Ve stínu

Ve stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473480/bmid_ve-stinu-gzY-473480.jpg 4 100 30

Dvě sestry. Jedna krásná, chytrá a úspěšná, druhá její protiklad. Alespoň Lidmila si to o sobě myslí. Celý život všem ustupovala, snažila se být dokonalou dcerou, matkou i manželkou, a přesto je ve svých třiceti nespokojená téměř se vším: se svým vzhledem, se zaměstnáním, s bydlením, dokonce ani manželství s Petrem ji nenaplňuje. Je přesvědčená, že šťastná by byla jen tehdy, pokud by žila život své půvabněj ší a úspěšnější sestry Lenky. Hnána pomýlenou touhou po spravedlnosti, vydává se Lidmila na cestu za představou o vlastním štěstí, na níž postupně ztrácí víc, než získá. Zrada však nejde vzít zpět a Lidmila si příliš pozdě uvědomuje, že to, po čem celou dobu toužila, je mnohem blíž, než si myslela. Dostane ještě druhou šanci?... celý text

Přidat komentář

IvikaS
21.12.2022 4 z 5

Občas jsem si říkala, že máme s autorkou společné známé. Naprosto reálné jen na to polepšení bych si nevsadila.

Mandlevest
29.11.2022 4 z 5

Kniha objevená zde na databázi, jinak bych se k ní určitě nedostala. A musím říct, že vůbec nelituji, padla mi skvěle do momentálního rozpoložení. Je osvěžující přečíst si občas současný příběh z českého prostředí. V anotaci je již mnohé z děje naznačeno, a tak jen dodám, že jsem té frustrované Lidmile často rozuměla, ač to určitě není úplně kladná hrdinka. Autorka píše opravdu čtivě, má pro své postavy pochopení, pro jejich dobré i horší vlastnosti, a tím je polidštuje a přibližuje čtenáři. Bezvadný příběh, k odreagování i k zamyšlení, který mě zaujal. Zkuste ho.


Coupekradka
09.06.2022

Silný příběh, svižný styl, donutil mě zamyslet se nad vlastním životem a hodnotami.

Mona-Lisa
20.05.2022 3 z 5

Dvě sestry. Ač par měsíců měsíců od sebe, jsou každá jiná. A nesnáší se. Takže toto je knížka plna hořkosti a zášti. Psaná je pohledem ukřivděné sestry, což je ta, která je z těch dvou tlustší, s horší prací, nenaplněným vztahem a životem na houby.
Jako ono by to zas tak špatné nebylo, kdyby se jedna zásadní křivda nerozpatlávala na 300 stránkách. Občas se vylouplo i hluboké moudro a situace jak ze života.
Kdyby jen ty postavy nebyly tak zoufale plytce načrtlé?! A kdyby jste je všechny nechtěli na každé stránce uškrtit, jak se nesnesitelně chovaly.
Je to opravdu ve stylu Třeštíkové nebo Hartla. Takže jestli vyhledáváte tyto oddechové kousky, kdy sledujete plácající se postavy s charaktery na přesdržku a chcete se pobavit, tak doporučuju.
Jazykově to nesahalo po kotníky českým autorkám, na které jsem zvyklá.
Upřímně, jak tyto řádky píšu, říkám si, proč jsem to kurnik vlastně dočetla. Opravdu jen proto, že ač tě ty postavy neskutečně štvou a stydíš se za jejich jednaní, strašné chceš vědět, jak to s nima dopadne. A taky, když to čteš zároveň s kámoškou, ono se tak krásně společně nadává.
Kdysi jsem zmiňovala, že nesnáším Geniální přítelkyni od Ferrante právě kvůli nesnesitelnému chování jedné postavy a smůle druhé...no ehm, toto mi to připomínalo....

MilaJ
05.05.2022 3 z 5

Oddechovka, nic světoborného, ale příjemně se čte. Styl psaní mi silně připomíná Simonu Monyovou. :)

LeserDe
25.04.2022 5 z 5

Kniha o sestrách, které se od sebe tolik liší... Říkala jsem si, že mě takový text nemůže v životě bavit, ale to jsem se spletla. Moc se mi líbily popisy uvažování obou žen. Knihu všem doporučuju, je to svěží čtení!

Ambo
22.04.2022 5 z 5

Hezká kniha. Bravurně vykreslené vztahy a motivace jednotlivých lidí v příběhu. Líbil se mi i děj, je to oddychovka, kterou doporučuju.

bookcase
20.04.2022 5 z 5

Naprosto skvělé. Jestli máte pocit, že sousedova tráva je zelenější a že budete šťastnější s naditou prkenicí, třeba zjistíte, že je to v životě úplně jinak. Svižně napsané, ze života, dobře se to čte a přinutí k zamyšlení.

ave55
02.04.2022 4 z 5

U knihy mi vadilo přeskakování v čase. Protože nevydržím číst knihy "na jeden zátah", tak jsem pak hledala souvislosti. Ale příběh moc pěkný.

limetka2008
01.02.2022 3 z 5

Zápletka vcelku jednoduchá, ale je to zdařile a čtivě napsáno, tato zranění z dětství opravdu přetrvávají do dospělosti a ničí vztahy..... Konec se dal také odhadnout předem, ale i my dospělí potřebujeme pohádky, které nekončí špatně. Za mne tedy lepší průměr, líbilo se mi to.

Macabitt
13.12.2021 5 z 5

Čtivá, pohodová knížka, která jednoho donutí zamyslet se i sám nad sebou. Stojí za přečtení :-)

intelektuálka
26.11.2021 4 z 5

Byla jsem zvědavá na tento náhled do české rodiny ....

O lásce mateřské , o rodinných vztazích , o genové výbavě každého člověka - také o nespravedlnosti, řevnivosti....

Téma bylo dobře zpracované a mne tu zarazila postava matky, která si neuvědomila, co může svým jednáním způsobit .... ty rány z dětství se často promítají v dospělosti, hlavně v momentech, kdy hledáme oporu ....

Autorka se snažila závěr zpozitivnit - ale ty rány nejsou zhojené ....

Ovšem druhou šanci - tu by měl dostat každý .....

Marta13
06.11.2021 5 z 5

Autorka mě moc překvapila, hezky napsaná, čtivá kniha.

Maky1505
22.10.2021 5 z 5

Zajímavá knížka která vás vtáhne do děje,příběh dvou sester řekla bych příběh ze života, možná tam najdete i kousek sebe a svého dětství, stojí za to si přečíst, a ten konec

Kachle
03.10.2021 2 z 5

To byl krok vedle. Nechala jsem se zlákat dobrým hodnocením na DK a pěknou obálkou. Mimo můj žánr, červená knihovna psaná jednoduchou češtinou.

Peace
25.09.2021 4 z 5

"Je to dobře zařízeno, že děti nemají ani ponětí o světě dospělých. Ztratily by totiž veškeré iluze."

Příjemná, čtivá kniha ze současnosti. Ne všechny situace v ději mi sedly, ale tak to vlastně bývá i v životě ;)

vendulanovotna
22.09.2021 5 z 5

Moc fajn záležitost. Český klasický příběh dvou sester, kde ta mladší je hvězda a starší šedá myš, ale ukáže se, že nic není černobílé a že není všechno zlato, co se třpytí. Velice až poučné, řekla bych, ze života a moc smutné. Kniha, co vás chytne a nepustí až do konce. Příběh svižně postupuje a budete si jej pamatovat i za pár týdnů. Děkuji a doporučuji.

martina.bella
21.09.2021 5 z 5

Výborně napsáno. Kam až může vést soutěživost a žárlivost, ale také sklon k zakomplexovanosti. Je to o povaze. Každého by situace v rodině nepřeválcovala tak, jako Lidmilu. Ne vždycky jsem ji chápala, ale byla jsem zvědavá, kam se příběh vyvine. Vyústění je rozhodně překvapivé a čtení jsem si užila.

ErikaJ
12.09.2021 5 z 5

Pěkný, čtivý příběh ze života.

Eu84
10.09.2021 5 z 5

Za mě super, bezvadně napsáno, budu se těšit na další knihu od autorky.