Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou

Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242704/mid_ve-stinech-za-zrcadlem-aneb-o-zivot-242704.jpg 4 41 10

Nikdo z nás nemůže vědět, jestli někde v jeho duši nečíhá zákeřná nemoc na svoji příležitost převzít moc nad zdravým rozumem. Markéta zažila první ataku psychózy a hospitalizaci na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny v devatenácti letech. Poznala tehdy svěrací kazajku, izolační místnost, potupné přivázání k posteli i nesvobodu a duševní bolest. Dlouho odmítala přijmout skutečnost, že je vážně psychicky nemocná, nechtěla užívat léky, pracovala na náročných postech a opakovaně se vracela do psychiatrické léčebny. Nakonec pochopila, že jedinou možnou cestou je naučit se s nemocí žít. Zařadila se do normálního života, vdala se, získala přátele. Věnuje se svým zájmům a koníčkům, prožívá šťastné chvíle. Dlouhodobě navštěvuje psychiatra a psychologa, kteří jí na nelehké cestě ke zdraví pomáhají. Autorka doufá, že její příběh poodhalí a přiblíží svět duševně nemocných a přispěje k jeho lepšímu poznání a porozumění.... celý text

slunečnice777
slunečnice777
20.11.2022 5 z 5

Hezký den . Jelikož jsem psychiatrická pacientka s Bipolární afektivní poruchou . Zajímalo mě jak je knížka popsaná a jaké slova jsou volena . Musím říci že pro moji maličkost nic nového . Ale pro ostatní může být velmi přínosná . A jsem moc ráda že tyto knížky vycházejí . Kéž by jich bylo více pro veřejnost kde se vysvětlí jisté věci a nemuseli se nás bát . Někteří se do slova bojí že je budeme nahánět po kuchyni s nožem v ruce . Ale to je i povahou lidí kteří věří mýtům a pověrám o duševním zdrví
.

hu_87
hu_87
23.09.2019 5 z 5

Velice užitečná kniha.
Autorka nás seznamuje se svou nemocí, svěřuje se s jednotlivými příznaky, případně i fyzickými projevy (tepání spánků a bolest hlavy...) před anebo při počátku ataky.
Napsané je to poměrně jednoduchým stylem, velmi čtivě,oceňuji též kapitolu se sestřiným pohledem na diagnózu, její osobní názor a úhel pohledu mi také přišel vhod.
Schizofrenie je zákeřné onemocnění a držím palce všem,kteří se s touto nemocí potýkají.


Kory98
Kory98
15.04.2019 5 z 5

Můj komentář bude jistě zaujatý, ale přesto jej napíši. Navíc vidím, že kniha má i tak vysoké hodnocení. Markétko, pro mě budeš vždycky "paní spisovatelka", protože co dokážeš i se svojí nemocí, před tím klobouk dolů. Přeji Ti hodně spokojených čtenářů, kterým kniha obohatí přemýšlení o životě. A hlavně moc si přeji, aby se Ti podařilo dokončit další knížku, věřím, že nebudu její osamocený čtenář.

Hanichka
Hanichka
24.09.2018 3 z 5

Knížka se čte docela dobře a rychle, obsahuje spoustu zajímavých informací a náhledů na fungování psychiatrické péče. Literárně to ale není nic extra. Hvězdičky jsou hlavně za téma a upřímnost, za to autorce děkuji.

selmapsovita
selmapsovita
13.12.2017 3 z 5

Životní příběh je hodně zajímavej. I téma obecně. Skvěle to ale napsané podle mě není.
I tak autorce přeju, ať se jí v životě daří.

toulava
toulava
02.12.2017 4 z 5

Marně přemýšlím co o této knize napsat. Vypravěčský styl je velmi lehký a čtivý. Samotný příběh o životě autorky je spíš reflexí a zastavením nad jejím životem. A je to dobře. Velmi kladně hodnotím snahu ukázat, že i když si mnohdy zdravotníci myslí, že člověk v psychotické atace nevnímá, tak vnímá. Lehce je také nadnesena křehkost lidí s psychickou nemocí a taky to, že ataky se objevují až po sledu událostí a ne při první stresové události. Pro odborníky z řad zdravotníků určitě doporuřčuji jako povinnou četbu.

zdenal46
zdenal46
16.02.2016 5 z 5

Opravdu pravdivý příběh který ukazuje duši nemocného člověka a pomáhá nám pochopit co se děje v jeho hlavě.Děkuji za tak otevřenou zpověd.

Verika
Verika
25.10.2015 4 z 5

Pro mě, jako pro zdravotníka, velmi zajímavá knížka. Ukázala mi postoje a pocity psychicky nemocných. Netušila jsem, co všechno nemocný člověk vnímá a prožívá.

Virusek
Virusek
31.07.2015 5 z 5

Kniha mi hodně dala a jsem ráda, že se paní Markétka odvážila zveřejnit svůj příběh. Tleskám ji a držím palce!! :-)

kneslova
kneslova
28.11.2014 5 z 5

Dávám 5 hvězd a je to za naprosto pravdivou zpověď bez příkras. Mám kamarádku s podobbnou nemocí a věřte, popis je hodně věrný, také vylíčení psychiatrických léčeben u nás.

Autoři knihy

Libuše Horká
česká, 1962

Kniha Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou je v

Právě čtených2x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených5x
Knihotéce10x
Chystám se číst43x
Chci si koupit11x