Ve službách Meče

Ve službách Meče https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334738/bmid_ve-sluzbach-mece-p3e-334738.jpg 4 28 6

Co kdybyste měli k dispozici tisíce těla a všemocnou technologii? A co kdyby vám to všechno zničehonic sebrali? Vládce Rádče svěřila Breq velení nad Milostí Kalr a poslala je na jediné místo, kam by byly ochotné se vypravit: na stanici Athoek, kde v zahradnictví pracuje sestra poručice Awn. Tato stanice byla připojena už před šesti sty lety a všichni obyvatelé jsou plně civilizovaní – nebo by měli být. Nic však není tak poklidné, jak se zdá. Staré národy pořád vzbuzují nervozitu a athoekské stanici Al to na klidu nepřidá. Navíc se zdá, že i Presgery zajímá, co se tu děje… Je jejich zájem bez postranních úmyslů? Ve službách Meče je druhý díl z Rádčské trilogie, za niž Ann Leckieová obdržela tři nejvýznamnější ceny za sci-fi literaturu: Hugo, Nebula a Cena Arthura C. Clarka.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Plus
Originální název:

Ancillary Sword , 2014


více info...

Přidat komentář

ludek.n
24.01.2022 3 z 5

Dobrodružství Breq Ghaiad, povýšené do hodnosti velitelky flotily a kapitánky, pokračují. Ann Leckieová si podržela svůj originální styl a rozvíjí zápletku rozpolceného Vládce a říše, kde nikdo neví, komu se dá věřit, kdo je přítel a kdo nepřítel. Ve službách Meče má podobnou strukturu vyprávění jako jeho předchůdce, ale jde ještě více do hloubky a pod povrch běžného myšlení a z něho vyplývajících činů. Díky tomu se může příběh jevit o chloupek statičtější a rozsah slovních přestřelek a konfrontací ještě rozsáhlejší, než jak tomu bylo v prvním díle. Přibyla spousta politiky, ekonomiky a vztahové strategie, kteréžto propriety dramatičnost děje spíše tlumí, než podporují. Nebylo by to ale zas až takový problém, kdyby nás autorka nenechávala klopýtat vždy o krok za sebou. Neustále jsem měl pocit, že přestože rozumím jazyku, nevím, o čem se mluví, chápu, co se děje, ale unikají mi souvislosti a podstata toho, co se právě odehrává přímo před mýma očima. S blížícím se koncem se toto disharmonie zmenšovala, až všechno zdárně zapadlo na své místo, nicméně plně odbourat pocit rozladěnosti a nejistoty už se nepodařilo. Proto jsem také v hodnocení o stupínek skeptičtější a uvidím, s čím přijde závěrečná kniha Rádčské trilogie

petr_
11.07.2021 4 z 5

Zvláštní kniha se složitou společností, což je směs lidí a UI a dokonce i UI se dělí na frakce, které spolu bojují a co si o tom občané mají myslet, natož jednat jinak. Bohužel jsem zase začal číst od nesprávného dílu ( třeba je to dobře, protože jsem nezaujatý) a to se mi začíná stávat čím dále častěji. Co se mi na příběhu líbí, že je psán jako detektivka, že význam popisovaných událostí se později vyjeví, jako zásadní, pro další vývoj děje.

Zajímalo by mě, kam se poděli chlapi. Buďto společnost dospěla do stádia, že se muži poženštili, a protože genetika se vyvinula tak, že chlapi nejsou potřeba i když povědomí o penisech v knize zůstává. Možná proběhla nějaká dívčí válka, jako ve starých pověstech českých (nebo v polském filmu Sexmise). Možná je tato otázka zodpovězena v předchozím díle, ale to já nevím. A možná je to nezřízeným popíjením čaje, které je zde popisováno téměř na každé stránce. Alespoň mám opět o čem přemýšlet. A to je dobře.


kirk5
28.07.2018 3 z 5

Po velkém finále bývalá loď Spravedlnost Toren, nyní Breq je poslána dělat pořádky do vzdálené soustavy jako nová kapitánka flotily...Je jasné, že její počínání se nelíbí místním šéfům (šéfkám) a musí bojovat, nenápadně se stoupenci "té druhé" vládkyně...Do toho spousta rituálů, nošení rukavic a pití čaje...Pomaličku působí na okolní UI a na konci náš čeká akční finále...Síla a kouzlo prvního dílu je pryč a jak uvádí kolegové zde, spíše se jedná o dlouhý úvod k poslednímu dílu...

Jára.1
06.09.2017 3 z 5

První díl se mi líbil moc. Tento mě trochu zklamal, je téměř o ničem. Asi spíš spojovák ke třetímu dílu. Tak třeba ten třetí bude lepší a objasní se některé záhady. Třeba se objeví i Presgerové.

Hakuka00
19.05.2017 4 z 5

Ta jedna hvězdička mě vážně mrzí. Když já se s těmi nijakými konci nemůžu smířit. Řemeslně, psychologicky i z hlediska fungování světa a společnosti je to geniální. Jenže konec víc než co jiného připomíná jeden díl seriálu. Posuneme se o přesně naměřený kousilínek, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Achjo, frustrací jde čtenáře držet jen chvíli. A díly musí vycházet rychle za sebou. Víte to? Tak kde že je další díl? A bude to taky jedna hezká detektivní epizoda? To to bude vážně jen trilogie? Tak to bude velký.

Ládja
03.05.2017 3 z 5

Možné spoilery: Možná je to dobou, kdy jsem knihu četl a neměl jsem pořádně čas se do knihy začíst, nebo mi to prostě nesedlo. Ale tohle je na můj pohled úplně něco jiného než první díl. Jistě, je zde spousta a spousta popíjení čase(pořád věřím, že se ve třetím díle dojde k tomu, proč tomu tak je), spousta pletichaření(aspoň za zády a občas jen náznaky), spousta zajímavých míst(kdyby o nich bylo napsáno více). Dalo by se říci, že je to tři sta stránkový rozjezd. Věřím a doufám, že třetí díl se vyšvihne a bude důstojným zakončením zajímavého vesmíru a zajímavé trilogie(i když možná to má i více dílů). Takže...neurazilo a ani nenadchlo. Tři * si to zaslouží.