodně, ale ještě bych jeho postavu mnohem víc vybrousila.
Kniha mi kvůli novým slovům a časem i dost postavám ve vyšetřování prostě neubíhala. Pokud na to někdo trpíte, tak si rozhodně pište vlastní slovníček, mě to trochu pomohlo.

Děkuji za knihu na recenzi v rámci spolupráce @hostbrno.

zazvorka
09.08.2025

Parádní čtení. Můj oblíbený autor, fantasy a detektivní zápletka - 3 v jednom - co víc si přát. Snad jen, abychom se zase brzy potkali!

alzbeta4340
18.07.2025

V císařské říši, obehnané vysokými hradbami proti útokům mořských megaoblud, se stane vražda. Zabit je říšský důstojník pomocí magické rychlerostoucí traviny. Případu se ujímá zvláštní vyšetřovatelka a její mladý asistent, vypravěč příběhu... a brzy je jasné, že u jedné oběti nezůstane.
Tento začátek nové fantasy série se hodně povedl. Od autora jsem četla výborná Božská města, tato detektivka je trochu jednodušší čtení, ale čtivá je velmi.

elima
03.07.2025

Taková zajímavá detektivka ze zajímavého světa. Být tak rytcem, to by bylo něco... :-)
Ana mi přišla jako skvělá postava, líbily se mi její hlášky a neomylné dedukce.
Občas jsem si připadala, že čtu Toma Robbinse, nevím proč.

Shaxx
25.06.2025

Bennett to zase dokázal. Zase vytvořil zajímavý svět, o kterém se sakra potřebujete dozvědět víc, než kolik poodhalí - stejně to platí pro postavy. Parádní úvod do série. Obě hlavní postavy - vyšetřovatelka a její asistent jsou parádně vykreslené a osobité. A oba dva svým způsobem naplňují oblíbené klišé detektivních vyšetřovatelů, kteří jsou něčím buď zvláštní, nebo kapku vyšinutí. A sedne jim to, ne že ne, je to dvojka, která se dá snadno oblíbit. A jedna asociace - při představě leviatanů, kteří se snaží prorazit městské hradby, jsem si nemohla nevzpomenout na Mordii, kde se odehrává podobná událost :) Těším se na další díl.

LiliDarknight
16.06.2025

Veľmi fajn detektívka. Bavilo ma postupné odhaľovanie všetkých premenných a tajomstiev. Ale najviac ma bavilo to, že svet, magický systém a všetko ostatné neboli len slušivé kulisy, ale neoddeliteľná súčasť zápletky a celého diania. Práve to z tejto knihy robí taký vynikajúci kus literatúry.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi