Ve stínu islámu: Menšinová náboženství na Blízkém východě

Ve stínu islámu: Menšinová náboženství na Blízkém východě https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322835/bmid_ve-stinu-islamu-mensinova-nabozenst-LbP-322835.jpg 4 10 3

Oblast Blízkého východu, odedávna žhavá půda, stojí dnes v popředí pozornosti ještě více než jindy. Pod vlivem aktuálních bouřlivých událostí probleskují v tisku zprávy o náboženských uskupeních dlouhou dobu koexistujících ve větším či menším souladu s majoritním islámem. Životní praxe i věroučné zásady těchto obcí jsou neodborníkům povětšinou jen velmi málo známy, stejně jako forma soužití s jejich okolím. Přitom jejich poznání a zachycení jejich historického vývoje a osudů zprostředkovávají závažný vhled do myšlenkového i politického vývoje celé oblasti. Přední domácí odborníci na jednotlivá blízkovýchodní náboženství proto spojili své síly v nové monografii mapující marginalizované nábožensko-etnické skupiny Blízkého východu. Čtenář najde v knize kapitoly věnované jezídům, mandejcům, alawitům, drůzúm, šabakům a járesáníům, syrským a arménským křesťanům, maronitům, koptům a álevitům, jakož i zamyšlení nad vývojem v oblasti Blízkého východu za poslední dvě staletí. Texty jsou v naprosté většině založeny na přímém terénním průzkumu a znalostech z první ruky. Svazek je doplněn unikátními fotografiemi pořízenými samotnými autory.... celý text

Přidat komentář

katakomb
04.02.2021 4 z 5

Souhlasím s komentářem od Jezinkabezinka - jelikož jednotlivé kapitoly mají různé autory, je to jednak patrné na způsobu psaní a celkovém zpracování (některé kapitoly jsou úžasně čtivé, jiné méně), ale chybí tomu trochu společný jazyk, který dělá mírný chaos hlavně v terminologii. Nicméně kniha je obsáhlá, velmi dobře ozdrojovaná a rozhodně vědecky velice hodnotná a svého druhu ojedinělá publikace na českém trhu. Pro laika bude určitě na překážku množství informací, já se místy trochu ztrácel a jednotlivé církve se mi nakonec pletly - to ale určitě není chyba knihy! Velmi jsem ocenil historický a sociálně-kulturní kontext, který narovnává často velmi pokřivenou optiku vzdáleného a neznalého českého čtenáře/pozorovatele. Pro ujasnění si pojmů určitě doporučuji - člověku pak záhy dojde, že házet všechny do jednoho pytle, jak to často mají tendenci dělat media, je holý nesmysl - a myslím si, že pokud se nad tímhle po přečtení čtenář zamyslí, tak autoři si můžou pogratulovat k úspěchu.

d.p.
09.11.2017 5 z 5

Kniha se mi velice líbila. Název je opravdu naprosto výstižný, co se píše na obalu, to v knize do posledního puntíku najdete. A to řemeslným, pečlivým, ozdrojovaným, vědeckým, ale zároveň dobře čtivým způsobem a to od větších, veřejně známých menšin, až po ty dá se říct marginální. Za mě plné hodnocení.


Jezinkabezinka
15.09.2017 3 z 5

Kniha, která nám přiblíží nejen další náboženské skupiny a jejich dějiny, ale .... Pro laické čtenáře to je trochu náročnější čtení, protože autoři pracují s odkazy na většinová náboženství a ne všichni jsme teologicky vzděláni. A ono vysvětlit jednoduše různé odchylky křesťanských skupin ani nelze. Jedná se o statě různých autorů, takže jednou se dočtete o roce 2015 v kontextu s Armény jako o politování hodném krveprolití, ostatní mluví o genocidě. Část autorů používá výraz monofyzitismus část miafyzitismus, protože monofyzitismus je dehonestující (proč to se nedozvíme).
Přesto považuji knihu za důležitou, i z toho důvodu že si uvědomíme, že v těchto končiná je krom příslušnosti náboženské, politické, národnostní nejdůležitější příslušnost klanová.

Štítky knihy

náboženství islám Blízký a Střední východ Osmanská říše jezídi

Autoři knihy

Jiří Gebelt
česká, 1968
Michal Řoutil
česká, 1973
Petra Košťálová
česká, 1981
Luboš Kropáček
česká, 1939

Kniha Ve stínu islámu: Menšinová náboženství na Blízkém východě je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce17x
Chystám se číst14x
Chci si koupit7x