Ve městě jsou bratři Steinové

Ve městě jsou bratři Steinové https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145932/ve-meste-jsou-bratri-145932.jpg 3 9 2

Příběh malého slovenského města, poznamenaného minulostí Slovenského státu, hrabivostí, servilitou, katolicicmem, antisemitismem, jež se skládají ve fašismus nezaměnitelné slovenské podoby. A je to zároveň příběh hrdiny, který se jeho přilnavé mazlavosti nedokázal pořádně vzepřít. Zpráva o návratu bratří Steinů, které má město na svědomí, uvede do pohybu staré, hluboko zasuté a zdánlivě zapomenuté strachy, a také dá ožít hrdinově naději ve spravedlnost. ... celý text

Přidat komentář

Abia
19.12.2017 3 z 5

Úzká kniha zpracovává zajímavé téma viny jednotlivce versus vina celé společnosti. Bavila mě psychologie postav, postupně se odkrývají jejich povahy a názory. Vadil mi způsob členění textu knihy, kniha nemá kapitoly a je někdy nepřehledná.

Blue
21.01.2013 4 z 5

Kniha s velmi atraktivním názvem nezapře dobu svého vzniku. Jejím tématem je vyrovnávání se s nedávnou minulostí, jednak s minulostí několika hlavních hrdinů, jednak s minulostí řekněme "národa". Zpráva o tom, že se ve městě objevili bratři Steinové mobilizuje svědomí všech, kdo kdysi měli podíl na jejich deportaci. Autorka velmi zručně proplétá události onoho dne, kdy "se vrátili bratři Steinové" v životě lidí zúčastněných na tehdejších událostech, s mozaikovitým skládáním jejich minulosti včetně onoho dne před lety, kdy se zrodila jejich vina, která měla být nyní, jak se domnívají, potrestána. Velmi strhující četbu kazí snad jen poznání, že pointu známe po přečtení několika prvních stran. I tak lze ale jen doporučit.


Autorovy další knížky

Věra Kalábová
česká, 1932 - 1993
1967  69%Ve městě jsou bratři Steinové
1969  87%Přítomný čas věcí minulých

Kniha Ve městě jsou bratři Steinové je v

Přečtených9x
Knihotéce6x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x